Jäsenkirje 7/2022

Puheenjohtajan palsta

Uusi lukuvuosi käynnistyi

Lukuvuoden 2022–23 työ suomalaisissa oppilaitoksissa on alkamassa lähiopetuksena. Koronaepidemian osalta tilanne on nyt erilainen kuin kahta edellistä lukuvuotta aloittaessamme. THL:n arvion mukaan olemme siirtyneet pandemiasta endemiaan. Virusta esiintyy kaikkialla maailmassa koko ajan vaihtuvalla ilmaantuvuudella. Terveysturvallisuutta edistävistä toimista olemme oppineet tänä aikana paljon, ja monet niistä ovat jääneet pysyviksi käytännöiksi. Oppilaitosten arkeen isommin vaikuttavien järeämpien rajoitustoimien kynnys on tässä vaiheessa varsin korkea. Sen sijaan epidemian aikana syntyneiden hyvinvoinnin ja oppimisen vajeiden paikkaamisessa työtä riittää pitkäksi aikaa.

Ennakkotietoa: Itla julkaisee tukimateriaalia kouluyhteisöille viikolla 34

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa monin tavoin niin suoraan kuin välillisesti myös meidän suomalaisten arkeen. Arvioiden mukaan ukrainalaisten lasten ja nuorten määrä Suomen kaikilla kouluasteilla on noin 3 500. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin vielä viime keväänä. Kiristynyt geopoliittinen tilanne on monin tavoin osa arkeamme, eikä vähiten monien taloudellisten vaikutustensa kautta. Uuden oppilas- ja opiskelijajoukon saapuminen maamme kouluihin myös haastaa meidät osaamisen kehittämiseen. Monenlaiselle ukrainalaisia lapsia, nuoria ja heidän koulutustaan koskevalle lisätiedolle on iso tarve. Tässä yhteydessä on ilo antaa höydyllinen vinkki: Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla ja EduRESCUE-tutkimuskonsortio tukevat kouluyhteisöjen kykyä toimia ja selviytyä poikkeustilanteissa, käsitellä ajankohtaisia kriisejä ja parantaa tuleviin kriiseihin varautumista. Tämän yhteistyön tuloksena julkaistaan 22.8. alkavalla viikolla Tukimateriaalia lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kriisinkestävyyden vahvistamiseen -sivusto. Sinne on koottu olemassa olevaa tukimateriaalia sekä viranomaisten ohjeita avuksi erilaisiin tilanteisiin. Seuraa siis Itlan verkkosivustoa sekä SURE:n somekanavia, näin kuulet lisää ensimmäisten joukossa.

Opetusalan kaikki virka- ja työehtosopimukset sovittu

Kesäkuun alussa 2022 saatiin valmiiksi SURE:n jäsenkuntaa koskevat isoimmat kunta-alan virka- ja työehtoehtosopimukset. Kunta-alan sopimuksen muuttuneet sopimustekstit sekä niitä koskevat soveltamisohjeet ovat yksityiskohtaisesti luettavissa KT:n sivuilla. Yksi tärkeimmistä ja esihenkilöiden palkkarakenteen vuoksi myös hyvin merkittävä edistysaskel oli viisivuotisen palkkaohjelman saaminen kunta-alan sopimukseen. Yksi iso sopimusuudistus koskee perusopetuksen palkkaperusteryhmien määrittämistä ja astuu voimaan vuoden kuluttua, 1.8.2023 alkaen. Tähän neuvottelutahot ovat luvanneet tarkentavia ohjeistuksia maaliskuun 2023 loppuun mennessä. Tämän pitkään käytössä olleen järjestelmän uudistus vaikuttaa myös moneen muuhun sopimuskohtaan, joten jo tästä syystä seurausten tarkastelu on tärkeää oppilaitosjohtajien työn kannalta. Kun viimeisimpänä saatiin sovittua myös yksityisen opetusalan työehtosopimus, on työrauha saatu aikaan koko opetusalalla. Yksityisen opetusalan sopimus on voimassa 9.8.2022–31.3.2024.

