Suomen Rehtorien tuore kysely kertoo, että yli 80 prosenttia rehtoreista jatkaisi koulujen ja oppilaitosten etäopetusta lukuvuoden loppuun asti. Lisäksi jopa 98 prosenttia uskoo, että vaikka lähiopetukseen siirryttäisiin, osa oppilaista jäisi kotiin.
Suomen Rehtorien kyselyssä 82 prosenttia peruskoulujen rehtoreista on sitä mieltä, että etäopetusta tulee jatkaa lukuvuoden loppuun asti. Lukion rehtoreista tätä mieltä on 85 prosenttia. Rehtorit vastasivat kyselyyn viime ja tällä viikolla.
Rehtorit perustelevat etäopetuksen jatkamista enimmäkseen yhteiskunnallisella kokonaisedulla, johon sisältyvät jokaisen koulussa työskentelevän terveys sekä vaikutukset kouluyhteisön oppimiseen ja hyvinvointiin.
Näin eräs vastaaja tiivistää perustelut: ”Koulujen avaaminen ei tuo mitään lisäarvoa koulutyölle. Joka tapauksessa osa oppilaista on varmasti kotona, onpa valtioneuvoston päätös mikä tahansa. Tilanne olisi sekasortoinen ja rasittava koulun henkilökunnalle.”
Kyselyyn vastanneista perusopetuksen rehtoreista jopa 98 prosenttia uskookin, että osa oppilaista jää varmasti kotiin, vaikka koulujen ovet avattaisiin lähiopetukselle. Lukion rehtoreista näin uskoo 89 prosenttia.
– Toki moni on viime viikkoina viestitellyt ikävöivänsä koulukavereita ja opettajia. Vaikka kaksi viikkoa on lyhyt aika, lähiopetuksen aloittaminen vaatisi koulutyön organisoimisen täysin uusiksi. Sen turvallinen toteuttaminen turvaetäisyydet huomioiden on vaikea järjestää ja pedagogiset perusteet ohuet, puheenjohtaja Ikonen toteaa.
Valtiovallan päätös saatava pian
Suomen Rehtorien puheenjohtaja Antti Ikonen vaatii, että jo viikkoja jatkunut arvailu lukuvuoden loppuviikkojen opetuksesta on saatava pian päättymään. Tämä toive välittyy myös rehtorien kyselyn vastauksista.
– Odotamme mahdollisimman pian päättäjiltä tarkempaa tietoa siitä, miten Suomessa järjestetään tämän lukuvuoden loppu. Toivomme, että rehtoreita ja opettajia kuunnellaan päätöksiä tehtäessä. Ja me tarvitsemme täysin yksiselitteiset ohjeet, Ikonen toteaa.
Rehtorien kyselyssä nousee selkeästi esille, että lähiopetukseen palaaminen tietäisi tuplatyötä opettajille.
– Pahimmassa tapauksessa joutuisimme järjestämään kouluilla ja oppilaitoksissa lähiopetuksen, huomioimaan mahdollisen kouluun palaamisen porrastuksen sekä sen, että osa oppilaista näyttäisi joka tapauksessa jäävän kotiin. Tämä on hyvin hankala yhtälö. Jo nyt opettajien ja rehtorien kuormitus painaa tuntuvasti, Ikonen sanoo.
Ohjeistus ollut pääosin hyvää
Puheenjohtaja Ikonen muistuttaa, että poikkeusolojen opetus polkaistiin käytännössä vuorokaudessa uusille raiteille, ja nyt etäopetuksesta on tullut luonteva osa arkea.
85 prosenttia peruskoulujen ja 89 prosenttia lukioiden rehtoreista on mielestään saanut koko poikkeusajan riittävästi virallista tietoa ja ohjeistusta työnsä ja päätöstensä pohjaksi. Osa muistuttaa, että joskus valtiovallan päätökset ovat vaatineet vähän turhan nopeaa reagointia. Ohjeissa on myös ollut tulkinnanvaraisuutta ennen kuin niitä on tarkennettu.
Yksi rehtoreista tiivistää tilanteen näin: ”Itse pitää pysyä kartalla ja suunnitella tulevaa, josta ei tiedä mitään.”
– Omien kuntiensa toimintaa suuri osa rehtoreista kehuu mallikkaaksi, mikä on hyvä uutinen näin vaativassa tilanteessa. On hienoa, että kunnissa on tehty kaikki voitava opetuksen uudelleen järjestämiseksi ja opettajien ja rehtorien tukemiseksi.
Suomen Rehtorit toteutti kyselyn viime ja tällä viikolla verkkokyselynä. Siihen vastasi kaikkiaan 500 rehtoria.