Puheenjohtajalta
Tämän vuoden Pro Rexi -päivät pidettiin Helsingissä Finlandia-talolla marraskuun 22.-23. päivä. Loppuunmyydyn tapahtuman yhteydessä otettiin merkittäviä askelia eteenpäin myös Rehtorin terveys ja hyvinvointi –ohjelman osalta. Australialaisen National Excellence in School Leadership Initiativen NESLI:n toimitusjohtaja saapui paikan päälle Helsinkiin, ja näin yhteistyösopimus Suomen Rehtoreiden ja NESLI:n välillä voitiin allekirjoittaa ensimmäisen kokouspäivän päätteeksi. Yhteistyön avulla mahdollistamme korkeatasoisen oppilaitosjohtajien hyvinvointitutkimuksen toteuttamisen myös Suomessa.

Pro gradu –tutkimus liikkeellä
Vain pari päivää ennen Pro Rexi –päiviä lähti liikkeelle myös kansainvälisellä tasolla tapahtuvaa päätutkimusta tukeva kotimainen pro gradu –tutkimus oppilaitosjohtajien hyvinvoinnin selvittämiseksi. Tutkimusta tekevä Anne Kinos-Järvinen sai yhden päivän aikana kokoon tarvittavan joukon haastattelututkimukseen. Haastattelut tulevat valmiiksi käytännössä jouluun mennessä. Näin ensimmäisiä tuloksia koulujen esimiesten työtodellisuudesta on lupa odottaa jo kevään 2019 aikana. On todella upeaa, että tämä lähes kahdenkymmenen haastateltavan joukko löytyi näin nopeasti ja tutkimus lähti näin nopeasti liikkeelle. Annen työn ohjaajana toimii kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta, joka on myös keskeinen tutkija kansainvälisen päätutkimuksen osalta. Gradu on tärkeä lähtölaukaus tutkimukselliselle osuudelle hankkeessamme ja sen tuottamaa tietoa käytetään hyväksi myös päätutkimuksen toteuttamisessa.
NESLI:n School Wellebeing Toolkit kokeilukäyttöön

Yhteistyö NESLI:n kanssa tuotti mahdollisuuden tarjota parille kymmenelle vapaaehtoiselle koululle ottaa pilottikäyttöön NESLI:n rakentama koulujen hyvinvoinnin kehittämisen työkalupakki kustannuksetta. Tämä erikoistarjous oli mahdollista tarjota vain Pro Rexi –tapahtuman osallistujille. Työkalupakista kiinnostuneet koulut ottivatkin jo toisen kokouspäivän aikana osaa tämän toimintaohjelman esittelytilaisuuteen. Käynnistämämme työ kiinnostaa myös maamme rajojen ulkopuolella, mistä kertoo mm. oheinen The Educatorin https://bit.ly/2EwnZDD verkkouutinen muutaman päivän takaa On myös hyvä korostaa, miten tärkeässä roolissa yhteistyö kansainvälisen rehtorijärjestöjen kattojärjestön ICP:n kanssa on ollut. Ilman tätä yhteyttä emme olisi käynnistämässä näin systemaattista hanketta. Myös ICP:n oma verkkolehti noteerasi näkyvästi käynnistymässä olevan yhteistyömme marraskuun numerossaan.
Valmistelut kyselytutkimuksen toteuttamiseksi käynnistyivät
Olemme nyt hyvää vauhtia etenemässä oppilaitosten esimiesten hyvinvointitutkimuksen toteuttamista täällä Suomessa. Tämä nyt Suomessa toteutettava tutkimus on lähtenyt liikkeelle Australiassa ja sen keskeisin toimija on professori Philip Riley Melbournesta. Tutkimuksessa on pureuduttu erittäin syvällisesti juuri oppilaitosten esimiesten työhyvinvointikysymyksiin, mikä tekee siitä aivan ainutlaatuisen alallamme. Syvällinen tarkoittaa myös laajaa tutkimusta, johon on hyvä jo ennakkoon varautua. Kysely on toteutettu Australian lisäksi myös Uudessa Seelannissa ja Irlannissa, mikä tuottaa myös erittäin mielenkiintoisen mahdollisuuden vertailla oppilaitosjohtajien työkuormitusta myös kansainvälisessä vertailuasetelmassa. Aiemmin mainitun professori Huotilaisen lisäksi yhteistyössä on mukana toinen kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro myöskin Helsingin yliopistosta, jotka muodostavat tutkimuksemme akateemisen toimijaryhmän. Katariinan leipälajia ovat mm. hyvinvointitutkimus ja laajoihin pitkittäisaineistoihin perustuva tutkimus. Tämä istuu meidän hankkeeseemme erittäin hyvin. Tutkijoiden välisessä vuoropuhelussa käynnissä on nyt kyselyn kääntäminen suomeksi ja sen tekniseen toteuttamiseen liittyvien tekijöiden selvittäminen.
