Jäsenkirje 5/2022

Puheenjohtajan palsta

Sovittelulautakunnan tekemä esitys kaatui

Sekä kunnallisen että yksityisen opetusalan työtaistelut ovat tältä erää päättyneet, ja lakossa olleisiin oppilaitoksiin palattiin töihin alkuviikon aikana. Kunta-alan sopimusneuvotteluja varten perustettu erillinen sovittelulautakunta antoi sovintoesityksensä työmarkkinakiistaan tiistaina 10.5.2022. Sovittelulautakunnan ehdotus kuitenkin kaatui, koska kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet ehdotusta. Neuvottelutuloksen olisi ollut valmis hyväksymään niin KT kuin työntekijäjärjestöistä JUKO ja OAJ, mutta hoitoalan liitoille Superille ja Tehylle se ei kelvannut. Tässä vaiheessa työmarkkinaneuvottelujen jatko on vielä hämärän peitossa. On merkillepantavaa, että sovintoesitys sisälsi paitsi yksityistä sopimusalaa vastaavat yleiset palkankorotusprosentit myös ns. palkkaohjelman, jolla olisi tarkoitus kuroa umpeen vuosien aikana syntynyttä yksityisen ja julkisen sopimusalan palkankorotuskehityksen railoa. Neuvottelujen jatkumista muiden osapuolten kuin hoitajaliittojen osalta on julkisuudessa jo arvuuteltu. Jo nyt on tiedossa, että JUKO on irtisanonut omalta puoleltaan kunta-alan pääsopimuksen, mikä ennustaa isompia muutoksia julkisen alan sopimusjärjestelmään.

OAJ:n puheenjohtaja vaihtuu

Kahdentoista vuoden ajan Opetusalan Ammattijärjestöä johtanut Olli Luukkainen on nyt siirtänyt puheenjohtajan tehtävänsä seuraajalleen. Luukkaisen aikana on tehty hyvää yhteistyötä Suomen Rehtoreiden ja OAJ:n välillä. Tämä hyvinkin pragmaattiselle perustalle rakentuva yhteistyö on tärkeää oppilaitosten esihenkilöille ja heitä edustavalle järjestölle, jonka jäsenmäärä kuitenkin on määrällisesti pieni. Oppilaitosjohtajia koskevissa sopimusmääräyksissä on saavutettu 2010-luvulla edistysaskelia jokaisella sopimuskierroksella, vaikka yhteiskuntamme taloudellinen tilanne on samaan aikaan ollut pitkän talouden taantuman vuoksi hyvin haasteellinen. Lähes 120 000 jäsenen OAJ:ssä esihenkilöiden äänen saaminen kuuluville ei ole itsestään selvää. Kiitoksena tehdystä työstä luovutimme Opetusalan johdon neuvottelukunnan kokouksessa 25.4.2022 esihenkilöitä edustavien järjestöjen SURE:n, Opsian, KEA:n sekä VOL:n päiväkodinjohtajien nimissä pienen huomionosoituksen tehtävistään luopuvalle Luukkaiselle.

Kuva: Jarkko Mikkonen

Katarina Murto OAJ:n puheenjohtajaksi

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n uudeksi puheenjohtajaksi on valittu varatuomari, tanssinopettaja Katarina Murto. Hän siirtyy tehtävään Akavan työmarkkinajohtajan paikalta. Työuransa aikana Murto on työskennellyt niin lehtorina Teatterikorkeakoulussa, lakimiehenä kuin työmarkkina-alallakin SAK:n ja STTK:n päällikkö- ja johtotehtävissä. Hänen ansioihinsa kuuluvat niin neuvottelu- ja johtamiskokemus kuin laajat yhteiskunnalliset vaikutusverkostotkin.

 

Turvallisuusympäristön muutos koskettaa koko yhteiskuntaa

Turvallisuuden ja kansojen välisen rauhan ratkaisevan merkityksen ymmärtää erityisellä tavalla, kun näitä koetellaan. Rajanaapurimme Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja kolmatta kuukautta jatkuva sota koettelee raa’alla tavalla Ukrainaa valtiona, mutta laajat ja kauaskantoiset välilliset heijastusvaikutukset tuntuvat globaalisti jokaisessa maailman maassa. Turvallisuusympäristön dramaattinen muutos on saamassa aiemmin liittoutumattoman Suomen hakemaan Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäsenyyttä. Tässä hyvin nopeasti muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa yhteiskunnan perustoimintojen merkitys korostuu entisestään. Kouluilla ja oppilaitoksilla on tärkeä tehtävä osaltaan turvata hyvän yhteiskunnan perusarvoja: vapautta, demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta. Nato-jäsenyyden hakemisen ajan meidän tulee aivan erityisesti varautua erilaisiin hybridivaikuttamisen keinoihin, mielipiteen muokkaamiseen ja yhteiskunnan normaalin toiminnan häirintään. Luotettavaa tutkittua tietoa mutta myös varautumista tukevaa materiaalia on tarjolla hyvin mm. Hybrid CoE:n sivuilla. Kouluilla ja oppilaitoksilla on merkittävä rooli yhteiskunnan resilienssin vahvistajana maailman tuimien tuulien tuivertaessa ympärillämme.

