Jäsenkirje 10/2018 jäsenille

 

 

 

 

 

 

Evästystä kunnallisen OVTES:n 1.1.2019 laukeavan paikallisen järjestelyerän laskentaan

Työmarkkinaosapuolet ovat edellisen virkaehtosopimuskierroksen yhteydessä sopineet 1.1.2019 voimaan tulevasta paikallisesta järjestelyerästä. Kuntatyönantajaa koskevan paikallisen järjestelyerän laskemiseen neuvoja saa KT:n yleiskirjeestä 6/2018 ja sen liitteistä, joka löytyy myös verkosta. Paikalliseen järjestelyerään käytetään 0,9 % laskettuna OVTES:n piiriin kuuluvien palkkasummasta mahdollisimman tavanomaiselta kuukaudelta, joksi tässä käy marraskuu. Tammikuun alussa toteutettava paikallinen järjestelyerä kohdennetaan allekirjoituspöytäkirjan mukaan ensisijaisesti paikallisten palkkausjärjestelmien kehittämiseen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaamiseen sekä tuloksellisuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukemiseen. Tämä kaikki korostaa paikallisen tason keskustelun merkitystä ja myöskin yhdessä asetettua tavoitetta paikallisen sopimisen kehittämiseksi. Tehdyn pääsopimuksen mukaan valtakunnallisella tasolla ei voida linjata paikallisen tason tarpeita. Näin yksityiskohtaisten ohjeiden antaminen ei ole mahdollista, eikä sopimuksen henkeen nähden myöskään perusteltua. Nyt keskustelussa olevan palkkaerän paikallisissa neuvotteluissa on kuitenkin erikseen toivottu huolehdittavan siitä, että johto- ja esimiesasemassa sekä muiden palkkahinnoittelun ulkopuolella olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa tai verrokkiryhmien palkkaan nähden. SURE:n edunvalvonnassa koottu ohje on kokonaisuudessaan luettavissa järjestömme verkkosivuilla.

 

 

 

 

 

 

Tasa-arvoisen peruskoulun priorisoidut tavoitteet

Suomen satavuotisjuhlien yhteydessä perustettu Peruskoulufoorumin nimellä kulkenut työryhmä on jatkanut toimintaansa vielä kuluneen vuoden ajan. Ryhmän työssä mukana olleena voi ilolla todeta, että foorumin hiljattaisessa julkilausumassa esitetyt neljä pääprioriteettiä ylittivät johtamisen osalta kaikki ennakko-odotukset. Positiivista on, että esimiestyön kehittäminen tulevaisuuden peruskoulussa nousi listalla ensimmäiseksi hyväksytyistä tavoitteista. Tärkeä keino tässä on sinänsä tuttu oppilaitosjohtajien ammatillisen osaamisen kehittäminen, mutta nyt huomio kiinnittyy entistä enemmän myös konkreettien johtamistaitojen kehittämiseen. Iso askel eteenpäin on myös se, että esimiesmitoituksen määrittäminen sekä esimiesten aseman selkeyttäminen saatiin kirjatuksi mukaan kehittämisen keinovalikkoon! Peruskoulufoorumi alleviivasi myös tarvetta määrittää pedagogisen johtajuuden merkityssisältö nykyistä selkeämmin. Työryhmällä oli yhteinen näky myös siitä, että sekä vertaistuella että mentoroinnilla on merkittävä sijansa esimiesten osaamisen kehittämisessä. Peruskoulufoorumin asettama tavoite on perustaa kansallinen eri toimijoiden välinen johtamisen verkosto, jolla tuetaan johtamisosaamisen kehittymistä sekä luodaan johtamiskoulutuksen malleja. Peruskoulufoorumin työtä tehtiin laajassa valmistelussa, joten nyt asetetuissa tavoitteissa on lupa odottaa myös edistymistä. Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuutta ja julkilausumaa on avattu myös laajalti eri puolilla maata pidetyissä tilaisuuksissa. Kodin ja koulun välinen yhteistyö on yksi tärkeä osa peruskoulun kehittämistä. Peruskoulufoorumin työtä avattiin myös koululullamme järjestetty Maailman suurin vanhempainilta maanantaina 12.11.2018, johon verkon välityksellä liittyi mukaan lähes sata muuta suomalaista koulua!

