Jäsenkirje 5/2025

Puheenjohtajan palsta

Nyt on sovittu

Uudet kunta-alan virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa 1.5.2025 – 29.2.2028. Nämä tuovat mukanaan muun muassa yleisen linjan mukaiset palkankorotukset sekä uuden palkkaohjelman, jota ei voi irtisanoa sopimuskauden aikana. Lisätietoa saat KT:n ja OAJ:n sivuilta. Kunnallisen opetusalan virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) sopimusmääräyksiin tuli vain vähän muutoksia.

SUREn tavoitteena oli, että 1.8.2023 voimaan astunut palkkaperusteryhmien laskentatapa muutetaan vastaamaan 1.8.2025 voimaan astuvia oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskevia lainsäädännön muutoksia perusopetuksessa, ja että laskentaperusteessa tulee ottaa huomioon rehtorin hallinnollisen työmäärän merkittävä lisääntyminen uudistuksen myötä.

Liittyen 1.8.2025 voimaan tulevaan oppimisen tuen uudistamiseen sovittiin neuvotteluissa työryhmästä, jonka tehtävänä on muun muassa selvittää, miten tuen uudistus vaikuttaa rehtoreiden työaikaan ja -määrään. Selvityksen perusteella valmistellaan sopimukseen kustannusneutraali palkkaperusteryhmien laskentaperusteen muutos.

On erittäin tärkeää, että tämä selvitystyö työajan ja -määrän suhteen käynnistyy. Kaikkien tehtävien tekemiseen tulee osoittaa työaikaa.

Aikaisemmissa neuvottelutavoitteissa SURE on kantanut huolta siitä, että rehtorin palkkauksessa tulee ottaa nykyistä paremmin huomioon esihenkilöasema ja todellinen alaisten määrä. Tuolloin katsottiin, että sopimukseen tulee kirjata velvoittavaksi palkkaperusteryhmien määrää korottavaksi laskentaperusteeksi rehtorin alaisena työskentelevän muun kuin opetushenkilöstön määrä.

Uudessa sopimuksessa erityiskoulujen rehtoreiden palkka ja määräykset muuttuvat. Aikaisemmin erityiskoulujen rehtoreiden palkka ja työmäärä on määräytynyt erityisluokkien ryhmien mukaan. Jatkossa erityiskoulujen rehtorin palkka ja työmäärä määräytyvät oppilas- ja henkilöstömäärän mukaan.

Lisäksi osaamisen johtamisen näkökulmasta sopimukseen tuli muutos koskien veso-päiviä. Aikaisemmin veso-päiviä oli kolme, joista kunkin kesto kuusi tuntia. Jatkossa veso-päiviin käytetty työaika on yhteensä 18 tuntia. Kokonaisia veso-päiviä voi edelleen oppilastyöpäivien ulkopuolella olla enintään kolme. Koko päivän kestävän veson pituus voi olla 4 – 6 tuntia. Jos tunteja jää käyttämättä, veso-päiviä voi olla oppilastyöpäivien yhteydessä esimerkiksi koulupäivän jälkeen. Aikaisemman puolikkaan, kolmen tunnin veso-päivän sijaan voidaan jatkossa pitää myös kahden tunnin veso. Yhteissuunnitteluajan (YS-aika) osalta vahvistettiin suunnittelun merkitystä. YS-aika on edelleen peruskoulussa 120 tuntia, lukiossa 101 tuntia ja aikuislukiossa 89 tuntia lukuvuodessa.

Pitäisikö kesälomaa siirtää?

SURE on juuri selvittänyt rehtoreiden mielipiteitä liittyen esitykseen koululaisten kesälomien siirtämisestä kahdella viikolla eteenpäin. Vastauksia saimme reilusti yli 300, mikä on huikea määrä. Suuret kiitokset vastauksistanne! Olemme saaneet teiltä myös valtavasti ehdotuksia siitä, miten koulujen loma-aikoja voitaisiin muuttaa lukuvuoden kokonaistarkastelun perusteella. Kyselyn lopulliset ja tarkemmat tulokset esitellään Rexi-lehdessä. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua! Ohessa hieman maistiaisia tuloksista.

Yli puolet vastaajista (56 %) ei kannata esitettyä loma-ajan siirtämistä kahdella viikolla eteenpäin. Loma-ajan siirtoa kannatti noin kolmannes vastaajista (35 %). Loput vastaajista (9 %) eivät osanneet sanoa.

Loma-ajan siirtämisellä nähtiin olevan merkittävimmät kielteiset vaikutukset opettajien, rehtoreiden ja oppilaiden jaksamiseen. Enemmistö vastaajista koki myös vaikutusten hallinnollisten tehtävien hoitamiseen ja suunnitteluun vaikeutuvan sekä työrauhan heikkenevän. Sen sijaan oppimistulosten osalta enemmistö ei kokenut loma-ajan siirtämisen vaikuttavan.

