Jäsenkirje 10/2022 – Rehtoribarometrin karua kertomaa

Puheenjohtajan palsta

Pro Rexi -päivät takana!

Pro Rexi 2022 -tapahtuma on juuri takanamme. 10.–11.11.2022 peräti 250 rehtoria ympäri Suomen kokoontui yhdessä kansalliseen oppilaitosjohdon tapahtumaan Helsingissä. Tapahtuman alussa kuulimme myös Opetushallituksen nykyisen pääjohtaja Minna Kelhän tervehdyssanat. Kelhä korosti johtajuuden olevan yksi tärkeistä painopisteistä Opetushallituksen tulevassa työssä, ja hän muistutti myös käynnistymässä olevasta Johtamisen Majakka -verkostosta. Keynote-puheenvuorot empatiasta ja haastavista kohtaamisista täydensivät useat muut ajankohtaiset teemat, samoin laadukas ja laaja yritysten, julkisten toimijoiden ja eri kumppaneiden muodostama näyttely. Rehtoripäivät ovat myös erittäin tärkeä paikka kohdata niin entisiä kuin uusia kollegoita. Kaikesta näki, miten tärkeäksi yhteinen kokoontuminen pandemian helpottaessa koetaan, ja kokoontuminen Helsingissä hotelli Presidentin tiloissa tarjosi tähän hyvät puitteet. Päivien päätteeksi kerroimme jo vuoden 2023 Pro Rexi -tapahtuman ajankohdan: to–pe 23.–24.11, paikkana Clarion hotel Helsinki. Aika kannattaakin merkitä saman tien kalenteriin.

 

Rehtoribarometrin karua kertomaa

Oppilaitosjohtajien terveyttä ja työhyvinvoinnin tilaa selvittävän rehtoribarometritutkimuksen tulokset julkistettiin osana Pro Rexi -tapahtumaa perjantaina 11.11. Tuloksia avasivat suomalaisesta tutkimuksesta vastaava akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro ja professori Minna Huotilainen – ja niissä riittääkin sulattelemista. Kautta linjan näyttää siltä, että rehtoreiden työhyvinvoinnin taso on edelleen heikentynyt, ja nyt peräti 26 % rehtoreista on aineiston perusteella luokiteltavissa vakavan tai kohtalaisen työuupumuksen tasolle. Vain 17 % vastanneista työskentelee alle 40 tuntia viikossa, ja vain 22 % pystyy tekemään työnsä käyttämättä siihen vapaa-aikaa. Karkeasti puolet oppilaitosjohtajista tekee viikossa yhden työpäivän verran enemmän töitä kuin sopimuksissa määritellään. Tutkimuksen mukaan suurimmat stressin lähteet ovat työn määrä ja kiire mutta myös iso huoli opetushenkilöstön jaksamisesta ja aivan uutena seikkana koettu opettajapula.

 

Rehtoribarometristä pohjaa edunvalvontatyön jatkolle

Suomalaisen rehtoribarometritutkimuksen ainutlaatuinen elementti on fysiologisten mittalaitteiden kautta saatu data sykevälivaihteluista ja unen laadusta. On merkillepantavaa, että Firstbeat-mittalaitteiden välittämä kuva tukee täysin laajan kyselytutkimuksen antamaa kuvaa oppilaitosjohtajien työhyvinvoinnin tilanteesta. Kun kyselytutkimuksen tulokset ovat menneet huonompaan suuntaan, myös sykevälivaihtelu on vähentynyt. Professori Huotilaisen analyysin mukaan tämä kertoo siitä, että uupuneet esihenkilöt eivät palaudu yölläkään, vaan ainoastaan viikonloppuyöt palauttivat kaikkein uupuneimpia. Kyselytutkimus kertoo rehtoreiden työn vaatimusten ja työn intensifikaation kasvaneen vuodesta toiseen ja ikävä kyllä myös hyvin monenlaisen väkivallan lisääntymisestä oppilaitoksissa. Barometrin tulokset ovat nyt julki. Tällä kertaa järjestimme osana rehtoripäivien ohjelmaa paneeliskeskustelun, jossa tuloksia kävivät läpi lisäkseni OAJ:n pj Katarina Murto, Sivistystyönantajien tj Teemu Hassinen ja TTL:n tutkija Maarit Kauppi. Nyt julkaistu barometri käynnistää heti järjestön seuraavan kierroksen edunvalvontatavoitteiden asettamisen sekä  vaikuttamistyön, josta lisää seuraavissa jäsenkirjeissä.