 

 

 

 

 

 

YLE selvittää uuden opetussuunnitelman tuottamaa muutosta koulujen arjessa

Uudet opetussuunnitelman perusteet ja niiden mukaiset koulujen opetussuunnitelmat ovat olleet perusopetuksessa nyt jo muutaman vuoden käytössä – tietty siirtymävaihe toki vielä huomioiden. Nyt on kuitenkin jo mahdollista tehdä ensimmäisiä tarkasteluja joistakin opetussuunnitelman tuottamista muutoksista sekä arvioida myös muutoin koulun arjessa tapahtuvia ilmiöitä. YLE on saamani tiedon mukaan aikeissa selvittää lyhyellä kyselyllä koulutuksen ammattilaisten ja tässä vielä erityisesti tiettyjen ammattiryhmien näkemyksiä perusopetuksen tämän hetkisestä tilasta. Ajankohtaisen ja selvitetyn tiedon merkitys on kaikessa koulua koskevassa keskustelussa tärkeää. Tämän takia toiveena on, että kyselyn tullessa myös jäsenkuntamme aktivoituisi vastaamaan siihen. Rehtoreiden näkökulmalla on varmasti paitsi tarvetta myös kysyntää. Kattavan ja totuudenmukaisen kuvan saaminen koulutuksen kentältä on sitä helpompaa, mitä useampi esimies ennättää oman panoksensa kyselyssä antaa!

 

 

 

 

 

Rehtorin terveys ja hyvinvointi

Laatiessamme muutama vuosi sitten järjestömme päästrategiaa saimme jäseniltä selvääkin selvemmän viestin: rehtoreiden työn kokonaismäärälle, työn kokonaiskuormittavuudelle ja työkuvan pirstoutumiselle on saatava raja! Otimme tosissamme myös esiin nousseen huolen siitä, miten laajalti ylikuormittuminen lopulta esimiesten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttaa. Tästä syystä päädyimme reilu vuosi sitten käynnistämään Rehtorin terveys ja hyvinvointi –projektin. Tämä oli järjestömme toimintavuoden yksi tärkeimmistä päätavoitteista. Sitkeä valmistelutyö tuottaa nyt hyvää satoa. Pro Rexi 2018 –tapahtuman lähestyessä olemme valmiita tuomaan julki projektimme toimenpideohjelman ensimmäisiä isoja askelia. Ennakkotietona voi jo paljastaa, että toimia tullaan tekemään korkeatasoisin kotimaisin ja kansainvälisin voimin, joista kahta tullaan kuulemaan myös Pro Rexi -päivien puhujina! Lisää julkistuksia näistä askelista itse tapahtumassa ja myöhemmin myös järjestöviestinnässä!

 

 

 

 

 

 

Pro Rexi 2018 Finlandia-talolla ja tupa täynnä!

Kansallinen pääkoulutustapahtumamme tulee keräämään – tänäkin vuonna – huikean määrän osallistujia. Vaikka kasvatimme jo kertaalleen salikapasiteettia, tulee päivistä tänäkin vuonna tosiasiassa loppuunmyydyt! Ennen Pro Rexiä kiinnostuneilla on erinomainen mahdollisuus virittäytyä päivien tunnelmaan ja hyvinvoinnin teemaan tunnelmaan tiistaina 20.11. klo 13 Suomen aikaa pidettävässä verkkoluennossa.