Olemme pitkän ja merkittävän matkan alussa
Oppilaitosjohdon työhyvinvointikysymysten huolellinen läpivalaisu on ollut tavoitteemme jo usean vuoden ajan. Tarve tälle työlle juontaa juurensa strategiatyön yhteydessä tehtyihin jäsenkyselyihin. Niissä työn kuormittavuuden selättäminen nousi systemaattisesti kaikkein keskeisimpänä kehittämiskohteena. Olemme nyt todella syvällisesti tarttumassa kysymykseen oppilaitosten esimiesten työhyvinvoinnin selvittämiseen. Ohjelmamme on pitkäkestoinen jo yksin tutkimus- ja selvitysvaiheen osalta. On selvää, että tutkimustulosten myötä olemme käynnistämässä myöskin pitkäkestoista tulevaisuus- ja vaikuttamisohjelmaa. Tällä työllä on tarkoitus määrätietoisesti kehittää esimiesten työoloja. Tulosten selviämisen myötä tulevat aikanaan tapahtumaan nostot tärkeimmistä kehittämiskohteista, joita järjestö sitten lähtee viemään eteenpäin. Näin olemme toiminnassamme siinä kovassa ytimessä, jonka takia Suomen Rehtorit ry on aikanaan perustettu.
Hyvää joulua!
Lopuksi toivotan kaikille jäsenillemme hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa seuraavan tutun laulun sanoin:
Arkihuolesi kaikki heitä,
mieles nuorena nousta suo.
Armas joulu jo kutsuu meitä
taasen muistojen suurten luo.
Kylmä voisko nyt olla kellä,
talven säästä kun tuoksahtaa
lämmin leuto ja henkäys hellä,
rinnan jäitä mi liuottaa.
Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
twitter: @AnttiIkonen
KUTSU – KALLELSE
Suomen Rehtorit ry – Finlands Rektorer rf
SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2019 – STADGEENLIGT ÅRSMÖTE 2019
Aika/Tid: 25.1.2019 klo/ kl. 16.00
Paikka/Plats: Messukeskus, kokoustila 206 – Mässcentrum, mötesrum 206, Messuaukio 1, 00520 Helsinki
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vid mötet behandlas stadgeenliga ärenden.
Tervetuloa! Välkommen!
Suomen Rehtorit ry:n hallitus – Styrelsen för Finlands Rektorer rf.
Edunvalvontatiimi toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.
Kiitos kuluneesta vuodesta.
Pieni muistutus järjestelyvaraerien jaosta. Olettehan muistaneet seurata tuon rahaerän jakoa. Tarkkaa euro-määrää/rehtori on mahdoton sanoa, mutta tuo erillinen laskennallinen summa vaikuttaa lukiossa rehtoreille keskimäärin 55€/kk ja perusopetuksessa 49€/kk (Tämä Oulussa). Tämän huomioiden rahasumma on ihan vaikuttava.
Tästä syystä on paikallisesti vaadittava pääluottamusmiehiä neuvottelemaan työantajan kanssa, että rehtoreille jaetaan oma osuus järjestelyvaraerästä, eikä rehtoreiden oman palkkansa mukanaan tuomaa laskennallista rahaa jaeta muille ryhmille. Se kuuluu rehtoreille.
Oivalluksia nuorilta yrittäjiltä & materiaalia opetukseen
Munyritys.fi -sivusto tarjoaa nuorten makuista materiaalia oppitunneille. Sivusto kokoaa yhteen nuorten yrittäjien tarinoita yrittäjyyden alkutaipaleelta. Tarinoiden tarkoituksena on antaa nuorille käsitys siitä, kuinka erilaisista lähtökohdista yrittämiseen lähdetään ja mitä kaikkea matkan varrella voi tulla vastaan.
Sivustolta löytyy myös blogipostauksia yrittäjyyteen liittyvistä käytännön aiheista, kuten liiketoimintasuunnitelmasta, markkinoinnista ja rahoituksesta. Konkreettiset vinkit kannustavat kokeilemaan yrittäjyyttä esimerkiksi oppilaitosten yrittäjyyskursseilla ja harjoitusyrityksissä.
