Jäsenkirje 9/2022

Puheenjohtajan palsta

Alkutahdit oppilaitosjohdon opintojen kehittämiselle

Toimikautensa loppupuolelle kallistuvan maamme hallituksen yksi monista koulutuspoliittisista tavoitteista on ollut yleissivistävän koulutuksen johtamisjärjestelmien kehittäminen. Mitä tavoitteesta on jäämässä käteen, kun hallituksen toimikausi lähestyy loppuaan? Yksi konkreettisimmista toimista on ollut kasvatus- ja opetusalan johtajuuden tutkimus- ja koulutusryhmän työ, ns. VEPO-hanke. Pyysimme hankkeen keskeisimpiä tutkijoita, KT Raisa Ahtiaista ja KT Lauri Heikosta, antamaan tilannekatsauksen työn vaiheesta järjestömme hallituksen kokouksessa. Vaikka työ on vielä kesken, on OKM:n rahoittaman tutkijaryhmän toimikausi päättymässä tammikuussa 2023, joten väliaikatietoja olikin varsin hyvin jo saatavissa.

Ryhmä on lähtenyt liikkeelle tarkastelemalla toteutettavia johtamiskoulutuksia sekä johtamisen kehittämishankkeita. Tutkijat ovat tehneet myös kirjallisuuskatsauksen kotimaisista ja kansainvälisistä opetusalan johtamisen tutkimuksista. Näiden pohjalta on muotoutumassa tutkimusperustainen johtajuuden valtakunnallinen koulutuskokonaisuus ja opetussuunnitelma, joita on mahdollista käyttää oppilaitosjohdon kelpoisuuden tuottavina opintoina. Tulevan raportin esityksistä on vielä luonnollisesti pitkä matka niiden täysimääräiseen toteuttamiseen. Tämä perusteellinen työ antaa kuitenkin erinomaisen mahdollisuuden todelliselle oppilaitosjohdon ammatin uudistamiselle ja rehtorin kelpoisuuden päivittämiselle vastaamaan tämän päivän tarpeita!

 

Yksi askel eteenpäin, monta vielä edessämme!

Edellä kuvattu tutkimushankkeen työ on välttämätön lähtökohta oppilaitosjohtajan ammatin uudistamiselle. Se on silti vasta lähtökohta, josta on vielä pitkä ja vaativa matka kohti tavoitteen toteuttamista. Seuraava askel eteenpäin on varmistaa, että myös tuleva hallitus sitoutuu yleissivistävän koulutuksen ja oppilaitosten johtamisjärjestelmien kehittämistyön jatkamiseen. Kun suunnitelmat alkavat olla nyt kirkastumassa, tarvitaan vahva koulutuspoliittinen tahto ja realistinen rahoitus uudistusten tekemiseen. Tämän työn yhteydessä tulee myös tarkastella opetustoimen kelpoisuusasetusta oppilaitosjohtajien osalta. Kokonaisuuteen liittyvät oleellisena osana työ- ja virkaehtosopimukset, jotka määrittelevät osaltaan oppilaitosjohtajien työn tekemisen vähimmäisehdot palkkaukseen ja työaikaan liittyvien kysymysten osalta. Kaltaisessamme korkean koulutuksen, vapaan demokratian ja asiantuntijoiden osallistamiseen nojaavassa maassa tällainen työ voi onnistua ainoastaan niin, että kehittämistyössä ovat mukana kentän toimijat: mm. rehtorit, apulaisrehtorit, oppilaitosten johtotiimit ja työyhteisöt. Tarvitaan monta vaihetta, paljon yhteistyötä ja kovaa tahtoa mutta myös tämän yhteisen, tärkeän asiamme esillä pitämistä. Yksi tärkeimmistä seuraavista askelista kohti konkreettisia ratkaisuja ovatkin eittämättä kevään 2023 eduskuntavaalit!

 

Johtamisen Majakka syttyy, ilmoittaudu mukaan 31.10.2022 mennessä

Oppilaitoksen johtaminen vaatii niin tekoja kuin tukea. Yksi mainioimpia mahdollisuuksia saada tukea omalle esihenkilötyölle on Opetushallituksen ylläpitämä Majakka-verkosto. Verkosto on ollut jo aiemmin olemassa, mutta sen seuraava painopiste vuoden 2023 alusta alkaen on juuri perusopetuksen johtamisen kehittäminen ja johtajuuden tukeminen. Tähän Johtamisen Majakka -verkostoon on parhaillaan käynnissä ilmoittautuminen, joten nyt on mitä parhain hetki toimia. Majakan tavoitteena on mahdollistaa yhteistä oppimista, kannustaa tavoitteelliseen kehittämis- ja kokeilutoimintaan sekä toimia rakenteena yhteistyölle rehtoreiden, sivistyshallinnon, tutkijoiden ja Opetushallituksen kesken.