Isoja ongelmia palkanmaksatuksissa

Kesän aikana uutisoitiin ilmiöstä, josta meillä on Rehtoribarometri-tutkimuksen kautta ollut tietoa pidemmän aikaa: osassa kaupungeista rehtoreista on tehty palkanlaskijoita lähes ilman koulutusta. Tällaisten hallinnon tukipalveluiden ja muiden mitä moninaisempien työtehtävien kirjo on täyttänyt rehtorien työkuormaa vuosi vuodelta enemmän. Tällaiset usein varsinaiseen oppilaitokseen johtamiseen kuulumattomat työtehtävät ovat joko kokonaan uusia, aiemmin erillisten työntekijöiden hoitamia tai esimerkiksi erilaisissa ict-järjestelmien uudistamisen yhteydessä rehtoreille siirrettyjä. Syksyn tullen on tullut ilmi, että palkanlaskennan ongelmat ovat olleet mm. pääkaupunkiseudulla ennakoitua suurempia. Työnantajan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu maksaa tehdyn työn vastineeksi oikean suuruinen palkka sovitussa aikataulussa. Ongelmien laajuus kielii myös puuttuvasta työvoimasta, tässä tapauksessa palkanlaskennan ammattilaisista.

Lisää keinoja kiusaamiseen ja syrjintään puuttumiseen

Elokuun alusta lähtien koulujen henkilöstöllä on käytössä lisää keinoja puuttua kiusaamiseen, syrjintään, häirintään ja väkivaltaan. Tästä syksystä alkaen lainsäädäntö velvoittaa, että oppilas käyttäytyy muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimii siten, ettei hän vaaranna toisten oppilaiden tai opiskelijoiden terveyttä tai turvallisuutta. Elokuun alusta alkaen perusopetuksessa olevalta oppilaalta voidaan uhkaavan tai väkivaltaisen käyttäytymisen perusteella evätä oikeus paitsi hänen jäljellä olevan koulupäivänsä ajaksi myös sitä seuraavan koulupäivän ajaksi, jos opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa sen suunnitteluun, miten oppilas voi palata turvallisesti takaisin opetukseen. Tämän lukuvuoden alusta lähtien niin perusopetuksen kuin lukiokoulutuksen rehtorilla ja opettajalla on lakiin perustuva velvollisuus ilmoittaa opiskeluympäristössä sekä koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta sekä niistä epäillyn että niiden kohteeksi joutuneen oppilaan tai opiskelijan huoltajalle.

Paljon huolta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista

Lukuvuoden alkaessa saimme hyvin esiin huolemme lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden tilanteesta maassamme. Huoli perustui keväällä 2022 yhdessä Lastenklinikoiden Kummien kanssa SURE:n jäsenille tekemämme kyselyn tuloksiin. Henkiseen kuormitukseen ovat vaikuttaneet hyvin monet eri tekijät alkaen pandemia-ajan järjestelyistä ja ilmastoahdistuksesta päätyen Ukrainan sotaan. Erityisesti koulupsykologipalveluiden ongelmana on, ettei avoinna oleviin tehtäviin saada välttämättä edes hakijoita saati pysyvyyttä tehtäväjärjestelyihin. Osaltaan näiden ongelmien seurauksena kouluissa painitaan yhä enemmän niin oppilaiden runsaiden poissaolojen kuin käytösongelmienkin kanssa. Kouluissa on pulaa mielenterveysalan ammattilaisista sekä riittämättömyyden tunnetta näiden ongelmien edessä.  Oppilashuollon resurssin puutteet tekevät matalan kynnyksen avun saamisesta vaikeaa. SURE:n ja Lastenklinikoiden Kummien kyselyn tulos nousi MTV:n uutisten ykkösaiheeksi ensimmäisellä kouluviikolla. Tämän tärkeän asian esille tuominen osoittaa jälleen kerran, että järjestömme näkemyksiin luotetaan ja niillä on vaikuttavuutta myös yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kuva: Vanhempainliitto

