Puheenjohtajan palsta
Kunta-alan sopimuskorotuksista päästy sopuun
Kesällä 2023 tehtyyn kunta-alan sopimukseen sisältyi ns. perälauta. Sen mukaan teknologia- ja kemianteollisuuden sekä AKT:n kuorma-autoalan 1,9 % ylittävä kustannusvaikutus huomioidaan kunta-alan sopimusten vuosien 2023 ja 2024 sopimuskorotuksissa. Tämän johdosta viime kesänä sovittujen korotusten lisäksi kunta- ja hyvinvointialan sopimusaloilla maksetaan 1.6.2023 yleiskorotus 0,7 % ja jaetaan paikallista järjestelyerää 0,3 %.
Kunta-alalla maksetaan lisäksi 467 euron suuruinen kertapalkkio niille työntekijöille ja viranhaltijoille, joiden yhdenjaksoinen työ- /virkasuhde on alkanut viimeistään 2.5.2023 ja on voimassa 31.5.2023 kesäkuussa 2023. OVTES:n osalta maksetaan 1.5.2024 aiemmin sovittujen korotusten lisäksi 0,77 %:n suuruinen yleiskorotus ja kohdistetaan paikalliseen järjestelyerään 0,33 %.
Julkisen sektorin yksityisen sektorin tasoisille, saati sitä hiukkaakaan suuremmille, palkankorotuksille ei tunnu koskaan olevan oikea aika. Tästä syystä viime neuvottelukierroksella aikaan saatua sopua on yleiskorotuksen, palkkaohjelman sekä tässä esittelyn perälaudan vuoksi pidettävä merkittävänä onnistumisena euromääräisen palkkakehityksen kannalta. Prosenttiperustaiset yleiskorotukset ovat jäsenkunnallemme lähtökohtaisesti eduksi. On kuitenkin huomattava, että vuosien 2023 ja 2024 aikana tullaan käyttämään merkittävä määrä euroja myös paikallisesti jaettaviin eriin. Tästä syystä on tärkeää olla aktiivinen paikallisesti ja tuoda näissä keskusteluissa esille myös esihenkilöiden palkkaukseen liittyvät kehittämistarpeet.
Koulutuksen suunnasta päätetään huhtikuussa 2023
Olen ilolla laittanut merkille, että koulutusteemat ovat nousseet verraten näkyvästi esille kevään 2023 eduskuntavaalien keskusteluissa. Opetukseen ja koulutukseen liittyvät teemat ovat nousseet eri kyselyissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tasolle tärkeydessään, mikä on tässä maailmanajassa melkoinen saavutus. Tämä ei ole tapahtunut itsestään. Uutiset koulusta ovat olleet viime vuosien aikana osin huolta herättäviä, ja syystäkin. Vaikka huolipuheeseen ei pidä jumittua, sille on erityinen sijansa juuri nyt, kun uutta eduskuntaa käydään valitsemaan.
Yksi järjestömme strategisista painopisteistä on koulutussektorin voimavarojen puolustaminen. Tällä hetkellä puolueiden kantama huoli koulutuksen tilasta on jopa varsin yksituumaista. Koulutus on yksi harvoista yhteiskunnan isoista kulueristä, johon valtaosa vaalien ehdokkaista ei kohdentaisi säästötoimia tulevalla hallituskaudella. Rehtorijärjestönä olemme erityisen kiinnostuneita myös siitä, miten uusi hallitus jatkaa nykyhallituksen perinnöksi jäävää rehtoriammatin uudentamisprosessia eli VEPO 2035 -hanketta. Anna siis äänesi kuulua, koulutuksen puolesta!
Opetushallitus ilmoitti tuen järjestämisen muutoksista
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi kanteluratkaisussaan 27.10.2022, että Opetushallituksen ohjeistus erityisopetukseen liittyen ei ole ollut kaikilta osin oikeaa. Päätöksen mukaan erityisen tuen oppilaalla on opetuksen järjestämispaikasta tai opetusryhmästä riippumatta aina oikeus kelpoisuusehdot täyttävän erityisopettajan antamaan opetukseen niissä oppiaineissa, joissa oppilaalla on erityisen tuen tarve. Opetushallitus on käynyt nyt läpi verkkosivuiltaan löytyvän ohjeistuksen ja tehnyt korjauksia kohtiin, jotka ovat olleet ristiriidassa kanteluratkaisun kanssa. OPH myös valmistelee yhdessä OKM:n kanssa uutta tukimateriaalia perusopetuksen oppimisen tuesta.
