Puheenjohtajalta
Ensimäinen rehtoreiden työhyvinvointibarometri julkistettu
Uusi vuosi ja vuosikymmen lähti järjestön työssä käyntiin vilkkaasti Suomen ensimmäisen rehtoreiden työhyinvointibarometrin julkistamistilaisuudella. Alustavia tuloksia oli esitelty jäsenillemme jo järjestön Pro Rexi -päivillä marraskuussa Espoon Dipolissa ja Rexi-lehdessä. Helsingin yliopiston tutkijoiden, professoreiden Katariina Salmela-Aron sekä Minna Huotilaisen työ on kuitenkin tämän jälkeen jatkunut, ja näin meillä oli mahdollisuus tuottaa ensimmäisiä tuloksia ja tulkintoja myös julkisuuteen. Julkistamistilaisuus järjestettiin Helsingin yliopiston Tiedekulman tilassa ti 14.1.2020. Julkistamistilaisuuteen otti osaa median ja yleisön edustajien lisäksi heti julkistamisen jälkeen järjestetyssä paneelikeskustelussa SURE:n pj:n ja tukijoiden edustuksen lisäksi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sekä Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen.
Rehtoritutkimus: paljon hyvää, mutta myös isoja huolenaiheita
Yli puolet suomalaisista rehtoreista on innostuneita työstään. Nämä esimiehet kokevat työnsä merkitykselliseksi ja saavat siinä jatkuvasti uusia haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä. Innostuneet rehtorit tuntevat myös vahvaa kyvykkyyttä ja muokkaavat omaa työtään aktiivisesti. He myös kokevat saavansa riittävästi tukea, ja työ on sopusoinnussa muun elämän kanssa. Kolikon kääntöpuoli kuitenkin on, että peräti joka kolmannella rehtorilla on vaarallisesti kohonnut uupumisriski ja peräti 12 % on jo selvästi uupunut. Tutkimuksen mukaan uupumisriskissä olevat rehtorit eivät enää koe työn merkityksellisyyttä, heillä on emotionaalisia haasteita sekä rooliristiriitoja. Uupuneet rehtorit puolestaan tuntuvat kirjaimellisesti kaatuvan työtaakkansa alle. Uupuneiden esimiesten kohdalla suuri työmäärä korostuu aivan erityisesti ja työtä kuormitustekijät koetaan hyvin haasteellisena.
Rehtoreiden työhyvinvointia tutkittiin kyselyn lisäksi myös fysiologisten mittalaitteistojen avulla
Rehtoreiden työhyvinvointia on tutkittu tässä Principal Health and Wellbeing -tutkimuksessa aiemmin ainoastaan kyselytutkimuksena Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Irlannissa. Aivan uutta tässä Suomessa toteutetussa ensimmäistä kertaa toteutetussa tutkimuskerrassa oli kyselyn ja fysiologisten mittausten yhdistäminen toisiinsa. Rehtoreiden sykevaihteluita, stressiä, unta, liikkumista ja palautumista mitattiin Firstbeat-laitteen sekä Oura-sormuksen avulla. Aivotutkija, professori Minna Huotilaisen mukaan fysiologisten tietojen avulla pystytään tarkastelemaan rehtoreiden kokonaiskuormitusta ja sitä, miten työn stressaavuus näkyy myös yöllä ja vapaa-aikana. Huotilaisen mukaan työn piirteet eivät yksin määrää rehtorin terveyttä ja toimintatapaa. Mielenkiintoinen havainto oli, että vapaa-ajan toimintatapa näyttäisi heijastuvan työhön. Tämä tulee esiin siinä, että paljon vapaa-ajalla liikkuvat rehtorit liikkuivat paljon myös työpäivän aikana. Uupuneiden rehtoreiden kohdalla korostuu molemmissa aineistoissa se, että stressaantuneilla rehtoreilla on vahva tunne siitä, ettei omaa työtä pystytä säätelemään.
Mitkä ovat seuraavat askelet eteenpäin?
Rehtoreiden työhyvinvointitutkimuksen julkistamistilaisuudessa käytiin keskustelua syistä, jotka kannattelevat esimiehiä ja tuottavat positiivista työn imua, mutta myös tekijöistä jotka uuvuttavat rehtoreita. Vaikka tämä tutkimus oli ensisijaisesti selvitystyö rehtoreiden työhyvinvoinnin nykytilasta, on tiedossamme monia tekijöitä jotka tukevat esimiehiä työssään. Suomalaisen koulutuksen suuri vahvuus on verraten korkea luottamuksen aste kaikilla kouluhallinnon eri tasoilla ja toimijoiden välillä. Opetusalan, koulujen ja esimiesten verraten korkea autonomian aste on myös tekijä, joka tunnetusti lisää työhyvinvointia ja kokemusta siitä, että omaan työhönsä voi vaikuttaa. Selkein ja suomalaiselle esimiestyölle tunnusomaisin haaste on puolestaan työn kokonaismäärä ja erityisesti monien koulutuksen tukipalveluiden päätyminen viime kädessä oppilaitosjohtajien työtehtäviksi, vaikka näille monesti löytyisi paljon tarkoituksenmukaisempi kohde. Merkittäviä kehittämiskohteita kätkeytyy myös oppilaitosjohtamisen pätevöitymiskoulutukseen, esimiesten työuran alkuvaiheen tukeen sekä työuran aikaiseen pitkäkestoiseen täydennyskoulutukseen.