Miten tuen uudistus koulussasi tai oppilaitoksessasi etenee?

SURE ja OAJ selvittivät alkuvuodesta tehdyllä kyselyllä rehtoreiden käsityksiä oppimisen tuen uudistuksen etenemisestä. Koska kyselystä on jo tovi, tuo lyhyehkö kysely uudistetaan vielä toukokuussa. Tavoitteena on selvittää, miten tilanne on muuttunut ja mikä tilanne on kouluissa ja oppilaitoksissa tällä hetkellä. Vastauslinkki sekä suomen- että ruotsinkieliseen kyselyyn lähetetään jäsenen sähköpostiin.

Tuen uudistus tulee – oletko valmis?

Oppimisen tuen järjestäminen ja toteuttaminen vaativat onnistuakseen uutta ajattelutapaa. Uudistus vaikuttaa muun muassa opetusryhmiin, tiloihin, työjärjestyksiin, henkilöstöön, talouteen ja päätöksentekoon sekä erityisesti oppilaan saamaan tukeen. Kelpoisuusvaatimukset, joita edellytetään oppilaskohtaista tukea antavilta opettajilta, ovat mietityttäneet monia. Miten järjestän opetuksen tilanteessa, kun tarvitsen esimerkiksi erityisopettajan, jolla on kelpoisuus myös kyseiseen oppiaineeseen? Riittääkö erityisluokanopettajia nykyisillä koulutusmäärillä uudistuksen toteuttamisen tarpeisiin? Huolet eivät varmasti ole turhia, mutta toivottavasti ratkaistavissa. Lisäksi rajapinta ryhmäkohtaisen ja oppilaskohtaisen tuen välillä jättää vielä paljon arvailujen varaan. Mikäli ryhmäkohtainen tuki ei riitä, tehdään tuen tarpeen arviointi ja laaditaan oppilaskohtaisen tuen toteuttamista koskeva suunnitelma. Tästä voisi tulkita, että ryhmäkohtainen tuki riittää paremmin, mitä enemmän sitä voidaan tarjota ja mitä laadukkaampaa se on. Opetushallitus on luvannut toukokuussa ohjeita ja mallilomakkeita oppimisen uudistuksen toimeenpanoon. Nähtäväksi jää, miten koulujen ja oppilaitosten toimintakulttuurit muovautuvat tuen uudistukseen, ja onnistutaanko valtakunnallisesti yhtenäistämään tukea.

Puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttö

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, joka koskee puhelinten ja muiden mobiililaiteiden käyttöä perusopetuksen oppitunneilla. Mobiililaitteiden käyttö on elokuusta alkaen sallittu ainoastaan silloin, kun sitä käytetään oppimiseen, terveydellisistä syistä tai oppimisen apuvälineenä opettajan tai rehtorin luvalla. Tämä koskee puhelinta, tablettia, kannettavaa tietokonetta, kuulokkeita, kellopuhelinta ja älykelloa.

Opetushallitus suosittelee kuitenkin puhelimen käytön rajoittamista lakia laajemmin. Ruokailun osalta laitteiden käyttö suositellaan kieltämään kokonaan. Lisäksi suositellaan, että laitteiden käyttöä rajoitetaan tai niiden käyttö kielletään kokonaan välitunneilla ja siirtymätilanteissa. Nämä toimenpiteet edellyttävät järjestyssääntöjen päivittämistä. Puhelinten säilytyksestä päättää opetuksen järjestäjä. Lisäksi suositellaan, että puhelimet pysyisivät pois myös esimerkiksi aamu- ja iltapäivätoiminnan aikana sekä Harrastamisen Suomen malliin liittyvän toiminnan aikana.

Myös lukiot voivat rajoittaa puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttöä järjestyssäännöissään, vaikka lukiokoulutusta koskevassa lainsäädännössä ei tähän ole säännöksiä.

Alueyhdistysten puheenjohtajat koolla

SUREn varapuheenjohtaja Hanne Lahtinen ja järjestötoiminnan vastuualueen vetäjä Ulla-Maria Åstrand järjestivät 5.5.2025 etäyhteyksiä hyödyntäen SUREn alueyhdistysten puheenjohtajien tapaamisen. Tapaamisessa keskusteltiin tällä kertaa muun muassa alueyhdistysten kotisivujen päivittämisestä, uuden jäsenrekisterin käytöstä ja ominaisuuksista sekä toiminta-avustusten tärkeydestä alueyhdistysten toiminnalle. Lisäksi jaettiin uusia ideoita niin alueyhdistyksen kuin SUREn toiminnan kehittämiseksi. Osallistujat kokivat nämä järjestetyt tapaamiset erittäin tärkeinä, ja niitä toivottiin jatkettavan – näin myös tullaan tekemään. Lisätietoa alueyhdistysten puheenjohtajien tapaamisesta saat oman alueyhdistyksesi puheenjohtajalta ja SUREn varapuheenjohtaja Hanne Lahtiselta.

