Jäsenkirje 6/2022

Puheenjohtajan palsta

Lukuvuoden työ päätökseen

Takanamme on jo kolmas lukuvuosi, johon koronapandemia löi leimansa. Vaikka epidemiasta oli ehditty oppia paljon, tämäkin vuosi sisälsi useita käänteitä. Niistä haastavin oli omikron-variantin yleistyminen, jonka vuoksi vuodenvaihteessa pohdittiin jopa, voiko koulujen kevätlukukauden aloittaa lähiopetuksessa. Ne arviot pitivät pitkälti paikkansa, että tämä aiempaa helpommin tarttuva variantti käy läpi suurimman osan väestöstä kevään 2022 aikana. Vaikka koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei tule vieläkään vähätellä, oppilaitosten toiminta lähestyi yhä normaalimpia käytänteitä lukuvuoden loppua kohti. Yhdyn monien kollegoiden kanssa siihen iloon, että saatoimme kutsua lukuvuoden päätöstilaisuuksiin niin oppilaat ja opiskelijat kuin huoltajatkin.

Kunta-alan sopimus syntyi 8.6.2022

Edellisen jäsenkirjeen ilmestymisen jälkeen on yksi iso sopimusala saatu neuvoteltua ja sopimus aikaan. Kunnallisen opetusalan virka- ja työehtosopimukset OVTES sekä KVTES-sopimukset hyväksyttiin 8.6.2022, ja ne kattavat suurimman osan myös SURE:n jäsenkentästä. Uusi sopimus on verraten pitkä ja voimassa 1.5.2022–30.4.2025. Se sisältää sekä vuosittaiset prosenttiperustaiset yleiskorotukset että järjestelyvaraerät. Huomionarvoista on, että uusi kunta-alan sopimus sisältää myös erillisen viisivuotisen palkkaohjelman vuosille 2023–2027. Sen on määrä kuroa kiinni mm. vientisektorin ja julkisen sektorin välistä palkkakuilua. Samoin sopimuksessa on mukana erityinen tarkastelumahdollisuus sen varalle, että yleinen palkkakehitys korkean inflaation ja taloudellisen tilanteen epävarmuustekijöiden johdosta olisi vientialoilla ja teollisuudessa parempi kuin nyt kunta-alalle sovitussa ratkaisussa. Kaikkiaan uusi sopimus tuo opetusalalle vähintään 11,8 % palkkoihin ja sopimuksen parantamiseen. Sopimuksen sisältöä ja ehtoja ovat ennättäneet taivastella niin Elinkeinoelämän keskusliitto kuin yrittäjäjärjestökin, mistä voinee päätellä sen olevan lähtökohdiltaan hyvä. Jo ennen kunta-alan ratkaisua syntyi harjoittelukoulujen sopimus, mutta yksityisen opetusalan sopimusneuvottelut ovat edelleen auki.

Kuva: www.kt.fi

Sopimuksen yksityiskohdista tietoja kesän 2022 aikana

Sopimuksen syntyminen ennen keskikesää oli erittäin tärkeä asia. Tämän jäsenkirjeen ilmestymisen aikaan julkisia tarkkoja sopimustekstejä ei ole vielä käytössä. Tästä syystä jokaisen jäsenemme on hyvä seurata sopimuksen julkaisua sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n tarkempia tiedotteita. Prosenttiperusteiset korotukset olivat tämänkertaisen sopimustuloksen ehdottomasti tärkein saavutus koko kunta-alan mutta myös lähtökohtaisesti korkeamman palkkauksen piiriin kuuluvien kunta-alan esihenkilöiden kannalta – ja siten sopimuksen piiriin kuuluvan SURE:n jäsenkunnankin näkökulmasta. Järjestömme on ajanut myös monia sopimuksiin liittyviä opetusalan esihenkilöitä koskevia erityiskysymyksiä, ja tälläkin kertaa joissakin tavoitteissa edistyttiin. Tätä kirjoitettaessa tiedossa on, että palkkaperusteryhmien pitkään valmisteltu määrittely perusopetuksessa muuttuisi vastaamaan entistä paremmin tuen järjestämisen nykyisiä käytänteitä, mutta sopimuskohta ja laskentamalli muuttuvat vasta 1.8.2023 alkaen. Uusi sopimus tunnistaa aiempaa paremmin myös perusopetuksen erittäin suuret yksiköt, joihin liittyvä uusi hinnoittelukohta on luvassa. Johtamista tukee myös se uuden sopimuksen sisältämä mahdollisuus, että pienen määrän opetustyötä tai koulukohtaista lisätehtäväresurssia voi vaihtaa mentorointi- ja/tai tutorointityöhön.

