Jäsenkirje 11/2023

Puheenjohtajan palsta

 

Haluammeko kääntää PISA-kelkan suunnan, oikeasti?!


PISA-tutkimuksen tulokset vuodelta 2022 julkistettiin 5.12.2023. Suomalaisnuorten menestys tutkimuksessa laski entisestään, ja puhetta peruskoulun tilasta on tämän jälkeen riittänyt. Tulos ei sinänsä tainnut yllättää ketään koulutuksen tilaa seuraavaa. Laskeva osaamisen taso on toki ollut trendi kaikissa OECD-maissa mutta Suomessa vielä muita nopeampaa, eli sijoituksemme PISA-rankingissa on edelleen laskenut. Takana loistava tulevaisuus, kuinka tässä näin pääsi käymään? Lue lisää blogistani, haluammeko kääntää PISA-kelkan suunnan, oikeasti?!

 

Tulossa jäsenkysely oikeusturva- ja vastuuvakuutuksesta


Yhteiskunnallisella kehityksellä on aina hintalappunsa. Julkisia organisaatioita vaivaava oikeudellisten normien, hallinnollisten määräysten ja laajan kokonaisvastuun muodostama taakka on yksi merkittävimmistä haasteista, josta tuon tuosta saamme yhteydenottoja rehtorijärjestöön. Koulun ja sitä ympäröivän maailman muutokset ovatkin tehneet tarpeelliseksi selvittää mahdollisuutemme tarjota uutta jäsenetua, oppilaitosjohtajan oikeusturva- ja vastuuvakuutusta. Jos asiat riitautuvat ja päätyvät tuomioistuimen käsittelyyn, siitä koituu aina merkittäviä kustannuksia. Riskinä on, että niistä muodostuu taloudellinen taakka henkisen kuorman lisäksi. Henkilökohtainen korvausvastuu työssä aiheutetussa vahingosta on hyvin poikkeuksellista, sillä vastuun kantaa yleensä ensisijaisesti työnantaja. Tämä ei kuitenkaan lohduta, jos oppilaitosjohtaja joutuu tällaiseen tilanteeseen, vaikka hän olisi tehnyt työnsä parhaan taitonsa mukaan.

Oikeusturva- ja vastuuvakuutuksen selvittelytyömme on nyt siinä vaiheessa, että kysymme jäsenistön kantaa asiaan. Saat tuota pikaa vastattavaksi lyhyen kyselyn, jossa kerromme jäsenen oikeusturva- ja vastuuvakuutuksesta sekä sen vaikutuksesta jäsenmaksuun, jos päädymme sen ottamaan. On ensiarvoisen tärkeää, että vastaat kyselyyn. Näin saamme kattavan kuvan turvan tarpeesta järjestön päätöksentekoa varten.

Close-up Of A Businesswoman Filling Survey On Laptop At Workplace

Mainekysely antaa pohjaa järjestön tulevaisuustyölle


Olet saanut hiljattain vastattavaksesi myös toisen kyselyn, Mediatum Oy:n toteuttaman mainekyselyn. Teimme vastaavan tutkimuksen saman arvostetun toimijan kanssa tasan kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2013 toteutettu mainekysely vaikutti tuolloin merkittävästi SURE:n strategian reippaaseen päivittämiseen. Oppilaitosten ja oppilaitosjohtajien toimintaympäristö on muuttunut vuosikymmenen aikana paljon. Ammattikuntamme tulevaisuustyössä meidän on tunnistettava sekä tärkeimmät että realistisimmat toimintamme painopisteet. Siksi pyydän myös tähän tutkimukseen tovin kallista aikaasi. Jokainen mainekyselyn vastaus luo osaltaan sitä toivottua tulevaisuuskuvaa, jota kohti lähdemme järjestömme työssä seuraavaksi kulkemaan! Kysely sulkeutuu pian vuodenvaihteen jälkeen. Alamme pureutua sen tuloksiin jo tammikuun 2024 lopussa heti Educa-messujen sekä niiden yhteydessä pidettävän järjestömme vuosikokouksen jälkeen!

 

Educa on myös oppilaitosjohtajien kohtaaminen


Educa-messut on merkittävin opetus- ja kasvatusalan vuosittainen tapahtuma. Olemme tehneet yhdessä muiden esihenkilöitä edustavien alamme järjestöjen kanssa paljon työtä sen hyväksi, että opetus- ja kasvatusalan esihenkilöt ovat näkyvä osa Educa-tapahtumaa. Työ on tuottanut tulosta. Esihenkilöillä on ollut messujen perjantaipäivänä näkyvällä paikalla oma johtamisen osionsa jo useita kertoja, ja näin on myös tällä kertaa. Johtamisosiossa on laaja kattaus: kohtaamisen johtamista, esihenkilön itsensä johtamisen taitoja, ajankohtaisia kysymyksiä lukutaidon kohentamisesta, tietoisku tekoälystä ja monta muuta ajankohtaista teemaa. Educa-messujen yhteydessä järjestetään myös SURE:n vuosikokous, ja oppilaitosjohtajan päivän päättää tietysti Rehtorin iltakoulu!