Järjestön visuaalisen ilmeen päivitys käynnistyi

Näkyvyys, tunnistettavuus ja visuaalisten elementtien synnyttämien myönteisten mielikuvien merkitys ovat jokaiselle järjestölle tavattoman tärkeä asia. Sitä se on myös Suomen Rehtoreille. Järjestömme visuaalisessa ilmeessä näkyy kerrostumia vuosien ja vuosikymmenten varrelta. Tämä on toisaalta tärkeä osa järjestön historiaa ja perinnettä, mutta toisaalta se on johtanut SURE:n visuaalisen ilmeen kirjavuuteen. Tästä syystä järjestön hallitus pysähtyi tarkastelemaan tilannetta huhtikuun kokouksessaan ja päätti käynnistää prosessin visuaalisen ilmeen selkiyttämiseksi ja sen edelleen kehittämiseksi. Työ on vielä lähtökuopissa, mutta ajatus on tärkeää tuoda jäsenkentän tietoon heti sen alkumetreiltä lähtien. Visuaalisen ilmeen päivityksen yhteydessä meillä on hyvä tilaisuus päivittää myös SURE:n järjestöllistä ydinviestiä, tehtäviä ja toiminnan tavoitteita.

Muistatahan vastana Rehtoribarometri-kyselyymme!

Kyselymme on auki juhannukseen saakka. Vahvistuneen tutkijaorganisaation kautta olemme saaneet kuulla, että henkilökohtaiset tulokset tulevat jokaiselle vastaajalle entistä aiemmin, jo ennen kesälomaa. Vastaamalla Rehtoribarometriin saat siis käyttöösi vielä ennen kesää arvokasta tietoa siitä, mikä on oma työhyvinvoinnin tilasi keväällä 2022 verrattuna saman ammattikunnan kollegoihisi!

Tsemppiä lukuvuoden viimeisiin kouluviikkoihin – suvivirren sävelet voi melkeinpä jo kuulla korvissaan!

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen

 

Tartutaanhan teidänkin koulussanne Kodin ja Koulun Päivän tanssihaasteeseen?

Syksyllä vietetään taas Kodin ja Koulun Päivä ja pitkästä aikaa meillä on lupa tehdä asioita yhdessä. Haastammekin kaikki oppilaat, opettajat ja koulun muun henkilökunnan sekä vanhemmat mukaan tanssimaan Marco Bjurströmin ohjaamaa Kodin ja Koulun Päivän tanssia!  Kodin ja Koulun Päivässä tärkeintä on kohtaaminen ja myönteinen yhdessäolo sekä aikuisten välisen yhteistyön vahvistaminen lasten parhaaksi. Kuvia omista tanssihetkistä kannattaa jakaa sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #kodinjakoulunpäivä ja #hemochskoladagen. Parhaat postaajat palkitaan! Tanssin lisäksi päivää voi viettää monella muullakin tapaa. Lue lisää https://kodinjakoulunpaiva.fi

Alueyhdistysten kehittäminen – kysely

Kuluvan kuun alussa lähetimme jäsenille vastattavaksi Less-More-Keep – tyyppisen kyselyn heidän oman alueyhdistyksen toiminnasta. Ajattelimme, että osallistamalla alueyhdistyksen jäsenet oman alueensa toimijan kehittämiseen, saisimme hyvin vastauksia. No, eihän se niin mennyt, valitettavasti. Joidenkin alueyhdistysten osalta vastauksia ei tullut yhtään, joidenkin osalta tuli alle 10 ja sitten muutamien osalta liikuimme noin 15 vastausmäärissä. Näistä vastauksista sitten olisi pitänyt teidän jäsenten päästä parivertailuna tekemään TOP 5 – listat. Kuten hyvin varmaan ymmärrätte, niin parivertailun olisi voinut tehdä vain muutamien alueyhdistyksen jäsenet. Tietenkin lakko ja muutenkin ajankohta toukokuun alku toivat lisähaasteensa tähän kyselyyn vastaamiselle. Ymmärrämme hyvin, että tämä kysely ei ole prioriteeteissä korkealla, mutta uskomme, että jäsenemme haluavat vastata ja haluavat antaa panoksensa alueyhdistyksensä toiminnan kehittämiseen.

Siksi päätimme laittaa vielä yhden kyselykierroksen, jotta saisimme lisää vastauksia. Nyt sinulla siis on vielä mahdollisuus päästä vaikuttamaan oman alueyhdistyksesi toimintaan vastaamalla kyselyyn, jonka saat vielä tänään sähköpostiisi.

Haluamme todellakin kuulla sinun äänesi! 

Johtajablogeja

Johtajat ilman rajoja -blogi

Peruspeliä johtaja 2.0 | Tämä blogi on tarkoitettu johtamisen perusperiaatteiden kertaukseksi kaikille esimiestehtävissä toimiville ja erityisesti nuoremmalle sukupolvelle. (peruspeliajohtaja.com)

Hyvä johtaja – Kahden johtajan vuoropuheluna kirjoittama rehellinen ja elämänmakuinen blogi johtamisesta. (hyvajohtaja.fi)

tulevaisuudenjohtaja.fi – Ajatuksia johtamisesta, työstä ja elämästä.

BLOGI – Johtaja on Media!

Blogiarkisto – LMI Finland