 

Kuva: Anna-Maija Heinonen, Studio Kuvapaja Oy

Vuoden rehtori – pätevästä erinomaiseksi!

Lappeenrantalainen Sammonlahden koulun rehtori Vesa Raasumaa valittiin vuoden rehtoriksi 2022! Vuoden rehtorin valinta perustuu laajaan valmisteluun, ja siinä korostuu rehtorin sitoutuneisuus ammattikuntamme eettisiin arvoihin, jotka kuvataan Rehtorin huoneentaulussa. Lyhyessä kiitospuheessaan Vesa toi esiin rehtorin ammatin merkityksellisyyttä kuvaten sitä työnä, jossa voi olla mukana rakentamassa parempaa ja kestävämpää maailmaa. Monikulttuurista 900 oppilaan yhtenäiskouluaan johtava Raasumaa on väitellyt aikoinaan rehtorista opettajien osaamisen johtajana.

Osana rehtoripäivien ohjelmaa jokainen osallistuja sai itselleen uunituoreen kirjan suomalaisen koulun toimintakulttuurin kehittämisestä. Pätevästä erinomaiseksi -teoksen tekijät, KT Tapio Lahtero ja KM Mikko Salonen avasivat teoksensa sisältöjä osallistujille. Kotimaisen oppilaitosjohtamista käsittelevän teoksen syntyminen on aina varsin harvinainen merkkihetki omalle ammattikunnallemme. Sopiva yhdelmä teoriaa ja käytäntöä tekee tästä kirjasta sopivan paitsi oppilaitosjohtajille myös johtotiimien jäsenille, joten teoksen soisi tulevan käyttöön jokaisessa suomalaisessa koulussa!

 

Suomen Rehtoreiden visuaalinen ilme julkistettiin

Pro Rexi -päivillä tehtiin historiaa, kun järjestön uusi visuaalinen ilme tuotiin julki ensimmäistä kertaa. Järjestön alkuvuosista saakka mukana kulkenut logo ja sen mukainen oranssiin kallellaan oleva värimaailma siirretään nyt kunniakkaasti osaksi järjestön perinnettä. Laajassa järjestön aktiiveja osallistaneessa uudistustyössä tilalle tuli täysin uudistettu logo, värimaailma ja graafinen ohjeisto. Visuaalisen ilmeen uudistaminen on kaltaisellemme pienelle järjestölle iso tehtävä, jossa riittää vielä tekemistä. Tavoitteenamme kuitenkin on, että uusi ilme tulee pian näkyviin niin järjestön kotisivuilla, somekanavilla ja Rexi-lehdessä sekä kaikessa materiaalissa, jota järjestö käyttää ja tuottaa.

 

Educa-messut järjestetään 27.–28.1.2023 Messukeskuksessa

Suurin suomalaisen opetusalan väen kokoava Educa-messutapahtuma on jouduttu kahdella viime kerralla peruuttamaan lähitapahtumana pandemian takia. Tällä kertaa näin tuskin käy, ja niinpä valmistaudumme täyttä päätä järjestämään Educan yhteydessä järjestömme oman ohjelman: SURE:n messuosaston, järjestön vuosikokouksen sekä iltatapahtuman Rehtorin iltakoulu. Yksi tärkeä strateginen valintamme on ollut tiivistää yhteistyötä kaikkien muiden opetus- ja kasvatusalan esihenkilöitä edustavien järjestöjen kanssa. Niinpä kokoonnumme messuilla nyt jo toista kertaa yhteisesti ja esittäydymme päämessualueella Opsian, KEA:n ja VOL/päiväkodinjohtajien kanssa mielenkiintoisella ohjelmalla. Mukana ovat näet järjestöväen lisäksi mm. Ben Furman kertomassa lisää omasta Kannustusryhmä-mallistaan sekä ajankohtaisen maailmantilanteen vuoksi yksi viime aikojen näkyvimmistä mediahahmoista, Mika Aaltola.