Lue lisää ja jaa eteenpäin: www.munyritys.fi
Lisätietoja: Päivi Ojala, Suomen Yrittäjät, paivi.ojala@yrittajat.fi
Liity Learning Brokeriksi ja ole kanssamme luomassa tulevaisuuden oppimisympäristöjä
Tervetuloa mukaan ideoimaan yhdessä tulevaisuuden oppimisympäristöjä. Iskun Learning Broker -verkosto on oppimisen ja oppimisympäristöjen asiantuntijoiden yhteinen idea- ja innovaatioalusta. Lähetämme verkostolle ajankohtaista tietoa tulevaisuuden oppimis- ja innovaatioympäristöistä sekä tapahtumakutsuja ja tarjouksia.
Brokerina pääset myös vaikuttamaan uusien tuotteiden ja ratkaisujen kehittämiseen. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu jo 450 jäsentä. Verkoston jäsenyys ei velvoita mihinkään, ja voit poistua postituslistalta milloin haluat.
Kiitos mielenkiintoisista keskusteluista ja tapaamisista Pro Rexi 2018 –tapahtumassa!
Oppimisen vuosikello palveluna herätti kiinnostusta tapahtuman aikana. Uskomme, että palvelukokonaisuutemme avulla voit kehittää koulusi toimintakulttuuria ja aktivoida koko työyhteisöä jaettuun pedagogiseen johtamiseen. Samalla kehität myös osaamista ja yhteisöllisyyttä.
Mahdollista jatkuva osaamisen kehittäminen
Valitse Oppimisen vuosikellosta vaikkapa lukuvuoden jokaiselle jaksolle ilmiöviikkopaketteja ja opettajien osaamisen kehittämisen valmennuksia räätälöitynä juuri sinun koulusi tarpeisiin.
Säästä opettajien aikaa
Otava Oppimisen palvelut tuottaa kaikki materiaalit suoraan koulusi teknologiseen ympäristöön (esim. O365, Google Classroom) ja valmentaa opettajat niiden käyttöön.
Ota yhteyttä ja kutsu meidät käymään. Räätälöidään yhdessä koulusi Oppimisen vuosikello!
Lue lisää nettisivuiltamme otava.fi/palvelut.
Markku Pelkonen
Liiketoimintajohtaja
+358503103078
markku.pelkonen@otava.fi
Fulbright-opettajavaihdosta USA:ssa ideoita ja eväitä koulutyöhön!
Hakuaika kevätlukukauden 2020 Fulbright Distinguished Awards in Teaching –ohjelmaan on alkanut.
Ohjelmaan voivat hakea ensimmäisen ja toisen asteen opettajat, opettajankouluttajat, alan hallinto- ja tukihenkilöstö, kirjastoalan ammattilaiset, informaatikot sekä mediakasvattajat, jotka käyttävät vähintään puolet työajastaan ensimmäisen tai toisen asteen oppilaiden ohjaukseen.
Omaa ammattitaitoa ja alan asiantuntemusta kehittävän projektin lisäksi stipendiohjelmaan sisältyy opintoja isäntäyliopistossa, kouluvierailuja sekä osallistumista opetustoimintaan ja koulutustapahtumiin.
Lisätietoja ja tarkat hakukriteerit Fulbright Distinguished Awards in Teaching Program verkkosivulta:
www.fulbright.fi/fi/distinguished-fulbright-awards-in-teaching
Suomalaisten hakijoiden hakuaika päättyy sunnuntaina 3.3.2019. Hakemukset jätetään sähköisen hakujärjestelmän kautta.
Ohjelman mainokset saa vapaasti jakaa myös Facebookin ja Twitterin kautta:
https://www.facebook.com/fulbright.finland/posts/10156944735037059
https://twitter.com/FulbrightFIN/status/1070263616400699392
Kyselyihin vastaa:
Mirka McIntire, puh: 044 5535 269, mirka.mcintire(at)fulbright.fi
Tervetuloa webinaariin kuuntelemaan vinkkejä pedagogisen muutoksen johtamiseen!
Koulun pedagogisen muutoksen toteutuksessa muutoksen johtamisella on suuri merkitys. Rehtoreilla muutoksen johtajina on paljon kysymyksiä ja haasteita ratkottavana.
Pedagogisen muutoksen johtaminen peruskoulussa – webinaarissa pureudutaan koulun kehittämisen onnistumisiin ja haasteisiin Latokartanon peruskoulun rehtorin Teemu Lappalaisen sekä erityisen tuen oppilaille suunnatun Turun Katariinan koulun apulaisrehtorin Mikko Nikkolan näkökulmasta.
Ilmainen webinaari järjestetään keskiviikkona 16.1.2019 klo 15:00-16:30.
Ilmoittaudu mukaan täällä: www.tabletkoulu.fi/rehtoriwebinaari.