Opetushallitus kuitenkin katsoo, että muutosten tekeminen opetussuunnitelman perusteisiin edellyttäisi selkeytystä osittain tulkinnanvaraiseen lainsäädäntöön. Se kohdistaakin katseensa seuraavaan hallitukseen, jolta odotetaan linjauksia hallituskaudella laadittavista lainsäädäntömuutoksista. Opetuksen järjestäjälle tilanne on edelleen hankala, sillä tässä vaiheessa tehdyt toimet ja annetut vastaukset jättävät monia kysymyksiä auki.
Rehtoribarometrin viides kyselykierros käynnistyy pian
Yksi tärkeimmistä työkaluista oppilaitosjohtajien työolojen ja työn haasteiden tutkimusperustaisessa tarkastelussa on vuodesta 2019 lähtien ollut Rehtoribarometri-kyselytutkimus. Riippumattoman ja korkealaatuisen, akateemisen tiedeyhteisön suorittama laadukas tutkimus fysiologisine mittausosioineen on tuottanut tiukkaa faktatietoa rehtoreiden työoloista. Barometrin tulokset ovat nousseet julkaisunsa jälkeen useasti valtakunnallisten kärkiuutisten joukkoon. Barometrin tuottama tieto on suoraan käytettävissä ammattikuntamme työolojen kuvaamisessa ja työn sisältöjen kehittämisessä. Oppilaitosjohtajien työn haasteet ovat barometrin ansiosta tänä päivänä hyvin tunnistettuja. Uskon, että tämä on omalta osaltaan lisännyt painetta viimeaikaisiin ammattikuntamme kehittämistoimiin, tärkeimpänä hiljattain julkistettu VEPO2035-raportti. Rehtoribarometri on vuosi vuodelta saanut myös lisää rahoitusta taakseen. Meidän tutkimuksemme on tällä hetkellä yksi tärkeä, itsenäinen osa laajempaa yleissivistävien oppilaitosten työ- ja oppimishyvinvointitutkimusta, jonka toteuttaminen lepää useamman yliopiston hartioilla.
Uusin uutinen rehtoribarometrin tuloksista.
Valmistelut kevään 2023 tutkimuskierrokselle etenevät jo täyttä päätä. Nyt onkin hyvä hetki tehdä mielessään kalenterivaraus tämän kevään Rehtoribarometri-tutkimukselle. Antamalla yhden kallisarvoisen työtunnin barometriin vastaamiselle saat palautteen omasta työhyvinvointisi tilasta ja sen kehityssuunnasta. Sen lisäksi tuotat arvokasta tietoa oppilaitosjohtajan ammatista, jota voimme käyttää hyväksi koko ammattikuntamme asioiden edistämiseksi!
Kevättä kohti
Viikon sisällä päivä ja yö ovat koko maapallolla yhtä pitkät ja me pohjoisella pallonpuoliskolla valmistaudumme kevään tuloon. Toivotan kaikille jäsenille työn iloa lukuvuoden viimeiseen neljännekseen ja aikaa myös kevääseen heräävästä luonnosta nauttimiseen!
Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen
Tulossa syksyllä Rovaniemelle
Emerging Leaders Forum on sinulle uusi, virka-iältäsi ei vielä niin vanha, rehtori tai apulaisrehtori, joka haluat vahvistaa osaamistasi, saada vertaistukea samassa tilanteessa olevilta ja käydä keskusteluja kokeneiden johtajien kanssa sekä saada neuvoja, vinkkejä ja apua urasi alkuvaiheisiin.
Shaping Futures of Education: Why Leadership Comes First?
This powerful analysis by Professor Qing Gu begins ICP`s series on the challenges and opportunities for leaders around the world. Tämä on Kansainvälisen rehtorijärjestön ICP:n blogisarja.
Pohdimme yhdessä koulutusjohtajuutta! -podcast-sarja
Koulutusjohtamisen instituutti on tuottanut nyt kolme jaksoa podcastia koulutusjohtajuudesta. Katso tarkemmin ja kuuntele!
1. Miten omaa työtä voi tuunata mielekkäämmäksi?
2. Miten rehtorina voisin johtaa tuen antamista ja erityisopetuksen järjestämistä parhaiten?
3. Miten kasvatus- ja koulutusalan johtajien hyvinvointia voitaisiin tukea?
Väitöksiä ja julkaisuja
Julkaisut — Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta (jyu.fi)
Suoritetut tohtorin tutkinnot — Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta (jyu.fi)
mm.
– Mailis Elomaa. Educational leaders’ occupational well-being : ”with cool head and warm heart”.
– Terttu Kovalainen. Pedagoginen johtajuus ja sen vaje yleissivistävän perusopetuksen järjestelmä- ja systeemitason muutoksessa.
– Takumi Yada. Exploring prosociality and collective competence in exercising shared educational leadership.