Jäsenkirje 3/2025

Puheenjohtajan palsta – Minä tunnen, kuinka vauhti kiihtyy

Epätietoisuutta tuen uudistamisen lisärahoituksesta

SURE ja OAJ selvittivät yhdessä tammi-helmikuussa tehdyllä kyselyllä rehtoreiden käsityksiä oppimisen tuen uudistamisesta. Kyselyyn vastasi 174 rehtoria. Tuolloin puolet rehtoreista ei vielä ollut tietoisia mahdollisesta lisärahoituksesta ja noin kolmasosa rehtoreista tiesi lisärahoitusta olevan tulossa. Noin joka neljäs vastaajista puolestaan kertoi, ettei lisärahoitusta ole tulossa omalle koululle. Samanaikaisesti vajaa puolet vastaajista arvioi, ettei resurssien riittävyydessä ole tapahtunut muutoksia viimeisen viiden vuoden aikana, viidesosa totesi resurssien parantuneen ja noin joka kolmas rehtori arvioi niiden heikentyneen.

Mihin lisärahoitus kohdistuu? Rehtoreiden vastausten perusteella lisärahoitus kohdistuu pääasiassa opettajiin ja heidän opetustunteihinsa. Lisärahoituksen kohdistumiseen liittyen oli kuitenkin vielä paljon epäselvyyttä. Rehtoreilta tiedusteltiin myös, mihin he käyttäisivät lisärahoituksen. Useiden käyttökohteiden valinnoista keskeisimmäksi nousi opettajien lisääminen yhteisopetukseen.

Uudesta oppimisen tuesta säädettäessä korostettiin pienryhmien lisäämistä ja erityisluokkien säilymistä. Yli puolet vastanneista totesi pienryhmien määrän pysyvän ennallaan ja viidennes ilmoitti pienryhmien määrän kasvavan. Kyselyn myönteisimpänä asiana selvisi, että sekä rehtoreille että opettajille järjestetään täydennyskoulutusta oppimisen tuen uudistuksesta.

Mihin tämä maailma on menossa?

Jokainen meistä on huomannut, että muutos on pysyvä olotila. Osa koulujamme ja oppilaitoksiamme koskettavista muutoksista on lähtöisin organisaatioidemme sisäisistä tarpeista, osa yhteiskunnan muutoksista. Alhainen syntyvyys ja muuttoliike aiheuttavat paineita koulutusjärjestelmällemme tulevaisuudessa. Alueiden tarpeet muuttuvat tulevien vuosikymmenten aikana merkittävästi. Erilaiset yhteiskunnalliset ilmiöt ja kehityssuunnat näkyvät arjessamme. Onpa sitten kyse isosta tai pienestä muutoksesta muutosjohtaminen vaatii tietoisuutta muutoksen tarpeesta, tietoa ja kykyä johtaa muutosta, halua toteuttaa muutos ja aikaa muutoksen johtamiselle.

Rehtoribarometri on osa kansainvälistä tutkimusta, jossa seurataan rehtoreiden työhyvinvointia. Kyselyssä on ollut erilaisia ajankohtaisia teemoja. Keskeisimpänä lienee ollut koronavuosiin liittyvät kysymykset. Koulu ja oppilaitos on paljon muutakin kuin oppimisen paikka. Jotta saamme ajantasaista ja luotettavaa tietoa hienosta kyselystämme, ymmärrystä ammattimme erityispiirteistä ja työn kuormittavuudesta, tutkijatiimi on ottanut pohdittavakseen muun muassa muutosjohtamisen näkökulman sekä yksilö- että organisaatiotasolla. Kuten keväällä 2024 Opetushallituksen, Kuntaliiton ja Sivistan toteuttaman johtajuusselvityksen tuloksista käy ilmi, lisää osaamista tarvitaan muutosten johtamiseen, ja osaamista sekä aikaa hyvinvoinnin johtamiseen.

Johtaminen on tiimityötä

SURElle on aina ollut tärkeää laadukas johtaminen. Eipä SUREn sloganitkaan – Yhdistämme Suomen parhaat johtajat sekä Suomen parasta johtamista – ole tuulesta temmattuja. Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhäkin totesi REXI-lehdessä 3/2024 laadukkaan johtamisen merkityksen otsikolla Hyvä johtaminen on koulutuksen menestyksen kulmakivi.

Johtamisjärjestelmien kehittämisestä on puhuttu jo vuosikymmeniä johtamisen laadun takaamiseksi. Eräässä vanhempainillassa poliisi totesi, että koulussa on seriffi ja hänellä apuseriffejä. Näinhän sen pitäisi olla. Johtaminen on nykypäivänä tiimityötä ja tästä syystä johtamisjärjestelmien kehittäminen on edelleen pidettävä agendalla. Talous asettaa varmasti omat reunaehtonsa myös kehittämistyölle. Opettajien opetustyötä voidaankin sopia lukuvuoden aikana vaihdettavaksi enintään 114 tuntia esimerkiksi kehittämistyöhön. Tämä OVTES:n kohta 14a § Työajan vaihtaminen kannattaa pitää mielessä, mikäli sitä on mahdollisuus omassa yksikössä hyödyntää.

