Jäsenkirje 7/2021

Puheenjohtajan palsta

Optimismia ilmassa – kaikesta huolimatta

Lukuvuoden työ peruskouluissa ja lukiokoulutuksessa on lähtenyt käyntiin upean kesän jälkeen. Ehkä itse kukin toivoimme, että kesän aikana olisi tapahtunut selkeämpi käänne koronatilanteessa. Toisin kuitenkin kävi, sillä aiempaa herkemmin tarttuva viruksen deltavariantti on pitänyt tartuntaluvut edelleen korkeina. Tästä johtuen uuden lukuvuoden alku on käynnistynyt pitkälti niiden samojen terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti, joita keväällä noudatimme. Alkamassa on näin jo kolmas lukuvuosi, johon koronapandemia lyö enemmän tai vähemmän leimaansa. Epidemian luonteen ymmärtäminen, leviämisen rajoittamiseksi tarvittaviin toimiin tottuminen samoin kuin hyvää vauhtia edistyvät rokotukset lisäävät kuitenkin optimismia ja uskoa siihen, että nyt alkavasta kouluvuodesta tulisi kuitenkin lopulta edellisiä seesteisempi. Myös opetusministerin tehtäväänsä palannut Li Andersson painotti, että nyt tahdotaan viimeiseen asti välttää etäopetukseen siirtymistä ja sitä kautta lapsiin ja nuoriin kohdistuvia kielteisiä seurauksia.

Työajan suunnittelu ja seuranta työkaluina työmäärän rajaamisessa

Ennen työvuoden alkua rehtorille on OVTES:n määräyksen mukaan vahvistettava työaikasuunnitelma, jonka toteutumista on seurattava säännöllisesti. Tämä rehtorin ja apulaisrehtorin virassa olevia esihenkilöitä koskeva määräys on ollut voimassa jo reilun puoli vuosikymmentä ja osoittautunut yhdeksi tärkeäksi työkaluksi työn vuosittaisen määrän hillitsemisessä. Lukuvuoteen 2021–22 mahtuu ilman vuosiloman poistoa kaikkiaan 254 työpäivää. Vuosilomaoikeuden ollessa 38 päivää tästä jää jäljelle 216 työpäivää ja työaikaa 1 566 tuntia. Vastaavasti 30 päivän vuosilomaoikeudella työpäivien kokonaismääräksi jää 224 päivää ja työtuntien määräksi 1 624 tuntia.

 

Koulutusta esihenkilöille

Myös Opetusalan Ammattijärjestö OAJ järjestää hyvää koulutusta rehtoreille, jotka ovat sen jäseniä. Tänä syksynä yleissivistävän koulutuksen esihenkilöille koulutusta järjestetään 6.–7.9. sekä 28.–29.9.2021. Jälkimmäinen koulutus on tarkoitettu erityisesti uusille johtajille. Nämä koulutukset antavat ajankohtaista tietoa virka- ja työehtosopimuksista, esihenkilöiden asemasta, tehtävistä, vastuista sekä lainsäädännöstä. Lisätietoja saat https://tapahtumat.oaj.fi sekä kehittämispäällikkö niku.tuomisto@oaj.fi.

 

Järjestötyön syystoimintakausi käynnistyy

Pian puolentoista vuoden ajan olemme joutuneet sopeuttamaan myös järjestön toimintoja poikkeusoloihin. Kulunut aika on ollut oppilaitosjohtajille monella tapaa vaativaa, ja sellaisena se myös jatkuu. Yksi tärkeimmistä rehtorijärjestön tehtävistä on verkoston tarjoaminen, mikä on ollut korona-aikana vaativa tehtävä. Olemme joutuneet toteuttamaan monia perinteisiä koulutustapahtumia ja kohtaamisia verkossa. Senkin olemme oppineet, että osaan näistä verkko sopii hyvin, osaan huonommin. Tässä vaiheessa syksyä ei ole sellaista kristallipalloa, josta voisi nähdä, millainen järjestötoiminnan lukuvuodesta tässä suhteessa tulee kansallisella tai alueellisella tasolla. Seuraamme ajankohtaista tilannetta tarkasti, ja teemme parhaamme, jotta järjestön tuki rehtorien työlle kaikissa tilanteissa pysyy ja sopeutuu olosuhteisiin. Näinä haastavina aikoina kollegiaalisen tuen takaaminen, ammatillisten kuulumisten vaihtaminen ja rehtorien kansallisen näkökannan muodostaminen ja sen vaikuttava viestiminen on tärkeämpää kuin ehkä koskaan aiemmin!

