Eduskunnan sivistysvaliokunta
Viite: Asiantuntijalausuntopyyntö HE 106/2017
Asia: HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018
Suomen Rehtorit ry kiittää mahdollisuudesta ottaa kantaa hallituksen talousarvioesitykseen.
Suomessa on viime vuosina leikattu merkittäviä rahasummia koulutuksen perusrahoituksesta, minkä seuraukset eivät voi olla näkymättä tulevaisuudessa. Kokonaisuudessaan Suomi on panostanut koulutukseen varsin maltillisesti sekä jää muihin Pohjoismaihin ja OECD-maihin nähden kärjen taakse.
Suomen Rehtorit ry pitää hyvänä sitä, että hallitus on nyt päättänyt lisätä vuoden 2018 talousarvioonsa lisäresursseja koulutukseen ja sivistykseen.
Varhaiskasvatuksen laadun parantaminen lastentarhanopettajien koulutuspaikkojen lisäämisellä on erittäin tärkeä ja kauaskantoinen vaikutus. Myös suunnitelma laadukkaan maksuttoman varhaiskasvatuksen laajasta kokeilusta vuosina 2018-2019 saa Suomen Rehtorit ry:n kannatuksen. Varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Varhaiskasvatuksessa luodaan pohja tulevalle kehitykselle, hyvinvoinnille ja oppimiselle.
Suomen Rehtorit ry arvostaa myös ministeriön panostuksia opettajankoulutuksen kehittämiseen ja oppimisympäristöjen uudistamiseen. Uusi opetussuunnitelma korostaa oppilaan asemaa aktiivisena toimijana ja oppijana. Opettajuuden rooli muuttuu yhä enemmän opettamisesta oppimisen motivoimiseen. Uusi pedagogiikka ja yksilöllisempi oppiminen edellyttävät opettajalta riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle, mikä on mahdollista vain riittävän pienissä opetusryhmissä. Erityisen arvokkaana näemme rahoituksen lisäämisen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin, ryhmäkokojen pienentämiseen ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tukemiseen.
Suomen Rehtorit ry on huolissaan suomalaisten lasten ja nuorten osaamisesta tulevaisuudesta. Niin kansallisten kuin kansainvälisten oppimistulosmittausten tulokset kertovat osaamistason laskusta. Tähän kehitykseen on saatava suunnan muutos.
Syrjäytymisen ehkäisy alkaa jo varhaiskasvatuksessa ja jatkuu koko perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen ajan. Siksi koulutukseen panostaminen on tärkeää ja jokainen toimi, jolla edistetään tasa-arvoa, hyvää kasvua ja oppimista, on kansantalouden kannalta merkittävä toimenpide. Hallituksen linjaukset syrjäytymisen ehkäisemistoimenpiteiksi ovat erityisen tärkeitä. Tällä hetkellä erityisopetus on riittämätöntä suhteessa oppilaiden tarpeisiin. laadukkaaseen ja riittävään erityisopetukseen tulee panostaa enemmän.
Toisen asteen koulutuksen uudistukset ovat tärkeitä. Lukion uudistuminen, ylioppilaskirjoitusten sähköistäminen ja uuden opetussuunnitelman toteuttaminen edellyttävät kuitenkin lukion rahoitustason korjaamista. Nykyisellään se ei kaikkialla Suomessa takaa sitä, että kehittämistyön tavoitteet toteutuisivat.
Ammatillisen koulutuksen reformi herättää Suomen Rehtorit ry:ssä suurta huolta. Lähiopetuksen, ohjauksen ja opetustarjonnan määrän vähennykset antavat aiheen huoleen millaisella ammattitaidolla ammatillisesta koulutuksesta siirrytään työelämään. Suomen Rehtorit ry:n mielestä reformin etenemistä pitää seurata tarkasti.
Suomen Rehtorit ry haluaa korostaa, että laadukas, maksuton varhaiskasvatus, lastentarhanopettajien koulutuspaikkojen lisääminen, opettajankoulutuksen kehittäminen sekä tasa-arvoon ja ryhmäkokoihin vaikuttavan rahoituksen lisääminen ovat omalta osaltaan vaikuttamassa lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääntymiseen. Hyvinvoivat kansalaiset ovat kansantalouden kannalta tuottavia ja tällä on suuri kansantaloudellinen vaikutus tulevaisuudessa.
Helsingissä 25.09.2017
Antti Ikonen
puheenjohtaja
Suomen Rehtorit ry
Finlands Rektorer rf