SURECAMP-leiritys järjestettiin Tuusulassa 10.–11.6.2022

SURE:n hallitus ja alueyhdistysten edustajat saivat kutsun tänä vuonna poikkeuksellisesti kesäkuussa järjestetylle keskeisten toimijoiden kehittämisleirille. Leirille osallistuikin kolmattakymmentä järjestöaktiivia, jotka työstivät kolmea eri aihetta. Pureuduimme alueyhdistysten työn ja toiminnan kehittämiseen, mikä on yksi tärkeä kivijalka elinvoimaiselle järjestölle paikallisella tasolla. Olimme myös ennakoineet OAJ:n uuden puheenjohtajan kiireitä tekemällä kalenterivarauksen ennen henkilövalintoja. Näin onnistuimme saamaan paikalle varsin tuoreeltaan OAJ:n uuden puheenjohtajan Katarina Murron. Kuulimme Katarinan ensiajatuksia uutena järjestöjohtajana ja evästimme häntä niin SURE:n ajankohtaisista ja järjestötoiminnan yleisistä tavoitteista kuin kentän kuulumisistakin. Leirin päätteeksi paneuduimme järjestön viestintään sekä visuaalisen ja graafisen ilmeen kehittämiseen uuden yhteistyökumppanimme, suunnittelutoimisto Luontimon kanssa. Kaikista kolmesta teemasta on luvassa lisää kuultavaa syksyn mittaan – ja graafisen ilmeen päivittämiseen liittyen myös lisää nähtävää!

 

Rexi-lehden oppilaitosjohtamisen teemanumero ilmestyi

 

Yksi järjestömme tärkeimmistä tehtävistä on edistää oppilaitosjohtajan ammatin kehittämistä. Tässä saavutimme yhden tärkeän etapin, kun maamme hallitus kirjasi oppilaitosten johtamisjärjestelmien kehittämisen yhdeksi toimikautensa tavoitteeksi. Työssä on paljon lupaavia elementtejä, joista merkittävimpiin kuuluu Helsingin yliopiston siipien suojassa työtä koordinoiva VEPO-hanke. Teemme järjestönä kaikkemme, jotta tämä tärkeä tavoite ei jää koronavuosien koettelemuksien eikä maailmanpolitiikan melskeiden jalkoihin. Koulutus on kuitenkin paras konsti rakentaa parempaa maailmaa niin meille itsellemme kuin tulevaisuuden sukupolvillekin. Tämän tueksi pyysimme laajaa joukkoa – tutkijoita, rehtoreita, muita johtamisen tuntijoita ja visionäärejä – kirjoittamaan näkemyksiään oppilaitosjohtamisen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Yksi kirjoittajista, rehtori emeritus Martti Hellström, kirjoittikin omaan blogiinsa kiinnostavan koosteen Rexi-lehtemme juhlanumerosta. Se virittää osaltaan toivottavasti lukijoita puntaroimaan lehdessä esitettyä sekä herättää uusia ajatuksia johtamisesta.

Rehtoribarometri 2022 auki vielä hetken

Neljättä kertaa toteutettavan Rehtoribarometrin aineiston keruu lähestyy päätöstään. Tämänkeväiseen kyselyyn on ottanut osaa jo noin 750 rehtoria, joka on suurin vastaajamäärä sitten barometrin käynnistymisen Suomessa. Kiitos siitä! Rehtoribarometri on poikkeuksellisen korkean laatunsa ansiosta vakiintunut tärkeimmäksi oppilaitosjohtajien työhyvinvointia selvittäväksi tutkimukseksi, ja tämä näkyy myös tutkimuksen resursoinnin vahvistumisena. Tällä kertaa kyselyyn vastanneet esihenkilöt saavat kevään 2022 työhyvinvoinnin henkilökohtaiset tuloksensa vertailuaineiston kera vielä ennen keskikesää, ja valtaosa vastanneista on saanut jo nyt myös tämän tutkimuskerran tulokset käyttöönsä. Rehtoribarometrista onkin tullut yksi tärkeimmistä jäsenpalveluistamme. Käytä siis omien tulostesi tarkasteluun rauhallinen tuokio vielä ennen lomia ja suunnittele, millä toimilla pystyisit muokkaamaan omaa työtäsi. Vaikka työstämme iso osa tulee annettuna, meistä jokaisella on käytössä myös monia keinoja työhyvinvoinnin parantamiseksi. Siinä työssä haluamme olla järjestönä sinun tukenasi!

Kuva Ulrike Leone Pixabaystä

Hyvää kesää 2022

Pian on aika irrottautua virkatyöstä ja ottaa aikaa itselle tärkeimpiin asioihin, ovatpa ne varpaiden liottelua laineilla, lukemista, puutarhanhoitoa tai ihan vaan suloista joutenoloa. Syksyä varten vielä kuitenkin pari vinkkiä: Muistathan, että mobiilin jäsenkorttisovelluksemme kautta saat tietoturvallisen ja näppärän alustan omien päivittäisten työaikojesi kirjaamiseen. Tähän ominaisuuteen kannattaa tutustua ja ottaa se koekäyttöön uuden lukuvuoden koittaessa. Ja tietysti jokainen aikaansa seuraava reksi on jo merkinnyt syksyn täydennyskoulutuskalenteriinsa valtakunnalliset Pro Rexi -päivät 10.–11.11.2022 Helsingissä!

Toivotan Sinulle mitä parhainta kesää 2022, kuulemisiin taas loppukesästä!

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen

Syksyn koulutuksia – merkkaa kalenteriin!

Katso ohjelma, ilmoittautuminen ja muut tiedot klikkaamalla linkkiä!

1.-2.9.2022 Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät, Iisalmi

5.-6.10.2022 Pohjoisen Suomen opetus- ja kasvatusalan johdon päivät, Rovaniemi

6.-7.10.2022 Länsi- ja Sisä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät, Vaasa

10.-11.11.2022 Pro Rexi, Sokos hotelli Presidentti, Helsinki

15.-16.12.2022 Lounais-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät, Turku

 

Rentouttavaa kesää!

Toimisto on lomalla 1.7.-31.7.