Opetusalan johdon neuvottelukunta kokoontui uudella kokoonpanolla

OAJ:n Opetusalan johdon neuvottelukunta kokoontui 3.3.2025 ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanolla. Kokous valitsi keskuudestaan varapuheenjohtajaksi SUREn varapuheenjohtaja Hanne Lahtisen. Onneksi olkoon Hanne! Muut SUREn edustajat ovat Sari Hakola, Sami Peltonen, Jyrki Rosti, Agneta Torsell ja Ulla-Maria Åstrand. SUREn puheenjohtaja toimii myös neuvottelukunnan puheenjohtajana.

SURE vahvistaa jäsentensä osaamista

SURE kutsuu kaikki jäsenet kehittämään osaamistaan. Osallistumiskutsu kahteen eri koulutukseen kevään 2025 aikana on lähetetty 10.3.2025. Koulutusten teemoina ovat Yhdistystoiminnan johtaminen, kouluttajana professori Arto O. Salonen ja Yhdistystoiminnan tulevaisuus, kouluttajana strategiavalmentaja Petri Toikkanen. Tervetuloa osallistumaan maksuttomiin koulutuksiin!

Pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen

SURE on kiinnostunut vahvistamaan pohjoismaista rehtoriyhteistyötä. Toiveena olisi kehittää muun muassa työelämässä tapahtuvaa oppimista pohjoismaisten rehtoreiden kesken luomalla Nordic Job Shadowing -malli. Onko sinulla ideoita mallin kehittämiseen tai olisitko kiinnostunut rehtoriyhteistyöstä? Ota yhteyttä hallituksemme jäseneen Agneta Torselliin.

Järjestönä edustamme johtamisen huippuammattilaisia ja meille on tärkeää, että jokaisella on työlleen huippuvälineet – osaaminen, joka rehtorin tehtävässä arkityössä tarvitaan.

Päivi Ikola
puheenjohtaja
@paiviikola

Suomen Rehtorit ry:n ja alueyhdistyksen jäsenyys

Alkuvuonna on tullut useampia jäsenhakemuksia henkilöiltä, jotka ovat jo jäseniä. Kun heiltä on kysytty syytä, miksi he ovat tehneet jäsenhakemuksen, vaikka ovat jo jäseniä, he ovat kertoneet, että eivät tienneet olevansa myös alueyhdistyksen jäseniä tai Suomen Rehtorit ry:n jäseniä. Henkilöjäsen kuuluu alueyhdistyksensä kautta Suomen Rehtorit ry:hyn.

Alueyhdistykset ovat Suomen Rehtorit ry:n jäsenyhdistyksiä, ja yhdistyslain mukaisesti ne hyväksyvät henkilöjäsenet omien hallitustensa toimesta. Suomen Rehtorit ry ylläpitää jäsenyhdistysten toimeksiannosta rekisteriä jäsenyhdistysten jäsenistä ja huolehtii järjestön kokouksen jäsenyhdistysten jäsenille määräämän jäsenmaksun perinnästä.

Jäsenmaksusi kattaa sekä Suomen Rehtorit ry:n että alueyhdistyksen jäsenyyden. Jäsenmaksustasi palautuu tietty osa suoraan alueyhdistyksellesi. Tämän vuoksi jäsenmaksukirje tulee Suomen Rehtorit ry:ltä eikä alueyhdistykseltäsi. Samoin kaikki muutokset yhteystietoihin ym. pitää ilmoittaa Suomen Rehtorit ry:lle, jotta jäsenrekisteri pysyy ajan tasalla.

Alueyhdistykset järjestävät paikallisia tapahtumia ja koulutuksia, jotka tukevat jäsentensä ammatillista kehittymistä, hyvinvointia ja verkostoitumista. Lisäksi Suomen Rehtorit ry myöntää toiminta-avustusta alueyhdistysten toimintaan.

Jos sinulla on kysyttävää jäsenyydestä tai tarvitset lisätietoja, olethan yhteydessä Suomen Rehtorit ry:n järjestösihteeriin.

Tarkista ja päivitä omat tietosi jäsenrekisterissä

Muistathan pitää jäsentietosi ajan tasalla, niin saat varmasti kaikki viestimme. Huomaathan, että emme saa automaattisesti tietoa esimerkiksi työnantajan vaihtumisesta, palkattomista jaksoista tai eläkkeelle siirtymisestä. Huomioi, että voit päivittää itse vain osan tiedoistasi. Muiden osalta lähetä uudet tiedot järjestösihteerille

Tästä pääset tarkistamaan ja päivittämään jäsentietosi.

