Jäsenen ääni

Rehtori, va. sivistysjohtaja Jari Koski on huomannut, että töistä irrottautuminen onnistuu parhaiten, kun lomalla lähtee pois kotoa. Kotona ollessa tietokoneen vetovoima on liian suuri. Uuden lukuvuoden alkaessa sivistysjohtajan työhuoneen työpöytä on vielä tyhjä. Kuva Sari Ketola

Oikeudenmukaisuus ohjaa rehtori-sivistysjohtajan työtä

Nakkilan yhteiskoulun ja lukion rehtorilla sekä va. sivistysjohtaja Jari Koskella on takanaan uransa lyhyin kesäloma. Silti triplaviran hoitajaksi palaa innostunut ja virtaa täynnä oleva mies.

Rehtori, va. sivistysjohtaja Jari Kosken puhelin on soinut kesälläkin tiuhaan. Langan päässä on entisten tuttujen soittajien lisäksi uudentyyppisiä yhteistyökumppaneita. Maaliskuussa alkanut sivistysjohtajan sijaisuus on laajentanut rehtorin verkostoja.

”Harvoin rehtorille soittaa aamukahdeksalta kunnanjohtaja tai keskellä yötä lääkäri, joka ilmoittaa koronaan altistuneiden etsimisen tarpeista. Sivistysjohtajan arkeen nämäkin puhelut kuuluvat”, Koski kertoo.

Alkavan syyslukukauden ajan Koski keskittyy pääasiassa Nakkilan sivistysjohtajan tehtävien tekemiseen ja on enemmän poissa koulun arjesta kuin keväällä. Sivistystoimen talousarviotyö vaatii keskittymistä, johon ei rehtorin työhuoneessa ole mahdollisuutta. Siksi hän työskentelee sadan metrin päässä koululta kunnantalossa. Auki olevaa sivistysjohtajan paikkaa hän ei kuitenkaan hakenut.

”Rehtorin tehtävässä on enemmän liikkumavaraa ja koen sen omimmaksi työkseni, vaikka kiinnostavaa on kurkistaa sivistysjohtajan työhönkin näin pikaisesti. Uusi sivistysjohtaja aloittaa loppuvuodesta.”

ETEEN TULEE KOKO AJAN UUTTA

Jari Koski tuli Nakkilan yhteiskouluun vuonna 2006 teknisen työn opettajaksi, rehtorina hän on ollut nyt kuusi vuotta. Sekä yläkouluun että lukioon saatiin vararehtori, kun virat aikoinaan yhdistettiin. Koski kiittääkin kokeneita opettajakollegojaan sekä vararehtoreita venymisestä nyt, kun sivistysjohtajan velvollisuudet ovat verottaneet hänen aikaansa.

”Uuden oppiminen vie paljon energiaa. Eteen tulee koko ajan uusia asioita, ja haluan tutustua niihin perusteellisesti. Tärkein työtäni ohjaava johtotähti on aina ollut se, että päätösten pitää olla oikeudenmukaisia. Ikävätkin päätökset on myös pystyttävä perustelemaan niin, että kaikki ymmärtävät.”

Opetustyö on nyt kuitenkin jäänyt kokonaan.

”Olen rehtorin työni ohella opettanut joka vuosi valinnaisaineryhmiä, mutta sivistysjohtajan töiden takia kaikki opettaminen piti jättää. Oppitunneilla hienointa on päästä tutustumaan oppilaisiin. Käsityötunneilla heidän kanssaan voi jutella ihan kaikesta, ja se on ollut aina työni suola.”

HEINÄKUUKIN TÄYTTYI TÖISTÄ

Kosken vetämässä Nakkilan yläkoulussa on 190 oppilasta ja lukiossa 90 opiskelijaa.

Monet rehtorin työt, kuten alkavan lukuvuoden lukujärjestysten viimeistely, jäivät tänä vuonna väistämättä heinäkuulle. Yleensä Koski on saanut lukujärjestykset juhannukseen mennessä valmiiksi. Lisäksi syksyn ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumiset, oppimateriaalien tilaukset ja muut koulun asiat työllistivät kesäaikaan. Yksi kesän murhe oli oman koulun koulupsykologin irtisanoutuminen.

”Oppilashuoltopalvelujen tulevaisuus huolestuttaa. Alueellamme on pulaa psykologipalveluista, ja naapurikaupungissakin on parhaillaan neljä psykologin paikkaa auki.”

KELLO KERTOI STRESSIN MERKEISTÄ

Sivistysjohtajan laajaan työnkuvaan kuuluvat asiat varhaiskasvatuksesta toisen asteen koulutukseen.

”Onneksi varhaiskasvatuksen ja vapaa-ajan asioilla on omat vastuuhenkilönsä, joihin voin luottaa. Pystyn itse keskittymään muihin kouluasteisin ja esimerkiksi valmistelemaan sivistysvaliokunnan kokoukset. Syksyllä vastaan talousarvion laadinnasta, mikä on minulle aivan uusi aluevaltaus.”

Vielä alkukeväästä työ verotti Kosken yöunia ja älykello hälytti huolestuttavista stressin merkeistä. Kesää kohti tilanne tasaantui. Koska rehtori-sivistysjohtajan päivät ovat arkisin rikkonaisia ja suunnitelmat muuttuvat lennosta jatkuvasti, Koski on tehnyt paperityöt viikonloppuisin – vaikka tietää, että ei kelpaa tässä malliksi muille.

”Olen maatalousyrittäjien lapsi, ja se näkyy edelleen työ- ja loma-ajattelussani. Venyn sen mukaan kuin töitä on, ja jätän omat tarpeeni usein taka-alalle. Se ei pidemmän päälle tietenkään ole hyväksi. Nyt ajattelen, että voin lomailla loppuvuodesta, kun sivistysjohtajan sijaisuuteni päättyy. Ja olin minä pari viikkoa lomalla kesälläkin.”

Jaksamiseen on vaikuttanut korona-aikana sekin, että vannoutunut salibandymies joutui luopumaan pitkäksi aikaa peliharrastuksestaan. Nyt kun sen pariin on taas voinut palata, Koski pitää siitä kiinni.

LUOTTAVAISESTI UUTEEN SYKSYYN

Koko sivistystoimeen vaikuttava koronatilanne on suuri kysymysmerkki niin nyt kuin myös vuosi sitten.

”Olen kuitenkin luottavainen ja uskon, että pääsemme elämään aika lailla normiarkea. Olemme olleet onnekkaita täällä Nakkilassa, sillä olemme pystyneet olemaan koko korona-ajan lähiopetuksessa – yhtä valtakunnallista etäopetusjaksoa lukuun ottamatta. Toki olemme huolehtineet kaikista turvajärjestelyistä koko ajan.”