Koulurauha julistetaan Joensuussa 17.8.2022

Jo perinteeksi muodostunut Koulurauha julistetaan tänä vuonna Joensuusta keskiviikkona 17.8.2022. Uusi lukuvuosi on uusi mahdollisuus tehdä asioita aiempaa paremmin. Uusi lukuvuosi on kuin uusi vihko, johon ei ole vielä ennättänyt syntyä merkintöjä. Siihen, millaisia tapahtumia tämä vuosi tuo tulleessaan, pystymme jonkin verran vaikuttamaan itse. Mutta monet asiat syntyvät parhaimmillaan yhteistyössä toisten kanssa. Yksi tärkeimmistä koulujen yhteistyötahoista ovat oppilaiden vanhemmat. Tätä kodin ja koulun välistä työtä haluamme myös SURE:n toimin edistää, ja tämän vuoksi olemme mukana Suomen Vanhempainliiton järjestämässä Koulurauha-verkkovanhempainillassa torstaina 18.8.2022 klo 18–19.45. Vanhempainillan tapahtumalinkki löytyy Vanhempainliiton tapahtumakalenterista, josta sitä voi välittää edelleen oman koulun vanhempainyhdistyksille.

Toivotan hyvää alkanutta lukuvuotta 2022–23!

Antti Ikonen
pj
Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen

 

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen työelämälähtöisissä täydennyskoulutuksissa opiskelet joustavasti, vaikka työnohessa verkossa tai monimuotona. Koulutuksemme on suunniteltu työelämän tarpeisiin ja niitä voidaan räätälöidä yritysten tarpeiden mukaan toteutettavaksi tilauskoulutuksena tai valmennuksena.

Syksyn tarjonnassa mukana:
– Palvelumuotoilu – Level up!
– HR-lainsäädäntö
– Talouden johtaminen
– International Business and Marketing
– Ajankohtainen ympäristöoikeus
– Työoikeus

Vahvista omaa työelämäosaamistasi ja paranna mahdollisuuksiasi menestyä muuttuvassa työympäristössä: https://www.uef.fi/fi/taydennyskoulutus

Tietoa ja työkaluja ruokakasvatukseen ja opetukseen

Ruokatieto järjestää syksyllä etätoteutuksena 2022 kolme Opetushallituksen rahoittamaa täydennyskoulutusta suomalaisesta ruokajärjestelmästä.

Ruokakasvatus on koko koulun asia! Tieto siitä, kuinka ruoka lautasillemme päätyy, on monelle lapselle, nuorelle ja aikuisellekin hämärän peitossa. Tieto ruoan alkuperästä ja sen eteen tehdystä työstä ruokaketjun eri vaiheissa lisää ruoan arvostusta, ja se puolestaan ohjaa lapsia ja nuoria tietoisempiin ja kestävämpiin ruokavalintoihin.

Koulutuksissa jaetaan vinkkejä omaan työhän soveltuvan ruokakasvatustyökalupakin rakentamiseen sekä keinoja ruoan arvostuksen nostamiseen ja rakentavaan ruokakeskusteluun.

Maksuton täydennyskoulutus soveltuu erityisesti perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Yksi koulutusosio vastaa n. kuuden tunnin työpanosta, ja soveltuu siten myös VESO-koulutukseksi.

Vinkkaa koulutuksesta oman koulusi ruokakasvattajille!  

Ilmoittaudu koulutukseen ja lue lisää aikatauluista ja sisällöistä: ruokatieto.fi/kestava-ruoka-2022

Lisätietoja: ruokakasvatus@ruokatieto.fi  

 

Ilmoittautuminen on avattu!

Pro Rexi 2022 ilmoittautuminen on avattu ja Early Rexi – hinta on voimassa 6.9. asti.
Jäsenet saivat henkilökohtaisen linkin viime viikolla sähköpostilla. Ilmoittautua voit siitä tai yleisen ilmoittautumislinkin kautta kotisivuilta.

Tule mukaan vuoden tärkeimpään rehtoritapahtumaan!