Kuva: © Laura Karlin / WWF Suomi

Kutsu WWF mukaan järjestämään vesokoulutusta

Haluaisitko järjestää opettajakunnallesi ympäristöteemaisen vesokoulutuksen, joka sisältää ajankohtaista ympäristötietoa ja käyttövalmiita oppimateriaaleja? Kutsu WWF mukaan!

WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntija voi suunnitella ja toteuttaa yhteistyössä koulunne kanssa vesoiltapäivän tai kokonaisen vesopäivän. Koulutukseen voidaan toiveidenne mukaisesti sisällyttää esimerkiksi työpajoja tai ulkona oppimista. WWF:n materiaalit ja koulutuspalvelu ovat täysin maksuttomia. Kouluttajien mahdollisten matkustus- ja ruokailukustannuksien lisäksi muita kustannuksia WWF:n osallistumisesta ei koidu.

Lue lisää ja ota yhteyttä pian, sillä syyslukukauden vesokoulutukset varataan nyt!

Tarjoamme jäsenille ilmaisen osallistumisen yhdistystoiminnan koulutuksiin 19.3. ja 7.5. – käytä etu hyväksesi!

Meillä on ilo ilmoittaa, että tarjoamme sinulle mahdollisuuden osallistua ilmaiseksi kahteen uuteen yhdistystoiminnan koulutukseen! Tavoitteenamme on tukea ja kehittää alueyhdistysten toimintaa, parantaa alueyhdistysten toimijoiden osaamista sekä kannustaa uusia toimijoita lähtemään mukaan.

Koulutukset ovat tarkoitettu kaikille jäsenillemme.

Koulutukset:

Yhdistystoiminnan johtaminen
Aika: 19.3. klo 17–18
Paikka: Teams

Sisältö: Asiantuntijaluento tarjoaa ajankohtaiskatsauksen, tietoa ja näkökulmia yhdistystoiminnan ja vapaaehtoisten johtamiseen jäsenpidon ja jäsenhankinnan näkökulmasta. Miten ylläpitää yhdistyksen vetovoimaa ja pitovoimaa? Puhujana professori Arto O. Salonen, joka työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisessä tiedekunnassa. Hän on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen ja Snellman-kesäyliopiston tiederehtori. Arto on erikoistunut elinvoimaisten organisaatioiden, kestävän elämän ja hyvinvoinnin teemoihin tekoälyistyvässä yhteiskunnassa.

HUOM! Viimeinen ilmoittautumispäivä 17.3.

19.3. Yhdistystoiminnan johtaminen ilmoittautuminen https://rekisteri.tjs-opintokeskus.fi/kurssikalenteri/ilmoittaudu.aspx?tyyppi=Paiva&kid=8158

Yhdistystoiminnan tulevaisuus
Aika: 7.5. klo 17–18
Paikka: Teams

Sisältö: Puheenvuorossa käsitellään yhdistystoiminnan uudistamista ja strategisen ajattelun merkitystä hallitustyöskentelyssä. Kouluttajana Petri Toikkanen, strategiavalmentaja, jonka erityisosaamista ovat johtaminen, tulevaisuudennäkymät, muutosprosessit ja organisaation kehittäminen. Hänellä on yli 15 vuoden valmennuskokemus ja hän on toiminut konsulttina useissa strategia- ja kehitysprosesseissa. Petri työskentelee Strategoi-yrityksessään ja toimii myös Suomen Strategisen Johtamisen Seuran hallituksen varapuheenjohtajana.

Viimeinen ilmoittautumispäivä 5.5.

7.5. Yhdistystoiminnan tulevaisuus ilmoittautuminen https://rekisteri.tjs-opintokeskus.fi/kurssikalenteri/ilmoittaudu.aspx?tyyppi=Paiva&kid=8159

Tervetuloa mukaan kehittämään yhdistystoimintaa ja oppimaan uutta!

Turvallisuuskoulutusta esihenkilöille

29.4.2025 klo 14-16 Pureudutaan turvallisuusjohtamiseen vuorovaikutustaitojen kautta. Toimintakulttuuri ja koko henkilöstön vuorovaikutustavat sekä näiden johtaminen ovat olennainen osa turvallisuusjohtamista. Koulutus tarjoaa käytännön keinoja ottaa näitä asioita haltuun ja jopa perehtyä syvemminkin aihealueeseen. Tule mukaan ja ilmoittaudu qr-koodista. Ilmoittautuneille lähetetään webinaarilinkki pari tuntia ennen tilaisuuden alkamista. Koulutus on vain OAJ:n jäsenille.

Lisätiedot: Niku Tuomisto, kehittämispäällikkö, OAJ, niku.tuomisto@oaj.fi

SAVET THE DATES