Tuossa luennossa professori Phil Riley Australiasta kertoo tutkimuksesta, jota oppilaitosten esimiesten terveyteen ja hyvinvointiin liittyen on jo tehty useammassa eri maassa. Webinaariin liittymisestä saatte vielä erillisen ohjeen. Oppilaitoksen hyvinvoinnin kehittämisestä kaikkein kiinnostuneimmille on myös antaa pieni vinkki: Tulevan projektimme kumppanilla on käytössä koko työyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen sopivaa työkalupakki, School Wellbeing Toolkit. Bonuksena australialaiselta yhteistyökumppaniltamme on tulossa Pro Rexiin osallistuville esimiehille erikoistarjous, josta kuulette lisää vielä koulutuspäivien aikana. Saamamme lupauksen mukaan muutama suomalainen koulu voisi ottaa maksutta tämän oppilaitoksen hyvinvoinnin kehittämiseen kehitetyn työkalun käyttöönsä.

Jos kiinnostut, lue myös tämän jäsenkirjeen mukana seuraava liite (jäsenkirjeen lopussa), tutustu työkaluun ja preppaa hieman englantiasi, sillä tämä pienelle kohdejoukolle tarjottava extra tulee olemaan tarjolla vain alkuperäiskielellä!

Meille kaikille kuitenkin yksi tapahtuman tärkeimmistä puolista on hyvätasoisen ohjelman lisäksi verkostoituminen kollegojen kesken unohtamatta reksien ikiomia pikkujouluja!

Hyvät jäsenet – hienoa nähdä niin isoa joukkoa teistä pian Pro Rexi-päivillä! Kaikille meille voimia lukukauden loppuun ja mustan marraskuun taittamiseen!

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
twitter: @AnttiIkonen

 

Happy Zoo -ystävämme etsivät uutta kotia – pirteyttä oppimistiloihin nopeasti ja helposti

Oppimisympäristön fyysisillä ominaisuuksilla on väliä. Kansainvälisten tutkimusten mukaan tilojen monipaikkaisuus, pedagoginen taipuisuus ja oppilaiden omien valintojen mahdollistaminen ovat oppimista edistäviä tekijöitä. Hyvin suunnitellut ja toteutetut tila- ja kalusteratkaisut parantavat oppimistuloksia ja inspiroivat uuden oppimiseen.

Vaihtelua ja iloa työskentelyyn tuovat Happy Zoo -ystävämme. Ben, Carl, Fine, Nora ja Lotte sopivat sekä pienemmille että isommille käyttäjille istuimiksi, lepoon, leikkiin ja tilojen piristykseksi. Happy Zoo -istuinten hinta on 135 € (alv 0%). 

Lue lisää tuotteista ja ota yhteys alueesi myyjään >>

 

 

Kuulumisia Otava Oppimisen palveluista

Otava Oppimisen palvelut tukee sinua, kun haluat muuttaa koulusi toimintakulttuuria, paneutua pedagogiseen johtami­seen tai opettajien osaamisen kehittämiseen. Teemme yhteistyötä Suomen Rehtorit ry:n kanssa.

Tavataan Pro Rexissä ständillä numero 20!  

Torstaina lavalla aiheenamme on, miten oppimisen digitalisaation trendit vaikuttavat koulun arkeen ja miten monialaisuus ja ilmiöoppiminen muuttavat koulun toimintakulttuurin johtamista.

Ilmiöitä yhdessä tehden!

Otava Oppimisen palvelut tuottaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia juuri sinun koulusi tarpeisiin ja teknologiaympäristöön. Suunnittelemme oppimiskokonaisuuden yhdessä opettajiesi kanssa ja se sisältää koulullesi räätälöityä ilmiöoppimista noin viikoksi. Opettajat saavat kattavat ohjeet oppimiskokonaisuuden läpivientiin ja oppimisprosessin arviointiin, jolloin käyttöönotto on helppoa ja opettajien aikaa säästyy oleelliseen!