 

Hyvää lukuvuotta 2021–22

Toivotan omasta puolestani kaikille jäsenillemme hyvää alkanutta lukuvuotta. Pidä hyvää huolta itsestäsi ja oppilaitoksesta, jonka johto on käsiisi annettu. Pidetään yhtä, pidetään yhteyttä!

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtori
@AnttiIkonen

Vastuullista koulukalustamista Joutsenmerkityillä oppilastuoleilla

Koulujen kalustamisessa kestävät ja vastuullisesti valmistetut kalusteet kasvattavat jatkuvasti merkitystään. Lekolar on Suomen johtavana koulujen kalustajana panostanut merkittävästi vastuullisten koulukalusteidensa kehittämiseen.

Suomalaisissa kouluissa suosioon noussut  oppilastuoli Karoline onkin ainutlaatuinen — se on kehitetty yhteistyössä Upcycling Scandinavia  yhtiön kanssa ja se on valmistettu kokonaan värin mukaan lajitellusta kierrätysmuovista. Karoline on 100 % kierrätetystä muovista valmistettu oppilastuoli.  Myös tuotteen muihin materiaaleihin, ergonomiaan, laatuun, käsittelyyn, kuljetukseen ja kestävään tuotantoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Karoline-valikoimasta löytyy useita Joutsenmerkin saaneita tuolimalleja ja kehitystyö on jatkuvaa. Tuloksena on oppilastuoli, joka ei ole ainoastaan ainutlaatuinen kestävän kehityksen tavoitteidensa ansiosta, vaan lisäksi edullinen ja saatavana lyhyellä toimitusajalla.

Lue lisää!

 

Rehtoreista turvallisuusjohtajia

Miten rehtorina luot oppilaitokseesi monipuolisesti toimivan turvallisuuskulttuurin, johon saat työntekijät, oppilaat ja vanhemmat sitoutumaan?    Tampereen yliopisto tarjoaa rehtoreille oppilaitosten turvallisuuden kehittämiseen kaksi verkkokoulutusta. Molemmat koulutukset ovat Opetushallituksen rahoittamia ja osallistujille maksuttomia.

Reksiturva – Turvallisuuskulttuurin johtaminen oppilaitoksessa (5 op), tarkastelee koulun turvallisuuskulttuurin kokonaisvaltaista johtamista design-suuntautuneeseen pedagogiikkaan sekä osallistavaan pedagogiseen johtamiseen perustuvien toimintamallien kautta.  Luot kahden asiantuntijan tuella kouluusi käytännössä  toimivan, tarvelähtöisen suunnitelman.  Koulutus toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Lue lisää: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/reksiturva-turvallisuuskulttuurin-johtaminen-oppilaitoksessa

Digiturva – Digitaalinen turvallisuus osana opetushenkilöstön digitaalista osaamista (7 op), keskittyy nimensä mukaisesti koulun digitaaliseen turvallisuuteen. Koulutuksessa lisätään opettajien ja rehtoreiden tietoisuutta tieto- ja viestintäteknologian avulla luotavista mielekkäistä opetustilanteista kiinnittäen samalla huomiota riskeihin ja uhkiin, jotka voivat kohdistua mm. koulun henkilötietoihin, oppilaiden palveluihin, laitteisiin ja sovelluksiin sekä digitaalisiin oppimisympäristöihin. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Lue lisää: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/digiturva-digitaalinen-turvallisuus-osana-opetushenkiloston-digitaalista
Tutustu koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoa: Koulutuspäällikkö Tea Seppälä, tea.seppala@tuni.fi, 050318 7700