Monenlaista tapahtumaa on ollut järjestön arjessa, ja monenlaista tapahtumaa on vielä jokaisen oppilaitoksenkin arjessa, ennen kuin syyslukukausi päättyy. Toivon paljon voimia näihin pimeisiin marraskuun viikkoihin, pidä huolta itsestäsi – pidetään yhdessä huolta toisistamme!

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen

 

Esimerkki aktivoivista oppilastehtävistä SMART älynäytön ohjelmistolla. Kuva: Maarit Rainio

Näyttöjen ja interaktiivisten laitteiden vertailu ja valinta voi olla hankalaa. Hankinta on pitkäikäinen päätös ja valinta vaikuttaa kaikkein tärkeimpään kysymykseen: millaista oppimista älynäyttö mahdollistaa nyt ja tulevaisuudessa? Toistaako älynäytöillä toteutettava opetus samaa, vanhaa ”diashow”-kaavaa vai mahdollistaako älynäyttö aktivoivaa, yhteisöllistä ja OPS:n tavoitteita tukevaa oppimista, josta kertyy myös reaaliaikaista oppimisdataa eriyttämiseen opettajan avuksi.

Lataa kattava ostajan opas osoitteesta www.eduideas.fi ja ota kokonaiskuva laitehankinnoista haltuun.

12.11.2022 Suomen kieltenopettajien liitto ry valitsi vuoden kieltenopettajaksi Maarit Rainion, Turun yliopiston Rauman normaalikoulusta. Rainion pedagogiikan mahdollistaja on SMART älynäyttö. Perustelut Rainion palkitsemiselle olivat mm. eriyttäminen ja erilaisten oppijoiden oppimispolkujen tukeminen, yhteistoiminnallinen oppiminen ja oivaltamisen ilo. Pelillisyys ja oppijoiden osallisuus ovat osa jokaista tuntia.

Vuoden kieltenopettaja Maarit Rainio. Kuva: Arkistokuva: Juha Sinisalo

Eduideas tuo ideoita ja interaktiivisuutta oppimiseen (näyttöihin, oppilaslaitteisiin, lattia- ja pöytäpinnoille, seiniin ja hiekkaan). Edustamme alan huippumerkkejä, jotka toimivat uutta luovassa pedagogiikassa. Ota yhteyttä ja sovitaan (etä)demo: info@eduideas.fi

 

Filosofian Akatemian Uuden ajan johtamisen esihenkilövalmennus – kompakti päivitys uusimpiin johtamisen tietoihin ja taitoihin!

Filosofian Akatemian kautta aikain ensimmäinen yksilöille suunnattu esihenkilövalmennus starttaa tammikuussa 2023. Valmennuksessa on kahdeksasta tiivistä etämodulia ja se päättyy toukokuussa 2023.

Yksilöille suunnattu tutkituimpaan motivaatioteoriaan pohjautuva Uuden ajan johtamisen esihenkilövalmennus on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka myötä päivität johtamistaitosi tämän päivän tarpeisiin ja varmistat sinun, tiimisi ja organisaatiosi onnistumisen tulevaisuudessa.

Valmennuksessa käsiteltäviä teemoja:

–       Itsetuntemus
–       Itsensä johtaminen
–       Valmentava johtaminen
–       Psykologinen turva
–       Oppimisen johtaminen
–       Resilienssi

Valmennus sopii kaikille esihenkilötyötä tekeville aiempaan kokemukseen katsomatta. Olitpa sitten aloitteleva tai kokenut, tule päivittämään johtamistaitosi ja oppimaan, millainen johtajuus kantaa nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää valmennuksesta, tutustu tarkemmin sisältöön ja aikatauluun: https://filosofianakatemia.fi/uuden-ajan-johtaminen-esihenkilovalmennus/
Valmennuksen hinta on hinta 1450,-

Maksuttomat opetusmateriaalit RuokaTutkasta!

