Lausunto HE 99/2017 vp Hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain ja vapaasta sivistystyöstä annetun lain 11 b §:n muuttamisesta

Eduskunnan sivistysvaliokunta

Asia: HE 99/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain ja vapaasta sivistystyöstä annetun lain 11 b §:n muuttamisesta

Suomen Rehtorit ry vastustaa hallituksen esitystä, koska katsoo sen vaikuttavan kielteisesti koulutukselliseen tasa-arvoon. Toteutuessaan laki vähentää koulutuksen resursseja perusopetuksessa, vapaassa sivistystyössä, lukioissa ja taiteen perusopetuksessa ja tällä tavoin lisää myös alueellista eriarvoistumiskehitystä.  Lakiesitys heikentää koulutuksen laatua ja lisää eriarvoisuutta, syrjäytymistä ja työttömyyttä.

Talouskasvu tulisi näkyä positiivisella tavalla koulutuksen rahoituksen lisääntymisenä, ei leikkauksina.

Lukiokoulutuksessa koulutuksen rahoituksen leikkaukset vaikuttavat suoraan kurssien vähenemiseen ja ryhmäkokojen kasvamiseen. Nämä vaikuttavat opiskelijoiden opintojen pitkittymiseen. Lukioiden rahoitusleikkauksilla on vaikutusta myös yksikköjen yhdistämiseen. Rehtorin virkojen yhdistämisellä on haettu säästöjä, joiden vaikutus on lisännyt rehtorin työtaakkaa. Leikkaukset vaarantavat myös tuhansien opettajien työn ja lisäävät työttömyyttä.

Taiteen perusopetukseen kohdistuneet leikkaukset ovat ristiriidassa hallitusohjelman kärkihankkeiden kanssa. Leikkaukset heikentävät hallitusohjelman harrastustakuun toteuttamista. Samoin taiteen perusopetuksen saavutettavuus vaarantuu.

Vapaassa sivistystyössä valtion rahoituksen väheneminen ja koulutuksenjärjestäjän (kunnan) heikentynyt taloustilanne (verotulojen huomattava väheneminen) on johtanut monissa opistoissa YT-menettelyihin, joiden tuloksena on jouduttu karsimaan runsaasti opetusta, osa-aikaistamaan henkilöstöä ja vähentämään tuntiopettajia. Opetuksen leikkaukset kohdistuvat yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

Tutkimukset kansalaisopisto-opiskelun tuottamista taloudellisista hyödyistä kuitenkin osoittavat, että aikuisopiskelu kannattaa taloudellisesti. Opiskelu tuottaa uutta osaamista, hyvinvointia ja mielihyvää käyttäjilleen. Aktiivinen arki ja mahdollisuudet viikoittaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen vähentävät ennaltaehkäisevästi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia erityisesti ikääntyvien osalta.

Suomen Rehtorit ry vastustaa hallituksen esitystä.
Helsingissä 9.11.2017

Antti Ikonen
puheenjohtaja
Suomen Rehtorit ry
Finlands Rektorer rf