Johtamisen Majakalla tähdätään hyvien käytänteiden levittämiseen sekä perusopetuksen tasa-arvoisen kehittämisen edistämiseen. Ohjelma on tarkoitettu kaikille perusopetuksen rehtoreille ja oppilaitoksen johtamisen tehtävissä toimiville henkilöille. Suunnitelmissa on järjestää sekä rehtoriverkoston omia kokoontumisia että yhteisiä tapaamisia sivistyshallinnon johtajien ja asiantuntijoiden verkoston sekä Opetushallituksen koordinoiman koulutusjohtamisen tutkijaverkoston kanssa. Osa kokoontumisista on verkossa, mutta tavoitteena on kohdata myös kasvokkain. Lisätietoa Johtamisen Majakasta saa opetusneuvos Tiina Luomaselta (tiina.luomanen@oph.fi). Ilmoittautumisaika Johtamisen Majakkaan päättyy 31.10.2022 mennessä, ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy tästä.

 

Suomen Rehtoreiden visuaalinen ilme uudistuu

Positiivisella tavalla erottautuminen joukosta on elintärkeä asia kaikille organisaatioille. Sitä se on myös rehtorijärjestölle. Tarve SURE FIRE -järjestön visuaalisen ilmeen uudistamiselle on tunnistettu jo pitkään. Kokoonnuimme kesäkuussa 2022 järjestömme kaikkien aluetoimijoiden kesken Tuusulaan järjestötapaamiseen pohtimaan näitä kysymyksiä. Sen päätteeksi oli täysin selvää, että järjestön aktiivit näkivät tarpeelliseksi päivittää reippaalla kädellä SURE:n visuaalista ilmettä. Graafisen ilmeen päivittäminen on ammattilaisen työtä, mistä syystä heti idean sytyttyä mukana pohdinnoissa on ollut niin graafisen alan osaajia kuin viestinnän ammattilainen. Laajan evästyksen jälkeen järjestön hallitus sai heti kesän jälkeen luonnoksia uudesta ilmeestä käsiinsä. Syksyn kokouksissa valmisteluja on viety eteenpäin, ja pian on aika tuoda julki aikaansaannoksia. Sen verran pitkällä jo olemme, että on aika kertoa: esittelemme järjestön uutta visuaalista ilmettä ensimmäistä kertaa syksyn Pro Rexi -päivillä!

Siispä kipin kapin ilmoittautumaan – nähdään viimeistään Pro Rexissä!

 

Antti Ikonen
pj Suomen Rehtorit
@AnttiIkonen

Luova tuottaminen, tämän hetken halutuin taito

Apple on työskennellyt opettajien kanssa 40 vuotta ja he ovat nähneet tutkimustenkin tukemana, että luova ilmaisu vahvistaa oppilaiden osallistumista. Kun oppilaat ovat sitoutuneempia, he
ottavat enemmän vastuuta opinnoistaan. Heistä tulee parempia ongelmanratkaisijoita, viestijöitä ja yhteistyön tekijöitä. He myös tutkivat ja kokeilevat enemmän, kertovat värikkäämpiä tarinoita ja löytävät oman sisäisen äänensä. Mielikuvitusta käyttämällä asioiden välille paljastuu yhteyksiä, joita ei ehkä muuten huomaisi. Näitä taitoja voi hyödyntää kaikessa, mitä oppilaat tekevät
koulussa – sekä sen ulkopuolella. Luovuus on tällä hetkellä yksi halutuimmista taidoista työelämässä.
Ilmaisen Luovuus kuuluu kaikille -kirjasarjan avulla Apple tarjoaa oppilaitoksille valmiita pedagogisia ideoita luovuuden ja eri oppiaineiden yhdistämiseen.
Olemme mukana Pro Rexi -tapahtumassa, jossa puhumme lavalla luovuuden tärkeydestä alan parhaiden ammattilaisten kanssa.
https://bit.ly/appleoppilaitoksille

Kummien päivätyökeräykseen osallistumalla tuette lasten ja nuorten mielenterveyttä Suomessa

 

Lastenklinikoiden Kummien, Suomen Rehtorit ry:n sekä MTV Uutisten toteuttaman kyselyn mukaan oppilaiden mielenterveyshaasteet ovat lisääntyneet merkittävästi kouluympäristössä viime vuosina. Kyselyyn vastanneista rehtoreista 97 prosenttia koki oppilaiden mielenterveysongelmien lisääntyneen viimeisen kahden vuoden aikana. Mielenterveyshaasteet näkyvät muun muassa oppilaiden poissaolojen ja käytösongelmien yleistymisenä.

