Rehtorin puhe Hyvinkään Sveitsin lukion ylioppilasjuhlassa lauantaina 1.6.2019 klo 10.00 Vehkojan koulun salissa.

Arvoisat juhlavieraat, hyvät nuoret, vanhemmat, sukulaiset ja kollegat.

 

Kiitos vanhemmat aktiivisesta ja myönteisestä yhteistyöstä. Hyvät opettajat ja pätevä henkilökunta ovat lukiomme peruspilarit. Kiitos erinomaisesta työstänne.

Tätä työtä on ilo tehdä kun meillä on hyvät opiskelijat ja pätevät opettajat sekä ahkera henkilökunta.

Lämmin kiitos opinto-ohjaaja Helena Eriksson-Kaikkonen opinto-ohjaaja loistavasta työstäsi nuorten parhaaksi. Henkilökohtainen opinto-ohjaus on sinun juttusi ja opiskelijoiden etu. Työtäsi jatkaa elokuussa uusi opo Seppo Pyhälahti. Vararehtorin tehtävää hoitaa opettaja Kirsi Valajärvi.

Laadukas musiikin opetus on ollut Marja-Liisa Hilander-Tereskan sydämen asia molemmissa lukioissa. Lukuisat juhlat ja tapahtumat ovat sujuneet erinomaisesti aiheeseen sopivan musiikin tahdissa. Kiitos Marja-Liisa hyvästä työstäsi ja intohimostasi musiikinopettajana. Anna Kinnunen jatkaa työtäsi elokuussa.

Meillä on puhdas ja siisti talo. Vasta silloin havahdumme kun ihmisiä on poissa ja hommat jäävät tekemättä. Osaammeko arvostaa tarpeeksi siivoojien työtä? Kiitos siivooja Kerttu Mäkelä ahkeruudestasi. Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti. Nyt voit nauttia eläkepäivistäsi kaikessa rauhassa.

HPK:n Suomen mestaruus jääkiekossa. Miksi? Huikea joukkue ja henki. Ollaan kuin veljet keskenään. Moni teistä nuorista urheilee ja harrastaa liikuntaa. Teidän kavereita ja tuttuja pelaa lätkää, osa HPK:ssa. Hämeenlinna, oranssi kevät. Vaikuttaa positiivisesti koko meidän talousalueelle.

Suomen Lukiolaisten Liitto vaatii, että nuorten jaksamiseen kiinnitetään enemmän huomiota.

Helsingin Sanomat kysyi yli tuhannelta lukiolaiselta heidän kokemastaan stressistä. Vastanneista miltei kaikki, 91 prosenttia oli kokenut kuormittavaa stressiä lukioaikanaan. Jatkuvaa kuormittavaa stressiä oli kokenut 59 prosenttia vastaajista. Kysely kohdennettiin lukioihin, joiden sisäänpääsykeskiarvo oli viime keväänä yli yhdeksän. Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen sanoo ettei uupumus ja stressi koske vain eliittilukioiden nuoria.

Asiasta on puhuttu pitkää mutta mitään ei ole tehty ongelman poistamiseksi. Pajusen mukaan kurssien sisällöt ovat pikemmin paisuneet kuin että niitä olisi karsittu.

Nuoren ei pitäisi joutua odottamaan apua viikkoja. Lukioiden ja kuntien välillä on eroja siinä miten nopeasti nuori pääsee kuraattorille ja psykologille puhumaan voinnistaan. Fyysinen vamma havaitaan ja hoidetaan nopeasti, mutta henkisen tasapainon heikentyminen ja hoitaminen on pitkäaikainen hoitojakso.

Opiskelijahuollosta vastaava psykologi Kristiina Laitinen Opetushallituksesta on erittäin huolestunut nuorten jatkuvasta stressistä. Hänen mukaansa opinnot tulee suunnitella siten että nuorille jää aikaa myös palautumiseen ja muuhun elämään. Lukiovuosiin ajoittuu moni kehitystehtäviä kuten oman identiteetin muodostaminen ja oman elämän suunnan etsiminen. Nuorille tulisi jäädä aikaa ja energiaa näiden kysymysten pohtimiselle. Myös elämänhallinnan, ajankäytön ja sydämen sivistyksen taitoja on harjoiteltava.

Opetushallitus toivoo että lukiot panostaisivat myös yhteisöllisyyteen ja elämän makuiseen arkeen sekä jaksamisen näkökulmasta tärkeisiin taito- ja taideaineisiin.

Jaksossa suoritettavien kurssien lukumäärää seuraavat ryhmänohjaajat ja opinto-ohjaaja. Ohjeena on kuusi kurssia per jakso. Sillä tahdilla nuori valmistuu kolmessa vuodessa. Joihinkin jaksoihin saattaa tulla seitsemän kurssia ja tällöin lukkarissa pitäisi olla taito- ja taideaineiden kurssi.

HS selvitti: Osa lukiolaisista on niin stressaantuneita, että heitä ahdistaa ja itkettää joka päivä.

HS kysyi yli tuhannelta lukiolaiselta heidän kokemastaan stressistä. Moni lukiolainen on kyselyn mukaan uupunut. Kysely kohdennettiin ympäri Suomen 15 lukioon, joihin sisäänpääsyyn vaadittiin viime keväänä yli yhdeksän keskiarvo.

Stressin havaitseminen ja siihen puuttuminen ovat ensisijaisesti aikuisten vastuulla. Nuoruuden kuuluukin olla epävarmuuden aikaa, jossa pohditaan omia valintoja ja sitä, mihin suuntaan lähtisi. Ei ole järkeä, että uuvutamme nuoret kesken kaiken.

Maaliskuussa sähköiset ylioppilaskirjoitukset kaikissa oppiaineissa menivät erinomaisesti. Kiitos teille nuorille, kiitos teille opettajille ja henkilökunnalle. Jumpattu on kovasti. Harjoitus tekee mestarin. Tietotekniikka on hyvä työväline. Nyt se on saatu opetuksen ja oppimisen käyttöön aina eskarista yliopistoon asti.

Kipinätalo nousee. Peruskiven muuraus oli 8.5.2019. Onhan sitä reilu kymmen vuotta vatvottu ja odotettu. Marraskuussa 2020 talo on valmis. Lukion ja Hyvinkään opiston opiskelijat ja henkilökunta käyttävät taloa aamusta iltaan. 28 miljoonan euron investointi palvelee sivistyksen kehtona vähintään seuraavat 50 vuotta.

Lopuksi haluan toivottaa teille kaikille elämäniloa, aurinkoista ja virkistävää kesää.

 

 

Ylioppilaaksi julistaminen.

 

Hyvät nuoret. Yksi suomalaisen musiikin suosikkeistani Arttu Wiskari laulaa: täällä pärjää ei luovuttamalla, ei täällä pärjää kuin rakastamalla, Suomen muotoisen pilven alla.

Ylioppilaan merkiksi olkaa hyvät ja laittakaa valkolakki päähänne. Minulla on ilo ja kunnia julistaa teidät ylioppilaiksi.