Puheenjohtajan palsta
Opetushallitus kutsui viime vuoden lopulla koolle keskeisiä kasvatus- ja opetusalan johtamisen toimijoita keskustelutilaisuuteen toimialamme johtamisen nykytilasta, tulevaisuuden kehittämistarpeista ja keskeisistä toimienpiteistä johtamisosaamisen kehittämiseksi. Tapaaminen oli myös järjestömme toivoma, sillä edellisestä vastaavien osapuolten yhteisestä pohdinnasta oli kulunut jo useampia vuosia. Toimintaympäristö on tänä aikana kokenut mm. opetussuunnitelmauudistuksen kaikilla asteilla. Eri osapuolilla oli sinänsä yhteinen käsitys johtamisen tärkeästä roolista koulun kehittämisen suhteen. Opetushallitus on osana omaa uudistumistaan priorisoinut neljä pääteemaa, joihin sisältyy yhtenä tärkeänä lenkkinä myös johtamisosaamisen kehittäminen. Mutta miten tämä käytännössä tulee tapahtumaan, mikä on Opetushallituksen rooli kehittämisprosessissa, mitä toimijoilta odotetaan sekä miten heitä työssään tuetaan ovat esimerkkejä kysymyksistä, joihin on tärkeää saada vielä tätä alkukeskustelua selkeämpiä vastauksia. Kysymykset ovat myös järjestömme toiminnan kannalta keskeisiä, minkä vuoksi jatkamme vuoropuhelua kahdenvälisillä keskusteluilla Opetushallituksen johdon kanssa tarttuen tähän työhön heti tammikuussa.
Koulutuksen kentällä paljon liikettä
Jatkuva liike on dynaamisen toimialan merkki eikä liike ainakaan koulutuksen saralla ole ollut hiipumaan päin. Nostan tässä esille esimerkkeinä vain kolme kysymystä joilla on paljon merkitystä alallemme sekä erityisesti esimiesten työhön. Keskustelu oppivelvollisuuden uudistamisesta on vireää, ja ajatuksia sen pidentämisestä jommastakummasta tai jopa molemmista päistä on argumentoitu eri näkökannoilta. Myös keskustelu kiusaamisen ehkäisemisestä ja työrauhan edistämisestä on valmistelussa työryhmätyönä, jonka kysymykset ja kehittämisehdotukset sivuavat merkittävästi koko yleissivistävän koulutuksen kenttää. Viimeisimpiä uutisia on puolestaan kukon askel kohti kokeilusopimuksia, jotka mahdollistaisivat toteutuessaan vuosityöaikamallin mukaisen työaikamuodon eräissä kokeiluun lähtevissä suurimpien kaupunkien yleissivistävissä kouluissa. Esimerkit osoittavat miten lavea on asioiden kirjo, joiden suhteen on välttämätöntä ottaa huomioon myös vaikutukset johtamiseen. Menestyksekkään valmistelu- ja vaikuttamistyömme tueksi tarvitsemme mm. näihin kysymyksiin jatkuvaa palautetta jäsenistöltämme eri kanavien kautta, jota lupaamme kuunnella herkällä korvalla.
Karvi: valtiontalouden säästötoimilla on huolta aiheuttava suunta sivistyksellisten oikeuksien toteutumiselle
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi julkaisi viime vuoden lopulla selvityksensä valtiontalouden säästöjen vaikutuksista sivistyksellisiin oikeuksiin ja niiden toteutumiseen. Karvin mukaan osa koulutuksen järjestäjistä on vähentänyt koulutuksen tarjontaa ja myös erot opetusmäärissä eri kunnissa ovat kasvaneet. Vaikka muutoksia ei arvioinnin tuloksissa pidetty vielä dramaattisen suurina on suunta kuitenkin Karvinn mukaan huolestuttava ja jatkuessaan tilanne johtaa ei-toivottuun lopputulokseen. Karvin lisäksi myös Kuntaliitto on arviointitulosten julkistamisen jälkeen tuonut esiin, että tilannetta on edesauttanut kuntien kasvanut panos valtionrahoituksen leikkausten kompensoimisessa. Lopputuloksen kannalta hyvä näin. Sivistyksellisten oikeuksien yhdenvertaisen toteutumisen kannalta kansallisen perusrahoituksen vakaus on kuitenkin ensisijaisen tärkeää eikä koulutuksen tasa-arvon periaatetta tule käyttää tilanteessa pelinappulana: kansalaisen kannalta katsottuna kun on olemassa vain yhdenlaista julkista rahaa.
Menestystä vuoteen 2018 – tavataan Educa-messuilla
Uusi toimintavuosi ja kevätlukukauden työ oppilaitoksissa on jo täydessä käynnissä. Tammikuun loppu on hyvä ajankohta irrottautua hetkeksi koulutyön hektisestä arjesta. Educa-messut ja osana messuja toteutuva Rehtorin päivä ja Iltakoulu ovat sisällökkäitä osaamisen kehittämisen ja kollegiaalisen kohtaamisen paikkoja. Tervetuloa mukaan messuille. Tavataan Suomen Rehtoreiden messuosastolla, tapahtumissa ja vuosikokouksessa. Toivotan lopuksi menestyksellistä vuotta 2018 kaikille jäsenillemme!
Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
Suomen Rehtorit ry:n jäsenmaksu 2018
Jäsenmaksulomake vuodelle 2018 lähetetään heti vuosikokouksen jälkeen viikolla 5. Lasku lähetetään sähköpostilla. Olethan muistanut ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi toimistolle!
Rehtoriksi Kalajoelle
[gview file=”https://surefire.fi/web/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/Kalajoen-lukion-rehtori-lyhennetty-ilmoitus.pdf”]
Apulaisrehtoriksi Turkuun
[gview file=”https://surefire.fi/web/wp-content/uploads/sites/2/2018/01/aprehtori_turku_luostarivuoren_lyseon_lukio.pdf”]
Ylioppilastutkintokoulutus v. 2018
Suomen Rehtorit ry. ja Ylioppilastutkintolautakunta ovat yhteistyössä järjestäneet tutkinnon toimeenpanoon liittyvää koulutusta vuodesta 1996 lähtien. Alkuvuodesta 2018 järjestetään 4 koulutustilaisuutta Kuopiossa, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Helsingissä on mukana myös ruotsinkielinen osio.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen https://surefire.fi/web/ylioppilastutkinto-koulutus/
Rehtorin päivä Educassa ja Rehtorin Iltakoulu
Lisätiedot ja ilmoittautuminen https://surefire.fi/web/ammatti-4/rehtorin-paiva-educassa-2018/
Oletko jo varannut koulullesi kuvauspäivän?
Ole yhteydessä Kuvaverkon asiantuntijoihin, niin kerromme mielellämme lisää.
050 573 9676 / Elisa Vaajasaari
myynti@kuvaverkko.fi
Ikuistamme parhaat muistot.