Ruoka tarjoaa lukuisia kiinnostavia kulmia uuden oppimiseen. RuokaTutkasta löydät valmiiksi pureskellut materiaalit, joiden avulla ruoka sulautuu helposti osaksi erilaisia oppitunteja. Katselkaa videoita, pelailkaa pelejä, tehkää tehtäviä tai uppoutukaa oppimisympäristön syövereihin – ja lähtekää mukaan ruokaseikkailuun! Ruokakasvatuksen toteuttamista tukevat materiaalit on rakennettu pedagogisista lähtökohdista opetussuunnitelman perusteisiin pohjautuen.

Opettajille RuokaTutka tarjoaa maksuttomia koulutuswebinaareja. Tervetuloa mukaan kuulolle ja keskustelemaan asiantuntijoiden sekä kollegojen kanssa esimerkiksi työhyvinvoinnista, digitaalisista oppimismateriaaleista, ruuan riittävyydestä sekä aistien käytöstä ruokailuhetkissä. Vielä ehdit ilmoittautua 23.11. klo 17.30–19.00 järjestettävään Open jaksaminen on ykkösasia! -koulutuswebinaariin www.ruokatutka.fi/webinaarit/.

Kaikki RuokaTutkan maksuttomat materiaalit löydät verkkosivuilta www.ruokatutka.fi.

 

TK-Kontti – Siirrettävä teknisen työn opetustila

TK-Kontti tarjoaa opetuksen järjestäjän kannalta kokonaisvaltaisen, turvallisen ja modernin ratkaisun siihen, kuinka hoitaa teknisen työn opetus väistötiloissa. Kustannukset ovat kohtuulliset ja tiedossa heti koko vuokra-ajalle.

Siirrettävistä konteista koostuva opetustila on kattavasti varusteltu. TK-Kontissa on valmiiksi koneet ja välineet niin puun- ja metallin työstöön, pyörien ja mopojen huoltamiseen kuin elektroniikkatyöskentelyyn. Lisäksi tilassa on CNC-jyrsin, Laser-kaiverrin ja 3d-tulostin, joten moderni digitaalinen valmistaminenkin onnistuu.

TK-Kontti mahdollistaa käsityön teknisen työn sisältöjen opetuksen kaikille peruskoulun vuosiluokille.

TK-Kontti kuljetetaan paikalleen, asennetaan ja opetus voi alkaa valmiiksi varustelluissa tiloissa jopa seuraavana päivänä. Isoja investointeja ei tarvita, kiinteä kilpailukykyinen vuokra kattaa kaiken.

Tutustu tarkemmin tai kysy lisätietoja:

Joonas Ryynänen
https://www.tk-kontti.fi/
info@tk-kontti.fi
041 545 7888

Osallistukaa kilpailuun ja kehittäkää kouluravintolanne!

Kouluruoka on kansallinen ylpeydenaiheemme, mutta joka kolmas nuori ei edes mene syömään. Yläkouluun ja toiselle asteelle suunnatussa kilpailussa nuoret ideoivat ratkaisuja kouluravintolansa kohentamiseksi.

Kampanjalle on valmis OPS-perusteita tukeva tuntikokonaisuus, jonka voi toteuttaa esimerkiksi kotitalouden tai yhteiskuntaopin tunnilla. Opettaja lähettää luokan idean kilpailuun, jossa raati valitsee Suomen kiinnostavimman idean. Voittajakoulu palkitaan 1000 e stipendillä.

Osallistumisaikaa helmikuun 2023 loppuun. Osallistu täältä.

Kampanjan toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Vaasan Oy:n ja Amica-kouluravintoloista vastaava Compass Group Suomi.