Käsillä on nyt lukuvuoden kiireisin, mutta kenties myös odotetuin aika. Tässäkin hetkessä huomaan, miten arvokas ja innostava rehtoriyhteisömme on. Toivotan iloa lukuvuoden viimeisiin viikkoihin!

Päivi Ikola
puheenjohtaja
@paiviikola

© Laura Karlin / WWF Suomi

Varaa nyt syksyn vesopäivä WWF:n kanssa!

Suunnitteletko ensi syksyn vesopäiviä? Haluaisitko järjestää ympäristöteemaisen vesokoulutuksen? Hyödynnä WWF:n vesokoulutuspalvelua, jossa WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntija suunnittelee ja toteuttaa yhteistyössä koulunne kanssa vesoiltapäivän tai kokonaisen vesopäivän. Koulutus sisältää ajankohtaista tietoa ympäristökasvatuksesta, toiminnallisia osuuksia ja halutessanne myös ulkona oppimista. WWF:n materiaalit ovat koulullenne maksuttomia.

Lue lisää ja ota yhteyttä pian, sillä syyslukukauden vesokoulutukset varataan nyt!

Koulutukset kasvattajille – WWF Suomi

Suomalaisen ruoan viikko tulee jälleen syksyllä – tutustu materiaaleihin!

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. juhlitaan kotimaista ruokaa ja sen tekijöitä. Kouluissa kotimaista ruokaa voidaan juhlia ja tutkia koko viikon 36 ajan. Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuille on koottuna valmiit ruokakasvatusmateriaalit ja -vinkit, joiden avulla teemaa on helppo tuoda mukaan opetukseen ala- ja yläkouluissa, ja juhlaviikko jatkuu tietysti luokkahuoneiden lisäksi myös ruokaloissa.

Ruokakasvatuksen avulla lapset ja nuoret oppivat, mistä ruoka tulee, millaisia vaiheita ruokaketjussa on ja kuinka paljon osaamista ja työtä ruoan tuottaminen ja valmistaminen vaatii. Tämä kasvattaa arvostusta ruokaa ja sen tuottajia kohtaan. Samalla se tukee lasten ja nuorten kykyä tehdä vastuullisempia valintoja ruoan suhteen.

Tutustu oppimateriaaleihin: https://ruokatieto.fi/suomalaisen-ruoan-viikko-kouluissa/

MuotoCDM Involver-webinaari: Koulun toimintakulttuurin muutos ja sen johtaminen 

Miten kehittää ja ohjata koulun toimintakulttuuria? Tule mukaan webinaariin, jossa esittelemme uuden CDM Involver -osallisuusratkaisun, jonka avulla koko henkilöstö voi osallistua koulun toimintakulttuurin kehittämiseen. Tuote on kehitetty yhteistyössä KT Raija Kattilakosken kanssa, joka on väitellyt toimintakulttuurin muutoksesta ja sen johtamisesta. Raija avaa webinaarissa kyselyn osa-alueita ja kuulemme myös case-esimerkin tiimivalmentaja, rehtori Katri Kurroselta siitä, kuinka tuloksia on hyödynnetty henkilöstön kehitystyöpajassa. 

Webinaarin osallistujille ennakkotilaajan etu tuotteesta! 

📅 Päivämäärä: maanantaina 2.6.2025 
⏰ Aika: klo 14–15 

Ilmoittaudu mukaan jo tänään:  https://cdm.fi/ajankohtaista/cdm-involver-webinaari/ 

Rehtori, joko teidän koulussanne jaetaan Kympin todistus jokaiselle oppilaalle?

Kouluarvosanat ovat tärkeitä, mutta ne eivät ole ihmisarvon mittari. UNICEFin Kympin todistus muistuttaa, että jokainen lapsi on ihmisenä kympin arvoinen.

Kympin todistus on lapsenoikeusperustainen todistus, jossa jokainen oppilas saa pelkkiä kymppejä. Nämä arvosanat korostavat lapsen ihmisarvoa. Todistuksen kääntöpuolella kerrotaan lapsen oikeuksista.

Todistuksesta on oma versio ala- ja yläkouluille, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi, romanikielellä sekä englanniksi.

Suomen UNICEFin suojelija Suzanne Innes-Stubb kannustaa kaikkia opettajia jakamaan oppilailleen Kympin todistuksen.

 – Kympin todistus on todella hyvä ja positiivinen todistus. Kaikkien lasten on tärkeä kuulla, että heidän ihmisarvonsa ei riipu kouluarvosanoista, Innes-Stubb sanoo.

