Ylioppilastutkintolautakunnalle
Asia: Suomen Rehtorit ry:n lausunto määräysluonnoksesta Koesuoritusta heikentävän syyn huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa
Viite: Lausuntopyynnön diaarinumero: OPH-471-2019
Pyydettynä lausuntona YTL:n määräysluonnoksesta Koesuoritusta heikentävän syyn huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa esittää Suomen Rehtorit ry (SURE) seuraavaa:
Uuden lainsäädännön mukaiset uudet ohjeet ovat tarpeelliset.
SURE näkee uudistuksen kokonaisuudessaan hyvänä asiana. Kun lainsäädäntö uudistuu, on tarpeen uudistaa myös lautakunnan ohjeistusta kokeen suorittamisesta.
SURE näkee hyvänä, että uudessa ohjeistuksessa on kyetty parantamaan kokelaiden yhdenvertaisuutta ja samalla rehtorin asemaa on selkiytetty.
Ylioppilastutkintolautakunta on pitänyt ensisijaisena vaihtoehtona erityisjärjestelyjen myöntämistä ja toissijaisena vaihtoehtona henkilöön liittyvien syiden ottamista huomioon arvostelussa. Tämä toimintamalli on lähtökohdaltaan hyvä ja toimiva.
Uudistuksen vaikutukset koulun ja rehtorin työhön
Luonnos 2.1 SURE pitää hyvänä sitä, että jo käytännössä aiemminkin rehtorille kuulunut järjestelyvastuu äkillisen sairastumisen kohdalla on nyt kirjattu luonnokseen. Muutenkin esitys antaa rehtorille selkeät toimintaohjeet kyseisessä tilanteessa.
Luonnos 3.2 ja 3.3 Ylioppilaskirjoituksista vastaavaa rehtoria työllistää suuresti kirjoitusten tilajärjestelyt. Teknisenä ympäristönä kirjoitustila on hyvin haastava niin IT-järjestelmien kuin valvonnan organisoinnin suhteen. Lisäksi tilan järjestäminen kulkemisen kannalta turvalliseksi teettää lisätyötä. SURE näkee kuitenkin hyväksi, että erityisjärjestelyjen toteutusta on täsmennetty. Rehtorin näkökulmasta on myös hyvä, että särmeillä erottaminen (pienryhmätila, lepotila, …) hyväksytään erilliseksi tilaksi. Näin ko. tiloissa voidaan hyödyntää päätilan IT- ja valvontaresursseja.
Luonnos 4.3 Suurempien näyttöjen organisointi ja hankinta tuovat lisää työtä kouluille sekä tekniikan, että valvontojen järjestämisen suhteen. SURE näkee tärkeäksi, että kyseinen mahdollisuus on luotu opiskelijalle. On kuitenkin tärkeää tiedottaa siitä, että kyseessä on opiskelijan oikeus tuoda suurennettu näyttö mukanaan. Hankinta siis ei ole koulutuksen järjestäjän vastuulla.
Luonnos 4.4 ja 5 SURE näkee hyvänä, että vieraskielisten opiskelijoiden tilanne huomioidaan koetilanteessa. Lisäajan myöntäminen on lähtökohtaisesti hyvä asia. Koska käsite vieraskielinen on hyvin moniulotteinen, tulisi rinnalle jatkossa luoda myös muita tukemisen muotoja. Mm. lukihäiriöisen vieraskielisen opiskelijan on hyvin vaikea todentaa ko. asiaa, sillä vaadittavat testit ovat suomenkielisiä. Kielelliset ja kulttuuriset erot vaikuttavat myös vaativan elämäntilanteen tulkintaan.
Uudistus ja kustannukset
Uudistus luo lisäpaineita koulun taloudesta vastaavalle rehtorille
1. Kirjoitusten lisäaika lisää valvonnan ja järjestelyjen kustannuksia. Lisäksi kirjoitukset venyvät jo hyvin pitkiksi, joka on haaste varsinkin heikommassa asemassa olevalle opiskelijalle. Kirjoitusten kestoa tulisi jatkossa pohtia kriittisesti, sekä hakea keinoja suoritusajan lyhentämiseksi.
2. Erillisen tilan järjestelyt lisäävät valvonnan ja järjestelyjen kustannuksia
Mikäli erillinen pienryhmätila joudutaan järjestämään eri huoneessa kuin varsinaiset kirjoitukset, lisää järjestely merkittävästi niin valvonnan kuin IT-järjestelyjen kustannuksia.
3. Rajoittamaton uusintaoikeus kasvattaa suorittajien määriä ja lisää välillisesti kaikkia kustannuksia.
Lopuksi
SURE näkee tärkeäksi, että uudistuksen tuomat työn lisäys- ja taloushaasteet huomioidaan jatkossa myös koulujen resursoinnissa. Lisäksi jatkuvasti lisääntyvä rehtorin työmäärä tulee huomioida myös rehtorin palkkauksessa sekä työajan mitoituksessa. YTL ei kyseisiä asioita ratkaise, mutta toivomme kaikilta osapuolilta aktiivista osallistumista myös resursointia käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Helsinki 27.2.2019
Antti Ikonen
Puheenjohtaja
Suomen Rehtorit ry
Finlands Rektorer rf