Vuoden Rehtori 2023 Tuija Ylöniemi

”Lukio on inhimillisten todellisuuksien yhteisö, ei tuotantolaitos”
 

Suomen Rehtorit ry on valinnut Vuoden 2023 rehtoriksi tamperelaisen Tuija Ylöniemen. Hän johtaa Tampereen kaupungin suurinta lukiota, Sammon keskuslukiota. Ylöniemi tunnetaan kuuntelevana, kannustavana ja kokeilevana kehittäjärehtorina, joka jakaa mielellään osaamistaan.

Tuore Vuoden Rehtori 2023 Tuija Ylöniemi pitää tunnustusta kunnianosoituksena paitsi omalle koululleen myös Tampereen kaupungin lukiokoulutukselle sekä urheiluoppilaitosten verkostolle ja lukion rehtoreiden verkostotyölle.

”Verkostot ovat nykyinen tapa tehdä rehtorin työtä”, sanoo yli kymmenen vuotta lukion rehtorina toiminut Ylöniemi. Nykyisessä tehtävässään Sammon keskuslukion eli Samken rehtorina hän aloitti vuonna 2014.

Samke on Tampereen kaupungin suurin lukio. Siellä on 950 opiskelijaa ja noin 60 opettajaa sekä yleislinjan lisäksi urheilu-, viestintä- ja skeittilinja. Lukion rehtorin tärkein valtakunnallinen verkosto liittyy erityisen koulutustehtävän urheilulukioon.

”Teen paljon yhteistyötä esimerkiksi muiden urheilulukioiden, Tampereen Urheiluakatemian, Olympiakomitean ja eri lajien edustajien kanssa. Suurin osa opiskelijoistamme on kuitenkin yleislinjalla, ja kaikki linjat ovat tietysti yhtä arvokkaita.”

HYVÄ TUNNETILA ON ONNISTUMISEN MITTARI

Ylöniemen johdolla Samkesta on kehittynyt innovatiivinen edelläkävijälukio. Rehtori on ylpeä esimerkiksi lukionsa omasta kymmenvuotisesta SamkeCO2-ilmastotoiminta-projektista sekä opettajien ja opiskelijoiden järjestelmällisestä digitaitojen vahvistamisesta. Jokainen opiskelija käy eTeho-kurssin heti opintojensa aluksi.

Samken ryhmänohjausvastaavat tekevät uraauurtavaa työtä ryhmänohjaajien tukijoina ja työn kehittäjinä. Lukiossa on myös kehitetty johtamisjärjestelmää, langatonta tutkintoverkkoa, opekahvilaa ja monta muuta innovaatiota. Kokeilut ovat olennainen osa arkea ja antavat rehtorille virtaa.

”En pysty kuvittelemaan mukavampaa työpaikkaa. On jokapäiväinen ilo työskennellä nuorten kanssa ja auttaa heitä kohti aikuisuutta”, Ylöniemi hehkuttaa.

Sammon keskuslukio valittiin vuonna 2022 Vuoden urheiluoppilaitokseksi tunnustuksena ansiokkaasta urheilijan kaksoisuran kehittämisestä. Lukio on saanut Ylöniemen aikana muitakin tunnustuksia, mutta niillä hän ei mittaa onnistumista. Hänelle tärkein onnistumisen mittari on ”koulussa vallitseva hyvä tunnetila”.

LUKIOKOULUTUSTA PITÄISI TUTKIA ENEMMÄN

Vaikka lukion jatkuvia muutoksia kritisoidaan paljon, Ylöniemen mukaan todellisuus on parempi: suomalainen lukio on ainutlaatuinen työ- ja opiskelupaikka.

”Täällä tapahtuu kasvamista ja onnistumisia ja tietysti välillä epäonnistumisiakin. Nopea muutossykli ei ole ongelma, mutta se on ikävää, että muutokset tulevat annettuina emmekä pysty etukäteen tutkimaan, ovatko ne järkeviä. Esimerkiksi edellisestä opetussuunnitelmasta ei ollut tutkimustietoa ennen kuin hyppäsimme käyttämään jo seuraavaa.”

Hän muistuttaa, että aiemmin lukion opetussuunnitelma aiemmin vaihtui kymmenen vuoden välein, viime aikoina se on vaihtunut kolmen neljän vuoden välein. Juuri nyt kehittäjärehtori haluaisi kehittää tiedolla johtamista.

”Sitä vaikeuttaa kuitenkin se, että Suomessa tutkitaan lukiokoulutusta hyvin vähän. Tähän on saatava parannusta.”

ESIHENKILÖTYÖN JAKAMINEN KOHENTAA HYVINVOINTIA

Ylöniemi myös nostaisi luokissa tehtävän työn arvostusta – mutta tahtia hän ei halua kiristää.

”Lukio ei ole tuotantolaitos, vaan inhimillisten todellisuuksien yhteisö. Tämä on tärkeää tunnistaa, kun meille annetaan ulkopuolelta tehtäviä. Opiskelijoita ei pidä puristaa entistä tiukempaan muottiin, sillä tässä ajassa tarvitaan entistä enemmän yksilöllisiä kohtaamisia ja jokaisen opiskelijan omien vahvuuksien etsimistä.”

Resursseja ei ole riittävästi, mutta Ylöniemi pitää hyvänä sitä, että nyt on alettu puhua koulun esihenkilötyön jakamisesta. Tampereellakin asiaa pohditaan parhaillaan.

”Tämä vaikuttaa olennaisesti siihen, kuinka pystymme huolehtimaan koko kouluyhteisön hyvinvoinnista sekä hyvistä opettajistamme ja rehtorien jaksamisesta.”

Vuoden Rehtori -kunniamaininta jaetaan vuosittain Pro Rexi -tapahtuman yhteydessä. Valinnan tekee Suomen Rehtorit ry:n (SURE) alueyhdistysten ehdotusten pohjalta SURE:n hallituksen asettama valintaryhmä. 


Lisätiedot: Rehtori Tuija Ylöniemi, p. 040 7014814, tuija.yloniemi@tampere.fi

Kuva: Apulaisrehtori Kati Riissanen