Voit kannustaa opettajia jakamaan Kympin todistuksen samalla, kun oppilaat saavat lukuvuositodistuksen.

Muistutetaan yhdessä kaikkia oppilaita siitä, että jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on!

Lue lisää ja lataa todistus: unicef.fi/kympintodistus

Apua tiedotteen jakamiseen lasten aivoterveyttä tukevasta kampanjasta: Aivot eka – Koulutielle ilman älypuhelinta

Älylaitehankinnat mietityttävät nyt kovasti lapsiperheissä, etenkin tulevien uusien ekaluokkalaisten vanhempien keskuudessa. Suurin osa vanhemmista Suomessa päätyy edelleen hankkimaan jo ekaluokkalaiselle oman älypuhelimen. Tutkimustiedon mukaan älypuhelin hankinnan lykkääminen on kuitenkin monin eri tavoin hyödyksi lapsen kehitykselle ja aivojen kypsymiselle. 

Aivot eka  koulutielle ilman älypuhelinta -kampanjan tavoitteena on rohkaista mahdollisimman montaa tulevan ekaluokkalaisen vanhempaa lykkäämään lapsen ensimmäisen oman älypuhelimen hankintaa. Kampanjansivusto aivoteka.fi tarjoaa vanhemmille tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, miten monin eri tavoin älylaitteen hankkimisen lykkääminen hyödyttää lapsen kehitystä ja takaa lapselle kasvurauhan. Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat mm. Aivoliitto, MLL ja Suomen Vanhempainliitto

Aivot eka -kampanja  huipentuu Yle Areenaan striimattavaan keskustelutilaisuuteen  tiistaina 27.5.2025 klo 18 Koko Suomen vanhempainiltaan, jossa huippuasiantuntijoista ja kasvattajista koostuva paneeli keskustelee siitä, kuinka pienten koululaisten hyvinvoinnista voi pitää huolta digiajassa. 

Kampanja pyrkii tavoittamaan mahdollisimman monen eskari-ikäisen sekä pienen koululaisen vanhemman jo nyt toukokuussa, koska älylaitehankintoja tehdään jo syksyä varten. Pyydämme apua kampanjasta kertovan A4-kokoisen tiedotteen jakamiseen varhaiskasvatukseen sekä alakouluihin. Tiedotteen voi printata ilmoitustaululle, tai sitä voi jakaa vanhempainilloissa.

Tässä linkki tiedotteeseen https://aivoteka.fi/tiedote_kouluille_ja_esikouluille.pdf
Myös englanniksi ja ruotsiksi, mikäli niille on tarvetta:
https://aivoteka.fi/information_till_skolor_och_forskolor.pdf
https://aivoteka.fi/information_for_schools_and_preschools.pdf

Kiitos arvokkaasta avusta tärkeän viestin jakamisessa vanhemmille ja kasvattajille!

Uutisia maailmalta!

Koulun johtajuus on ratkaisevassa roolissa oppimistulosten parantamisessa maailmanlaajuisesti

UNESCOn Global Education Meeting -tapahtumassa korostettiin koulun johtamisen merkitystä oppimisen laadun kehittämisessä. Kansainväliset asiantuntijat ja koulunjohtajat toivat esiin, että tehokas johtajuus ei ole vain hallinnollista työtä, vaan se vaikuttaa suoraan oppilaiden oppimiseen. Esimerkiksi Brasiliassa ja Yhdysvalloissa esiteltiin kouluja, joissa rehtorien aktiivinen pedagoginen johtajuus on nostanut oppimistuloksia merkittävästi.
Lähde: [UNESCO GEM Report](Leadership in education | Global Education Monitoring Report)

Koulutuspolitiikan painopiste siirtyy yhä enemmän toisen asteen koulutuksen laatuun ja saavutettavuuteen

IMF:n mukaan monissa kehittyvissä maissa on saavutettu merkittäviä tuloksia perusopetuksen saatavuudessa, mutta nyt painopiste on siirtymässä laadukkaan toisen asteen koulutuksen tarjoamiseen. Tämä nähdään keskeisenä sekä tasa-arvon että taloudellisen tehokkuuden kannalta. Koulutuspolitiikan uudistuksilla pyritään varmistamaan, että kaikki nuoret saavat mahdollisuuden jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen.
Lähde: [IMF – The Power of Education Policy](https://meetings.imf.org/en/IMF/Home/Publications/fandd/issues/2025/03/the-power-of-education-policy-amory-gethin)

Ilmoittautumiset alkavat vielä ennen juhannusta! Seuraa sähköpostiasi.

Ilmoittautuminen alkaa vielä ennen juhannusta! Seuraa sähköpostiasi!