-
Puhe kevään 2004 ylioppilaille Kimmo Laitinen
Arvoisat ylioppilaat, vanhemmat ja muu juhlaväki. Usein ihmisen arvoa mitataan saavutuksilla. Jo pieni lapsi saa kiitosta, jos hän osaa suorittaa annetut tehtävät hyvin ja voi tuoda kotiin näytettäväksi hyviä arvosanoja sisältävän todistuksen. Vastalakitetut ylioppilaat ovat suorittaneet lukion oppimäärän, vähintään 75 kurssia, ja ylioppilastutkinnon. Heidät on arvioitu, ja tulokset voi lukea todistuksista. On kuitenkin tärkeää,…
-
Puhe Kaarinan lukion ylioppilasjuhlissa 2016 Kimmo Laitinen
Hyvät uudet ylioppilaat ja juhlaväki. Nämä ovat mieleenpainuvia hetkiä nuoren ihmisen elämässä. Valkolakki hohtaa puhtauttaan, eikä lyyran kiilto ole himmentynyt. Vielä tulevat opiskelijavaput eivät ole tuoneet ajan patinaa kuohuviiniroiskeineen tai lakki vaihtunut tupsuversioon. Oma ylioppilaslakkini oli jälleen vappuna käytössä ja kannan sitä edelleen ylpeydellä. Lyyra vaihtui yliopistoaikana aineyhdistyksen tunnukseen, hopeiseen sigma-killan merkkiin. Lakki on lässähtänyt…
-
Puheaihioita, mietelauseita, runoja tai muita juttuja
Oppivelvollisuuslaki vahvistettiin 15.4.1921. Oppivelvollisuuden hyväksyminen oli parlamentaarisen pitkäaikaisen työskentelyn tulos. Kun laki astui voimaan, ei juurikaan ilmennyt yleistä innostusta. Näkyvimpiä seurauksia oli kuntien menojen huomattava kasvu. Kunnat ryhtyivät kuitenkin toteuttamaan oppivelvollisuutta lain päätösten mukaisesti. Muutama poiminta oppivelvollisuuslaista alkuperäisen tekstin mukaan: – Suomen kansalaisten lapset ovat oppivelvolliset tämän lain mukaan, ja astuu oppivelvollisuus voimaan alempana…
-
Saatesanoja aikuislukion abiturienteille
Hyvät abiturientit Opetushallituksen edesmennyt pääjohtaja Jukka Sarjala vertasi mediapeliä poskitangoon. Yhtä hyvin opettamista voitaisiin verrata poskitangoon: ”On päästävä likelle partneria, mutta samalla vakuutettava tälle kunniallisia aikeita. On tunnettava askelkuviot, mutta osattava ohjailla liikekumppania tämän liikeratoja kunnioittaen. Pitää olla reaktioherkkyyttä ja taipuisuutta. Ei saa tallata varpaille, ei pidä kompuroida. Ei saa antaa treenatun ilmeen pettää. On…
-
Aikuislukion ylioppilasjuhlasta K13/Erja Vihervaara (aihe mm. kaunokirjoitus)
Useat uudistukset koulussa liittyvät teknologiaan. Tietokoneen käyttö, sosiaalinen media sekä digimaailma eivät varauksetta ilahduta kaikkia. Moni haikailee aikaa ennen Internetiä. Eräs toimittaja päätti ryhtyä digipaastoon, mennä karkuun internettiä pois Facebook-koukusta, klikkauskierteestä ja älypuhelimen ainaisesta läsnäolosta. Alun innostuksen jälkeen hän huomasi, että itsestään selvät asiat muuttuivat vaikeiksi. Tietoa ei löytynytkään noin vaan tarvittaessa, Facebook-ystäviäkään ei…
-
Aikuislukion ylioppilasjuhlapuheesta S06/Erja Vihervaara (aihe mm. biorytmi, temperamentti)
Tämän päivän puheeni koskee biorytmiä, pakkotahtisuutta, temperamenttia ja tietysti hyvää suomalaista koulutusta – aihetta, josta on aina pakko puhua. Artikkelissaan Aikatauluyhteiskunta (kokoomateoksesta Kirjoituksia Kulttuuriantropologiasta SKS 1996) Matti Sarmela toteaa, että teollinen ja kaupunkimainen yhteiskunta toimii aikataulujen, ohjelmien ja täsmällisen ajankäytön varassa. Hän kysyykin: Istuuko biorytmisi pakkotahtiin? Aikataulutus on nykykulttuurin tärkeimpiä pelisääntöjä, aikataulujen noudattamatta jättäminen johtaisi…