Reksi lukee -aamunavaushaaste

Lukuviikon ”reksi lukee” -päivänavaushaaste perusopetuksen rehtoreille ja oppilaskuntien hallituksille

Kangasalan lukutaitotyö haastaa kaikki perusopetuksen rehtorit toimimaan lukevana aikuisen mallina ja esikuvana. Haastamme myös koulujen oppilaskuntien hallitukset valitsemaan joukostaan kaksi jäsentä, jotka haastattelevat koulunsa rehtoria päivänavauksessa.

1. Valtakunnallinen lukuviikko on viikko 16 eli 17.-21.4.2023. Sopikaa kyseiseltä viikolta aamu, jolloin Reksi lukee -päivänavaushaaste toteutetaan.
2. Antakaa alla olevat kysymykset oppilaskunnan hallitukselle, joka valitsee keskuudestaan yhdestä kahteen haastattelijaa. Toisena haastattelijana voi olla myös opettaja. Rehtori näkee kysymykset etukäteen, jolloin hän voi valmistautua haastatteluun.
3. Sopikaa, onko päivänavaus yhteisessä tilassa vai tuleeko haastattelu keskusradiosta.
4. Aamunavaus voi alkaa esittäytymisen jälkeen esimerkiksi niin, että kerrotaan koulun saamasta haasteesta. Kysymykset voi jakaa haastattelijoiden kesken.

Kysymykset rehtorille aamunavaushaasteessa:
1. Mitä kaikkea olet ehtinyt lukea jo tänään?
2. Mitä sinä luit, kun olit alakoulussa/yläkoulussa?
3. Millaisia kirjoja sinä luet nyt aikuisena?
4. Mitä käytät kirjanmerkkinä?
5. Mistä aiheesta haluaisit lukea tietokirjan?
6. Millaisissa tilanteissa kuuntelet äänikirjaa?
7. Mitä haluaisit vielä sanoa lukemisesta meille oppilaille?
8. Haluaisiko rehtori kysyä jotain meiltä haastattelijoilta?

Lopuksi kiittäkää rehtoria osallistumisesta, ottakaa kuva ja jakakaa se Instagramiin #reksilukee, jotta voitte kertoa osallistumisestanne haasteeseen.

Valokuvat 1 ja 2 Sariolan yhteiskoulun päivänavaushaasteen toteutuksesta. Haastateltavana rehtori Ville-Pekka Haapakari ja haastattelijoina oppilaskunnan hallituksesta Emilia Eerola sekä lukutaito-opettaja Pirjo Laatikainen.

Levitetään yhdessä lukemisen ilosanomaa! Terveisin Kangasalan opetuksen lukutaitotyö/lukutaito-opettaja Pirjo Laatikainen ja Sariolan koulun oppilaskunnan hallitus

Reksi lukee -haasteohje

[gview file=”https://surefire.fi/web/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/Reksi-lukee-_haasteohje.pdf”]