Tulokset todella kiinnostavat mediaa ja käsittely jatkuu Educa-messuilla
On ollut kerta kaikkiaan upeaa nähdä, miten suuren mielenkiinnon nyt ensimmäistä kertaa julkaistu rehtoribarometri lopulta herätti. Tutkimuksen nosti pääuutisaiheiden joukkoon niin YLE, MTV3, HS, sekä lukuisat maakunnalliset lehdet ja nettiportaalit sekä ammattilehdistä mm. Opettaja. Kuten aiemmin Rexi-lehdessä jo ounastelin, suomalaiseen oppilaitosjohtamiseen kohdistuu nyt aivan uudenlaista ja poikkeuksellista mielenkiintoa. Jatkamme tutkijaryhmän kanssa tulosten analyysiä täyttä päätä eteenpäin. Seuraavan kerran esittelemme nyt tehtyä tutkimusta ja sen tärkeimpiä tuloksia läpi jo ensi viikon lopulla Educa-messuilla. Kaikkien rehtoreiden ja apulaisrehtoreiden kannatta merkata osaksi Educan perjantaiaamua tutustuminen uuteen esimiesjärjestöjen (SURE, Opsia, KEA, VOL/päiväkodinjohtajat) yhteiseen lavaan messujen Taito-lavalla perjantaina 24.1., jossa kanssani näitä tuloksia ovat esittelemässä niin Minna Huotilainen, kuin Katariina Salmela-Aro. Älä unohda myöskään SURE:n vuosikokousta Educan perjantai-iltapäivässä. Ehdoton huipentuma perjantaipäivään on Rehtoreiden oma iltakoulu aivan Helsingin ydinkeskustassa Tekniskan salissa.
Toivotan kaikille jäsenillemme hyvää alkanutta 20-lukua, tehdään tästä suomalisen oppilaitosjohdon menestystarinaa – tapaamisiin ja kuulumisiin Educassa!
Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
twitter: @AnttiIkonen
Suomen Rehtorit ry on mukana rakentamassa ensi keväänä lanseerattavaa Future Learning Environment -tapahtumaa! Tapahtumassa pureudutaan nykyaikaisen oppimisympäristön kehittämiseen – Muutoksen hyökyaalto pakottaa kouluja uudistamaan fyysiset ja digitaaliset oppimisympäristönsä tukemaan nykyaikaista opetusta entistä paremmin. Mitä tulisi huomioida tulevaisuuden koulujen suunnittelussa, uudistamisessa ja rakentamisessa?
Lavalla koulumaailman innostavimmat tekijät ja kiinnostavimmat caset:
· ”Oppimisympäristöjen digitalisaatio: yhdenvertaisuus ja laatu kehityksen keskiössä”
Opetusministeri Li Andersson
· ”Tulevaisuuden oppimisympäristö & opetuksen uusia mahdollisuuksia”
Keksijä, futuristi, säveltäjä ja startup-yrittäjä Perttu Pölönen
· ”Oppimisen ympäristöt aivotutkimuksen näkökulmasta”
Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen
· ”Oppimisen paikkoja: tutkimustuloksia uusista oppimisympäristöstä”
Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Kreeta Niemi
· ”Megatrendit 2020 ja tulevaisuuden osaamistarpeet”
Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva
Tutustu ohjelmaan täällä.
Ilmoittaudu mukaan Suomen Rehtorit ry:n jäsenten etuhintaan 495€ (norm 645€) koodilla SURE20. Syötä koodi ostoskorin etukoodi kenttään niin saat edun käyttöösi.
ERASMUS-tuetut kielikurssit ulkomailla 2020
ERASMUS-tuen oikeuttaville kielikursseille voi osallistua eri oppilaitosten ja instituuttien kielen ja muiden aineiden opettajat sekä henkilökunnan edustajat mikäli työskentelevät kansainvälisessä projektissa.
ERASMUS-tuen piiriin kuuluva kielikurssitarjonta kattaa englannin, saksan, ranskan, italian ja espanjan kielet. Lisäksi tarjoamme opettajille korkeatasoisia venäjän kielen kursseja Pietarissa.
Katso koko ohjelma www.kielimatkat.net -> Opettajien kielikurssit 2020
ERASMUS-tukea voi hakea vain oppilaitos tai järjestö, poikkeuksena nuorisosektori. Tuki haetaan Opetushallituksesta. Yksittäinen henkilö ei voi hakea tukea, mutta voi toimia luonnollisesti aloitteentekijänä.