Ilmoittautuminen MAOL ry:n Neljän tieteen kisoihin on alkanut

Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry järjestää vuosittain Neljän tieteen kisat: matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan valtakunnalliset kilpailut. Kilpailutoiminta kannustaa opiskelijoita matemaattisten aineiden opiskeluun ja tuo niistä kiinnostuneet opiskelijat yhteen, mikä mahdollistaa elinikäisten verkostojen ja ystävyyssuhteiden avautumisen nuorelle. Kilpailun kautta on mahdollista päästä edustamaan Suomea kansainvälisissä tiedeolympialaisissa. Kilpailua rahoittaa Opetushallitus.

Osallistuminen on kouluille ilmaista, ja oman koulunsa voi ilmoittaa mukaan verkkolomakkeella https://www.lyyti.in/4tiede_kilpailupaketit2021 

Alkukilpailut
Peruskoulun matematiikka, vapaavalintainen ajalla 22.9.-5.10.2021
Lukion matematiikka, avoin sarja, perus- ja välisarja ke 6.10.2021
Lukion fysiikka, avoin sarja ja perussarja to 7.10.2021
Lukion kemia, avoin sarja ja perussarja ti 5.10.2021
Peruskoulun ja lukion tietotekniikka (Datatähti) ajalla 4.-17.10.2021

Loppukilpailut 21.-22.1.2022

Lisätietoja:
https://maol.fi/neljan-tieteen-kisat/osallistu/ 
Aino Haavisto aino.haavisto@maol.fi

HYMY – Hyvinvointia muuttuvassa toimintaympäristössä kasvatus- ja koulutusalan johtajille -koulutus käynnistyy!

Koulutuksen tarkoituksena on vahvistaa kasvatus- ja koulutusalan henkilöstön johtamisosaamista ja yhteisöllistä kehittämistä. Keskiössä on koko oppimisyhteisön hyvinvointijohtamisen vahvistaminen sekä oppilaitos- ja varhaiskasvatusjohtajien työhyvinvoinnin tukeminen muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi koulutuksella vahvistetaan pedagogista johtamista, kehittämis- ja kokeilukulttuuria, kestävän kehityksen johtamista sekä oppimisympäristöjen ja digitaalisten kokonaisratkaisujen johtamista.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Hymy – Hyvinvointia muuttuvassa toimintaympäristössä kasvatus- ja koulutusalan johtajille — Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta (jyu.fi).

ISO KIITOS JÄSENILLE!

Kaikille, jotka olette jaksaneet vastata lähettämiimme kyselyihin. Meille on tärkeää saada jäsenistön mielipide tietoomme, koska teitä varten me täällä olemme. Samoin yhteistyö MTV Uutisten kanssa kyselyissä on tärkeää, jotta saamme rehtorien mielipiteen suuren yleisön tietoon ja julkiseksi. Tiedämme, että nämä kyselyt kuormittavat teitä jo ennestään haastavassa työtilanteessa. Ei kannata tuntea huonoa omaatuntoa siitä, jos jättää vastaamatta. On myös ok vastata myöhemmin kuin heti, kun kysely pamahtaa sähköpostiin. Saimme yli 130 vastausta kyselyyn koronasta ja oppimisvajeesta sekä yli 100 vastausta Pro Rexin järjestämisestä.

Kiitos myös vastaamisesta kyselyjen lopussa olevaan kohtaan Terveisiä SURElle. Sinne kirjoitetut terveiset ovat meille äärettömän tärkeitä ja kiinnitämme niihin erityistä huomiota. Ne kertovat usein meille enemmän kuin itse kyselyt!

Vielä kerran kiitos!

Tsemppiä syksyyn!

Toni Lehtinen
järjestösihteeri

p.s. saattaa joskus myös käydä niin, että luulen lähettäneeni jäsenkirjeen, mutta sitten pj kyselee sen perään ja huomaan, että se on edelleen luonnoksena