Pekka Paappanen on Vuoden Rehtori 2020

Vuoden Rehtori 2020 Pekka Paappanen:
”Rehtorius on rajalla olemista”

Pekka Paappanen

Rehtorin työ on usein yksinäistä ja vaativaa, mutta sen parempaa ammattia ei olekaan. Näin sanoo Vuoden Rehtori 2020 Pekka Paappanen, jota kannattelee työssä erityisesti filantropia eli ihmisrakkaus.

Hauhon yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen ei väsy hehkuttamaan ammattinsa upeutta. Juuri saamaansa Suomen Rehtoreiden myöntämää Vuoden Rehtori -kunniamainintaa hän arvostaa suuresti.

”On hienoa, että meidän ammattikunnallamme on tällainen tunnustus. Teemme valtavan tärkeää työtä. Hyvinvointitutkimuksissa nostetaan aina työn tärkeimmiksi ominaisuuksiksi, että työssä voi auttaa ja vaikuttaa ja että työllä on merkitystä. Rehtorin ammattiin sisältyvät ne kaikki”, Paappanen toteaa.

Juuri työn merkityksellisyys motivoi häntä auttamaan jokapäiväisessä työssään opettajia, oppilaita ja perheitä.

”Koulua on myös johdettava tietoisesti. On jaksettava tehdä johtamistekoja, jotta laiva ei lähde ajelehtimaan. Tärkeää on muistaa sekin, että hyvässä koulussa kaikki aikuiset ovat johtajia. Kun opettaja johtaa oppilasryhmää, se on hyvin merkittävä johtamistehtävä! Tällainen johtamisvastuun jakautuminen auttaa yhteisössä kaikkia.”

Vuoden Rehtori -kunniamaininta jaetaan tästä lähtien vuosittain Pro Rexi -tapahtuman yhteydessä. Valinnan tekee Suomen Rehtorit ry:n (SURE) alueyhdistysten ehdotusten pohjalta SURE:n hallituksen asettama valintaryhmä, johon kuuluu SURE:n hallituksen jäsenten lisäksi tärkeimpien sidosryhmien ja yhteistyökumppanien edustajia. Tänä vuonna valintaryhmään kuuluivat puheenjohtaja Antti Ikonen, varapuheenjohtaja Päivi Ikola, hallituksen jäsenet Sari Hakola ja Pertti Tuomi, Opetushallituksesta Petri Lehikoinen, Kuntaliitosta Terhi Päivärinta ja Opetusalan Ammattijärjestöstä Niku Tuomisto.