Yhteistyö koulujen kanssa avartaa ajatteluamme. Palaute toteutetuista kokonaisuuksista on ollut innostunutta niin oppilailta kuin opettajiltakin. Lue artikkelimme joulukuun lehdestä!

Lisätietoa:

Markku Pelkonen
Liiketoimintajohtaja
+358503103078
markku.pelkonen@otava.fi

otava.fi/palvelut

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervetuloa Koulutusjohdon foorumiin 14.2.2019 – Hyödynnä rehtorien etukoodi!

Suomen Yrittäjien järjestämä Koulutusjohdon foorumi on suunnattu koulutuksen johto- ja kehittämistehtävissä toimiville, luottamushenkilöjohdolle, yrittäjyysvastaaville sekä oppilaitosyhteistyöstä kiinnostuneille yrittäjille ja yrittäjyyttä tukeville sidosryhmille.

Koulutusjohdon foorumissa luotaamme oppilaitosten ja yritysten yhteisiä väyliä uuden osaamisen ekosysteemin kehittämiseen. Haluamme mukaan sinut sekä kaikki muut oppimisen, osaamisen ja yrittäjyyden kehittäjät!  Foorumi järjestetään torstaina 14.2. Bio Rexissä Helsingissä (Mannerheimintie 22-24).

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan: www.koulutusjohto.fi

Hyödynnä rehtorien etukoodi, saat 10% alennusta hinnasta. Etukoodi: KJ19REHT

 

 

 

 

 

 

LUKILOKI-verkkokoulutus

Virtaa ja välineitä luku- ja kirjoitustaidon tukemiseen

LUKILOKI-koulutusohjelman tavoitteena on antaa opettajille valmiuksia ja menetelmiä luku- ja kirjoitustaidon oppimiseen ja opetukseen. Täydennyskoulutusohjelma on suunnattu kohdennetusti varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajille ja erityisopettajille.

Koulutuskokonaisuudessa syvennytään erityisesti motivaatiotekijöihin, oppimisen arviointiin sekä luku- ja kirjoitustaidon haasteisiin lukivaikeuden, S2-opetuksen ja monikielisyyden näkökulmista. Koulutuskokonaisuus on osallistujalle maksuton ja perustuu monipuoliseen verkkotyöskentelyyn. Oppimistehtävät antavat eväitä omaan opetustyöhön.

LUKILOKI-koulutusohjelman kokonaan verkossa tapahtuvat opinnot alkavat tammikuussa 2019. Voit nyt ilmoittautua mukaan joko koko koulutusohjelmaan (15 op) tai erillisiin opintojaksoihin (2—6 op). Vaihtoehtoisesti voit osallistua myös lähipäiviä sisältäviin opintojaksoihin. Tervetuloa!

Verkkokoulutuksen aikataulu:

1. koulutusosio: Luku- ja kirjoitustaidon jatkumo (3 op) 1.1.—31.3.2019
2. koulutusosio: Eri kasvatus- ja koulutusmuodot (6 op) 1.3.—31.8.2019
3. koulutusosio: Valinnaiset opintojaksot (3 x 2 op) 1.6.—31.10.2019

LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUTUMINEN lukiloki.jyu.fi

SEURAA LUKILOKIA FACEBOOKISSA facebook.com/lukilokihanke 

ICP Webinaari 20.11.2018 klo 13

Tässä suora linkki webinaariin, erillistä ilmoittautumista ei siis tarvita

Liity PC, Mac, Linux, iOS or Android: https://zoom.us/j/358599555

 

 

Rehtorin terveys ja hyvinvointi – School Wellbeing Toolkit

[gview file=”https://surefire.fi/web/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Wellbeing-Toolkit-Interim-Impact-Report-RS.pdf”]

[gview file=”https://surefire.fi/web/wp-content/uploads/sites/2/2018/11/Australian-Staff-Wellbeing-Toolkit-Final-Impact-Data.pdf”]