Arkihuolesi kaikki heitä


Toivotan kaikille jäsenillemme hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa Alpo Noposen sanoittaman joululaulun sanoin!

Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo.
Armas joulu jo kutsuu meitä taasen muistojen suurten luo.
Kylmä voisko nyt olla kellä, talven säästä kun tuoksahtaa
lämmin leuto ja henkäys hellä, rinnan jäitä mi liuottaa.

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen

Kiitos sinulle!

Arvoisa jäsen, sinä olet koulusi tai oppilaitoksesi ylläpitävä voima. Olet muutaman viimeisen vuoden aikana joutunut paineeseen ja pyöritykseen, jota ei voi oikein todeksi uskoa.  Rehtoribarometrin karu kertoma siitä kuinka rehtorit voivat tällä hetkellä, nostaa arvokkaan työsi entistäkin isompaan arvoon. Siksi haluan esittää sinulle isoimmat kiitokset tekemästäsi työstä ja venymisestä. Sydämestäni toivon, että saat joulun aikaan lepoa ja rauhaa palautumiseen.

Lumisin terveisin
Toni Lehtinen
Järjestösihteeri

”Lumitöitä täytyy vaan rakastaa!”

Tekoälyn aikakausi ovella – oletko valmis!

Tekoäly kolkuttelee oppilaitosten ovilla. Nopea kehitys on herättänyt toisaalta kiinnostusta ja toisaalta huolta. Miten oppilaitos voi varautua tekoälyyn?

Tarjoamme napakan perehdyttämisen tekoälyyn oppimisessa ja opetuksessa:

  • miten opettaja hyödyntää tekoälyä työssään
  • miten tekoälyä voi tukea oppimista
  • mitä ongelmia tekoälyyn liittyy

Koulutus toteutetaan joko verkko- tai live-koulutuksena.

Kouluttajina toimivat kokeneet opettajataustaiset täydennyskouluttajat.

Jukka Lehtoranta

  • toiminut luokanopettajana ja tietotekniikan aineenopettajana
  • kokenut opettajien täydennyskouluttajana
  • tekee väitöskirjaa opettajuudesta tekoälyn aikakaudella

Timo Kainulainen

  • toiminut äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina
  • kokenut opettajien täydennyskouluttaja
  • digitaalisen oppimisen ja opetuksen kehittäjä

Katso tarkempi koulutuskuvaus täältä https://digikouluttaja.fi/tekoalyopetuksessa/

Kysy lisää: timo.kainulainen@icloud.com

Hei sinä kasvatus- ja opetusyhteisöjen johtaja, lähde vahvistamaan osaamistasi työyhteisösi hyvinvoivan toimintakulttuurin edistämiseksi! 

Turun yliopiston Sote-akatemia järjestää Opetushallituksen rahoittaman Kasvatus- ja opetusyhteisöjen kehittäjille ja johtajille tukea hyvinvoivan toimintakulttuurin vahvistamiseen (KOHTO) 3 op -henkilöstökoulutuksen verkkototeutuksena keväällä 2024 sekä syksyllä 2024.

Muun muassa rehtoreille ja apulaisrehtoreille suunnattu maksuton henkilöstökoulutus tarjoaa tukea toimintakulttuurin hyvinvoinnin vahvistamiseen erityisesti yhteisöllisyyden ja työhyvinvoinnin näkökulmista. Ilmoittautuminen kevään 2024 toteutukseen on auki 15.1. asti!

Lue lisää ja ilmoittaudu

Olemme mukana Educassa!

Löydät meidät osastolta 6e29. Tule käymään osastolla ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Educa 26.–27.1.2024 | Messukeskus

Rekisteröidy kävijäksi ja ruksaathan ammattiryhmäksi Rehtori/johtaja (yleissivistävä). Jos olet apulais- tai vararehtori, niin ruksaathan saman kohdan. 

Järjestämme jälleen myös Rehtorin Iltakoulun perjantaina 26.1.2024, tästä tulee pian lisätietoja sähköpostiisi!

Muuttuuko työpaikkasi vuoden vaihteessa, jäätkö eläkkeelle, oletko muuttanut?

Muistathan ilmoittaa muuttuvat tiedot toni.lehtinen@surefire.fi