Muita ohjelmiamme: Aikuisten kielikurssit, Leirikoulumatkat, Vaihto-oppilasohjelmat, 50+ kielikurssit, Koululaisten kesäkurssit, Liike-elämän kielikurssit, Parent + Child -kielikurssit, College/yliopisto-ohjelmat.
TR-KIELIMATKAT OY, Hietalahdenkatu 10 C 57, 00180 Helsinki, puh. 010 666 5800, s-posti: info@trkielimatkat.fi Yhteyshenkilö: Riitta Tiainen
Olemme välittäneet kielikursseja suomalaisille jo vuodesta 1975!
Life hack -kilpailu: innosta oppilaita osallistumaan!
Hei rehtori,
Innosta koulusi oppilaita osallistumaan RuokaTutkan Life hack -kilpailuun! Lapsille ja nuorille suunnatussa kilpailussa etsitään välipala- tai eväsniksejä, joiden pääroolissa loistavat kasvikset, hedelmät, marjat ja maito tai maitotuotteet. Ideoitavat niksit voivat liittyä esimerkiksi välipalojen valmistamiseen, hankkimiseen, kuljettamiseen tai säilyttämiseen.
Kilpailu soveltuu mainiosti myös koulutyöksi. RuokaTutkan kilpailusivuilta löydät vinkkejä kilpailun käyttämiseen tuntimateriaalina sekä valmiin esityksen, jolla kilpailun voi esitellä oppilaille.
Voittajajoukkue saa palkinnoksi hauskan elämyksen tubettaja Pinkku Pinskun seurassa Helsingissä keväällä 2020! Osallistumisaikaa on 14.2.2020 asti.
Osallistumisohjeet ja kilpailun esittelymateriaali TÄÄLLÄ.
Lisätietoa Ruokaviraston rahoittamasta RuokaTutka-hankkeesta TÄÄLLÄ.
Tutustu Pinkku Pinskuun RuokaTutkaTubessa TÄÄLLÄ.
Vastaamme mielellämme kilpailua koskeviin kysymyksiin.
Ystävällisin terveisin,
RuokaTutkan tiimi
Viestintätoimisto Cocomms
ruokatutka@cocomms.com
p. 09 668 9690
Rehtori – Onnistu vaikeissa johtamistilanteissa!
Onnistu vaikeissa johtamistilanteissa – laki ja työpsykologia on uudenlainen koulutus esimiehille ja johtajille.
Juristi ja työpsykologi käyvät kanssasi läpi ihmisen johtamiseen liittyviä erityiskysymyksiä ja antavat työkaluja haastavien tilanteiden ratkaisuun.
Työyhteisössä esimies on avainasemassa ja vastuussa sekä työn tuloksellisuudesta, ilmapiiristä, oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, että työntekijöiden hyvinvoinnista.
Kuinka onnistua tässä vaativassa tehtävässä? Miten puuttua velvollisuuksien laiminlyöntiin? Miten ja millä tavalla kannattaa lähestyä työyhteisökonflikteja? Miten selviytyä vastuiden ja velvollisuuksien viidakosta siten, että kaikki osapuolet ovat työkykyisiä ja voimissaan?
Koulutuksen teemat:
Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet – juridinen raami esimiestyölle
Työsuhteen velvollisuuksien laiminlyönti ja/tai rikkominen – arvostavan puuttumisen prosessi ja keinot
Häirinnän ja/tai syrjinnän havaitseminen työpaikalla – esimiehen toimintavelvollisuus ja henkilökohtainen vastuu
Työyhteisökonfliktit – miten ja millä tavalla kannattaa lähestyä tilannetta?
Puheeksi ottaminen ja työkyky
Koulutus toteutetaan intensiivikoulutuksena ja paikkoja on rajoitettu määrä, varmista omasi nyt!
Tutustu ohjelmaan ja asiantuntijoihin: https://edumar.fi/koulutus/onnistu-vaikeissa-johtamistilanteissa-laki-ja-tyopsykologia/
Rehtorin Iltakoulu
Vielä ehtii mukaan Rehtorin Iltakouluun 24.1.2020 klo 19:30 alkaen. Lisätiedot ja ilmoittautuminen!
Mukaan on jo ilmoittautunut yli 50 iloista Iltakoululaista!
Jäsenmaksu 2020
Suomen Rehtorit ry:n jäsenmaksu lähetetään sinulle helmikuun alussa. Seuraa tarkasti sähköpostiasi ja tarkista myös roskapostikansiosi. Viime vuonna meillä oli erittäin paljon haastetta jäsenmaksujen perillesaamisessa. Usean kunnan sähköpostipalvelimet hylkäsivät jäsenmaksuviestin roskapostina. Teimme tiettyjä muutoksia jäsenrekisterin viestien lähetykseen ja nyt toivomme, että kaikki sujuu mallikkaasti.
Olethan muistanut ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi!
Kaiken viestinnän perustana on oikeat yhteystiedot. Mikäli olet vaihtanut osoitetta, työpaikkaa tai sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoita se toimistolle pikimmiten. Vain siten varmistat jäsenviestien perilletulon.