Kummien päivätyökeräyksellä tuetaan lasten ja nuorten mielenterveyttä valtakunnallisesti näyttöön perustuvia hoitomenetelmiä levittämällä – hankkeen piirissä on esimerkiksi jo nyt koulutettu peräti 309 uutta Cool Kids -työntekijää, jotka voivat tarjota hoitoa lasten ahdistuneisuuteen Cool Kids -hoito-ohjelman mukaisesti. Kummien päivätyökeräys on koululaisten mahdollisuus auttaa yhdessä vertaisiaan. Voitte toteuttaa päivätyökeräyksen kätevästi joko omalla keräyssivulla eli digilippaalla tai perinteisillä työlomakkeilla. Tervetuloa osallistumaan Kummien päivätyökeräykseen lukuvuonna 22–23!

Lue lisää Kummien ja Suomen Rehtorit ry:n mielenterveystyöstä

Ilmoittaudu Kummien päivätyökeräykseen täällä

Haluatko vastata kasvatuksen tai opetuksen kentän ajankohtaisiin muutoksiin kehittämällä omaa ammattitaitoasi?

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus tarjoaa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille laajan kattauksen Opetushallituksen rahoittamia koulutuksia. Koulutukset ovat kohderyhmään kuuluville maksuttomia.

Lukuvuoden koulutuksiin kuuluu muun muassa:
Valmentava johtaminen I 8.12.2022 – 24.5.2023
Kielisalkku kainaloon! I Kevät 2023
Ohjaus oppivelvollisuuden laajentuessa I Kevät 2023

Tutustu näihin koulutuksiin sekä muuhun opintotarjontaan nettisivuiltamme: www.uef.fi/fi/jatkuvaoppiminen

Opas vastuullisiin hankintoihin | ISKU

Hallitus on ehdottanut, että hankintalakia uudistetaan siten, että vuoden 2023 alusta alkaen ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa huomioidaan vahvemmin hankinnoissa. Miten sitten määrittää tuotteeseen ja tarjoajaan soveltuvat laatukriteerit? Tässä oppaassa on esitetty kriteeristöjä, joiden avulla hankintayksiköt voivat vertailla erityisesti huonekalualaan liittyviä laadullisia ominaisuuksia.

Lataa opas: https://landing.isku.com/vastuullisten-hankintojen-opas

Kehitä kouluasi Tampereen yliopiston täydennyskoulutuksissa

Suosittu Reksiturva- Turvallisuuskulttuurin johtaminen oppilaitoksessa (5 op) on jälleen tarjolla. Turun yliopiston kanssa toteutettava koulutus tarkastelee koulun fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja pedagogista turvallisuutta johtamisen ja pedagogiikan näkökulmasta.  Luot kahden asiantuntijan tuella kouluusi toimivan ja tarvelähtöisen turvallisuutta tukevan käytännön.   Webinaareista  koostuva koulutus soveltuu myös aiheesta kiinnostuneille opettajille. Lue lisää: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/reksiturva-turvallisuuskulttuurin-johtaminen-oppilaitoksessa

Analytiikka opetuksen ja johtamisen välineenä -koulutuksesta (6 op) saat käytännön työkaluja ja konkreettisia esimerkkejä oppimisanalytiikan hyödyntämisestä opetukseen ja koulujen kehittämisen tueksi. Kouluttajat ja asiantuntijat ovat Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoista. Webinaareista koostuva koulutus sopii myös aiheesta kiinnostuneille opettajille. Lue lisää: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/analytiikka-opetuksen-ja-johtamisen-valineena

Tutustu koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoa: Koulutuspäällikkö Tea Seppälä, tea.seppala@tuni.fi, 050 318 7700

Tutkiva rehtori, hei!

SUREFIRE:ssä jo usean vuoden ajan toiminut tutkivien rehtoreiden verkosto.  Osa meistä tn. osallistuu Oulussa pidettäville Kasvatustieteen päiville, tai ainakin esiseminaariin 23.11.2022. Kasvatustieteen päivät 2022 – Esiseminaarit, teemaryhmät ja symposiumit (oulu.fi)
Sivistys, hallinto ja tutkimus SIG-ryhmän esiseminaariin voinee osallistua myös etäyhteydellä. Teemana: Monet äänet ja kuulemisen haaste koulutuksen kehittämisessä.

SUREFIRE:n tutkivien rehtoreiden ilta pidetään etäyhteydellä 7.12.2022 klo 18.00. Tule mukaan, jos tahtoisit esitellä tutkimustasi ja saada sparrausta omalle tutkimustyöllesi tai päästä kuulemaan, mitä uutta liikkuu alamme tutkimuksen kentällä. Ilmoittautumiset:

https://forms.office.com/r/pi8eAKduYX

Kaisa Isotalo
KT, rexi ja tutkivat rehtorit -verkoston jäsen
Kaisa.isotalo@seinajoki.fi